zaterdag 10 september 2011

Tip 100 - Afbeeldingen zoeken met Tineye

Het is zover, mijn honderdste tip. We hebben het gisterenavond zo hard gefeest dat ik zelfs vergeten was de tip zelf te schrijven. Maar ja, een mens moet zijn prioriteiten kennen, hé !

Maar hier zijn we nu toch met een nieuwe tip. Afbeeldingen zoeken, zal je wel zeggen, dat kan toch iedereen ? Via Google zoek je toch gewoon wat je wil. En als je dan een afbeelding gevonden hebt, als je erover gaat met de cursor kan je vragen om gelijkaardige afbeeldingen te zoeken of dezelfde met andere afmetingen.

En toch wil ik hier een lans breken voor Tineye, een website die een afbeelding op andere sites gaat zoeken. Op het eerste gezicht maak ik van de week een omweg, maar in een volgende tip vertel ik de rest van het verhaal en dan zal je wel zien dat je met Tineye echt heel wat sneller af bent.

Waarom zou je nu dezelfde afbeelding nog eens willen zoeken als je ze al gevonden hebt ? Het venijn zit hem in de staart. Wat als je ze gewoon op een website tegen komt en ze niet vindt via Google ? En wat als je nu net die afbeelding in een groter formaat wil vinden. Of (al moet je wel opletten met copyricht), je vindt een afbeelding maar er staat zo precies een grote digitale stempel op, waardoor ze eigenlijk onbruikbaar wordt. Of je hebt een afbeelding op je pc zelf staan en je wil er een groter formaat van zoeken ?

Hoe gaan we tewerk ? Wanneer we een afbeelding op internet tegenkomen en we willen er andere versies van opzoeken dan moet je rechtsklikken op de afbeelding. In Firefox klik je dan gewoon op Koppelingslocatie kopiëren. In Internet Explorer moet je na het rechtsklikken op Eigenschappen klikken. En dan moet je na Adres het adres van de afbeelding kopiëren. Of je kan voor beide ook gewoon het adres van de site zelf kopiëren.

Dan gaan we naar de site www.tineye.com. Die ziet er zo uit

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

In het rechtse input veld onder Enter image address kan je nu de link van de afbeelding kopiëren met CTRL+V of je kan de link van de site erin kopiëren. Je drukt op Search en in het eerste geval gaat de site direct op zoek, in het tweede geval gaat hij alle afbeeldingen van de bewuste pagina ophalen en kan je dan de afbeelding kiezen.

Na het zoekwerk krijg je de afbeeldingen gepresenteerd. Rechts ervan zie je de site waar ze vandaag komen met eronder een link naar de afbeelding of nog eens eronder een link naar de site waar die afbeelding staat. Als je links kijkt, zie je dat daar ook een sort order staat aangegeven. Als je voor Best match kiest, zet hij de afbeelding die het best overeenkomt vooraan. Als je echter een grotere afbeelding zoekt, kan je beter op Biggest image klikken, dan komt de grootste afbeelding die overeenkomt vooraan te staan.

Ik vind Tineye hoedanook een handige site. En als je het linkse inputveld gebruikt, kan je dit ook toepassen op foto's die op je eigen pc staan.

Hoe we het nog sneller en handiger kunnen gebruiken via Plugins, dat zien we dan weer in een volgende tip. Dus . . . op naar 101. Samson, je bent gewaarschuwd ! ! !

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Jaap Fischer - De liedjes van . . .

Ik heb het al eerder over Jaap Fischer gehad, maar het liedje wat ik je vandaag laat horen, heeft een vrolijke geschiedenis. "De bal" hebben we dagenlang lopen zingen, toen we in de Jura een stacaravan huurden. Het terrein was precies wat getrapt en een paar meter lager had een Hollander zijn tent opgeslagen. Zoals je weet heb ik (bijna) helemaal niets tegen Hollanders. Eén van mijn beste etc. etc. Maar dit was er eentje van het 'sjacherijniche' soort. En . . . meneer zat met zijn knie in een verband. Luister maar, je zal 'm wel snappen. En ik hoop dat het voor sommigen, net als voor mij, wat plezante herinneringen laat opborrelen . . .

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
""De dingen die het minst hebben te betekenen, kan men het langdurigst bepraten." (Louis Paul Boon)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten