vrijdag 4 juni 2010

Tip 65 - Zoeken vanuit de menubalk

Ik heb het al een paar keer over de Google Toolbar gehad en als je nu zegt de Google WAT(?) dan is deze tip misschien wel voor jou. Hier zie je er een voorbeeldje van.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

De Google Toolbar laat je nl. toe om te gaan zoeken bij Google, zonder dat je eerst naar de pagina van Google zelf moet gaan. Je kan gewoon de zoekargumenten bovenaan je scherm intikken en je bent vertrokken. Ik heb tot nu toe eigenlijk nogal wat reclame gemaakt voor de Toolbar omdat ze een paar handige toeters en bellen bevat.

Wie die allemaal niet nodig heeft, maar het wel handig zou vinden om niet telkens naar de Google pagina terug te moeten om iets op te zoeken, wordt op zijn wenken bediend. Zowel Internet Explorer als Firefox hebben zelf ook een zoekveld voorzien. Hier zie je een voorbeeldje uit Firefox.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Ik leg dit nu even verder uit voor Firefox en straks kijk ik dan nog eens naar Internet Explorer. Je ziet links in het rode vakje het logo van Google staan. Als je ernaast iets intikt en dan Enter drukt, lanceer je automatisch een zoekopdracht bij Google. Als je mooi met de muis op het zoek-icoontje klikt (rechts in het rode vakje) en tegelijk je CTRL knop indrukt, dan wordt dat zelfs in een nieuw venster gelanceerd. By the way, iets dat trouwens ook lukt met de Google Toolbar zelf.

Wat kan je nog meer doen ? Doe b.v. zoals ik. Ik heb toch al de Google Toolbar staan en ga die zeker blijven gebruiken. Dus zit ik daar rechts bovenaan eigenlijk met een overtollig zoekveld. Wel, nu moet je eens rechts van het Google icoontje op het pijltje naar beneden klikken. Dan zie je dat je daar ook een andere zoekmachine kan kiezen.


Nu wil ik natuurlijk weer een specialleke, want ik wil zoeken in Wikipedia. Wikipedia is een soort online encyclopedie voor en door iedereen. Dus niet altijd 100% betrouwbaar, maar je vindt er toch een schat aan informatie. Daarom ga ik nu op Zoekmachines beheren... klikken. Er opent zich nu een nieuw venstertje.


Onderaan links zie je staan : Meer zoekmachines verkrijgen... en daar moet je op klikken. Je zal nu op een scherm terechtkomen waar je b.v. ook Bing terugvindt. Ik blader wat naar beneden, kies Wikipedia en klik op Aan Firefox toevoegen. Je zal zien dat Wikipedia nu mee in het rijtje staat. Voor je het kan gebruiken moet je nu eerst nog eenmaal op het pijltje naar beneden naast het Google logo klikken en nu het logo van Wikipedia aanklikken. Dit is dan het resultaat.


Tik nu maar eens wat in en je zal zien dat je resultaten nu niet meer van Google, maar van Wikipedia komen.

Is dat zoveel anders voor Internet Explorer ? Nee, het werkt allemaal zelfs nog ietsje gemakkelijker. Het ziet er ook lichtjes anders uit. Om zoekmachines toe te voegen moet je nu helemaal rechts op het pijltje klikken. Dat zie je hier.

Je klikt erna op Meer zoekmachines zoeken... en dan kan je op het volgende scherm ook weer Wikipedia selecteren. Daar gewoon op Aan Internet Explorer toevoegen klikken en Wikipedia staat erbij. Internet Explorer onthoudt net als Firefox welke zoekmachine je het laatst gebruikt hebt. Maar het is wel ietsje handiger om te veranderen. Als je op het zoekveld klikt om iets in te tikken, zie je direct eronder alle opties staan. Dat laat je toe om zeer snel naar een andere zoekmachine over te schakelen.


- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Bryan Ferry - These Foolish Things


Iedere grote zanger moet vroeg of laat precies eens een LP/CD met covers uit zijn mouw schudden : David Bowie, Bryan Ferry, onze eigenste Arno en nu recent Peter Gabriel. En allemaal hebben ze onvermijdelijk hun ups en downs. De ene al wat meer ups, de andere al wat meer downs. Deze is ook vrij wisselvallig, maar er staan wel een paar magistrale tracks op. 'These Foolish Things' is er een van, maar ook 'A Hard Rain's A-Gonna Fall'. Ja, je moet het maar durven, hé, DYLAN ! ! !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week

Godfried Bomans schrijft in 1954 een boekje over Rome waar hij dan een jaar gewoond heeft. Hij heeft het hier over de "allernoodlottigste uitvinding der laatste jaren : de motor-scooter" en zo ziet zijn toekomstvisie eruit anno 1954 :
"(...) binnen een jaar zal in het beeld van onze Europese steden een totale omwenteling hebben plaatsgevonden. Deze omwenteling bestaat hierin, dat van nu af aan ook de voetgangers gemotoriseerd zijn. Zij zullen niet meer lopen, doch gehurkt op een plankje als geweerkogels door de straten schieten. Daarmee is aan het stadsbeeld het laatste ontnomen wat nog aan onze vroegere, animale staat herinnerde : de wandelaar. Nu reeds is hun aantal in Rome sterk afgenomen. En men ziet aan deze schichtige figuren, dat zij ten dode zijn opgeschreven. Nog een jaar, en het ras is uitgeroeid".

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten