vrijdag 2 september 2011

Tip 99 - Bewerkingstekens en sommetjes in Excel

1 september, de school begint opnieuw en als goede ouder of grootouder wil je wat oefeningetjes maken voor je (klein)kind. Daar bestaan natuurlijk programmaatjes voor, maar wij zijn nog echte doe-het-zelvers en we gaan dat eens in Excel doen, zie.

Dit is wat we uiteindelijk willen bekomen : een paar eenvoudige oefeningetjes en een aanduiding wanneer je pupil het juiste antwoord heeft ingevuld. Simpel toch ?

En toch zijn er een paar kleine valkuilen. De cijfers in kolommen A en C ingeven is natuurlijk geen probleem, maar het '+' en '=' teken ingeven levert al problemen op. Excel verwacht dan namelijk dat je een bewerking gaat doen. Hoe kan je dat nu opvangen ? Wel, voor je het teken invult zet je er een afkappingsteken voor, zoals je hieronder ziet.

Het resultaat heb je hierboven al gezien. In de laatste kolom, zie je dat correcte antwoorden een kleurtje krijgen, terwijl er bij foutieve antwoorden niets gebeurt. Hoe dat kan, weet een aandachtige lezer van mijn tips natuurlijk nog. Ik heb dit eerder uiteengedaan in mijn tip 55 : voorwaardelijke opmaak in Excel. Die vind je hier terug. Waar we toen de cel een kleurtje gaven als ze leeg bleef, gaan we ze nu een kleurtje geven als het juiste antwoord erin komt.

Even kort herhalen voor ons rekensommetje. Je duidt cel E1 aan en je klikt bovenaan in het lint (menu) op Voorwaardelijke opmaak. Er opent zich een venstertje zoals hieronder. Je gaat via Markeringsregels voor cellen naar Gelijk aan...

Nu opent er zich een nieuw venster en typ je A1+C1 in.

Je klikt op OK en klaar is kees. Nu moet je dit alleen nog voor de andere cellen ook doen, maar dat kan je via Kopiëren en Plakken doen. Zo zie je hierboven dat de eerste drie juist werden ingevuld en de vierde verkeerd. Simpel toch ?

Voilà, vanaf nu kan je beginnen met zelf je kindjes te pesten . . . euh . . . ik bedoel natuurlijk . . . op een aangename manier iets bij te brengen.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : The Scene - Rij, rij, rij

Wat moet ik hier over zeggen ? The Scene is hier natuurlijk vooral bekend van Blauw, maar ze hebben toch heel wat prachtige muziek gemaakt, die nu stilaan een beetje vergeten is geraakt. En toch is 'Rij, rij, rij' een pracht van een plaat. Mocht je ooit de cd kopen, let er dan op dat je de cd met de Bonustrack 'Rauw, hees, teder' koopt. Alleen al die song is de aankoop meer dan dubbel en dik waard.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week (omdat het dan toch 't begin van 't schooljaar is)
"Our bombs are smarter than the average high school student. At least they can find Afghanistan." (A. Whitney Brown)
"Onze bommen zijn slimmer dan de gemiddelde humaniora student. Zij kunnen tenminste Afghanistan vinden"
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

1 opmerking:

  1. Volledig gelijk! Ik vind 'Rij Rij Rij' zelfs een beter album dan 'Blauw'! Ik heb dit album met 'Rauw, Hees, Teder' erop! Een aanrader inderdaad!

    BeantwoordenVerwijderen