vrijdag 30 april 2010

Tip 60 - Word opmaak

Vandaag gaan we eens wat spelen in Word 2007. Ik schrijf een document in Word en onderaan wil ik nog iets toevoegen wat je niet mag vergeten. Dus wil ik dat het een beetje opvalt en het ziet er ongeveer zo uit.
Hoe maak ik zoiets ? Wel, de eerste les die je krijgt als je Word leert, is dat je altijd eerst gewoon je tekst moet intypen. Ok, hier gaan we. We typen niet vergeten in en dan selecteren we de tekst. We gaan nu bovenaan naar Invoegen en we klikken op Tekstvak. Het handige is dat als je eerst een tekst selecteert en dan op Tekstvak klikt, je geen nieuw tekstvak aanmaakt, maar er eentje maakt voor de geselecteerde tekst. Je moet alleen zorgen dat je daarvoor onderaan op Tekstvak maken klikt.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je ziet dat onze tekst nu in een tekstvak staat. Als je even op de rand klikt, kan je daarna de rechterhoek met de muis wat verslepen zodat het vak iets groter wordt.

't Is nog niet veel, maar 't is al een begin. Hieronder geef ik de volgende drie stappen aan. Eerst
dubbelklik je op een lijn van het vak. Je komt op het 'lint' nu automatisch op de Opmaak-tab te staan. Dan klik je op het puntje naast Stijlen voor tekstvakken. Er opent een nieuw venster en daar moet je op Tekstvak gaan staan. We klikken op Centreren, zodat de tekst mooi in het midden van het vak staat. We zullen hem straks nog wel wat meer naar rechts opschuiven ook.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Nu klikken we op het pijltje naar beneden, zoals je hieronder ziet. Je krijgt nu een hele menu aan mogelijkheden van hoe je tekstvak er kan uitzien. Ik heb er eentje met paars gekozen, maar kies er gerust een andere uit.


Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Dat ziet er nu toch al anders uit. We gaan er nu ook nog een schaduweffectje aan toevoegen. Hieronder zie je hoe je dat doet.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Nu gaan we nog een beetje aan de tekst zelf sleutelen. We selecteren eerst de tekst zelf. Op het lint gaan we weer naar de Start-tab. Eerst zitten we de tekst mooi in het midden. Daarna zetten we de tekst in een wit kleurtje omdat dat beter uitkomt tegenover dat paars en dan klikken we op het symbooltje onder het nummertje 3. Daar kiezen we om de volledige tekst in hoofdletters te zetten.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

OK, dat lijkt er al beter op. De lettertjes staan precies wel een beetje dicht op mekaar maar ook dat lossen we nog op. Ik klik op het puntje naast Lettertype en bij Afstand en positie pas ik de tekenafstand aan. Ik kies voor verbreed en zet de breedte op 3. OK en we zijn klaar.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Hieronder zie je het definitieve resultaat. Wil je alles op één lijn, dan moet je alleen het vak nog ietsje groter maken.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Prince - Lovesexy Osaka

Deze had je wel kunnen zien aankomen. Paarse tekstvakjes !?
Goedkoop is anders, maar de tickets voor van de zomer liggen al weer klaar. Nog maar eens een Prince live shot voor de verslaafden. Meer uitleg krijg je er niet bij, alleen wat live muziek van ondertussen al weer twintig jaar geleden. Als je er (niet) bij was op de Lovesexy optredens : de auto die je in de intro hoort kwam dus ook wel echt de zaal ingereden tot aan het ronde podium in het midden van de zaal.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week

Sommigen zullen het al kennen, dit pakkende citaat van ene JD uit K :
"Een mens moet niet te veel denken, laat het denken maar aan de paarden over, die hebben een grotere kop"

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten