vrijdag 1 juni 2012

Tip 120 - Programma - Audio in stukken splitsen

Ja, 'k weet het, 't is hier een beetje aan het slabakken (correct Nederlands woord !) de laatste tijd. Ik heb dan ook zo veel andere verplichtingen : gaan fietsen met de vrouw, optredens die toevallig op een vrijdagavond vallen, city trip binnenkort en om het even welk ander excuus waardoor ik niet tot het schrijven van een tip kom. Maar niet getreurd, van de week is er een tip van de week.

We gaan ons verdiepen in de kunst van de audio bewerking. Ik kan wel heel wat redenen bedenken waardoor je een audiobestand in verschillende stukken wil splitsen. Je hebt ergens een mp3 van een optreden of een dj-set en je wil die in verschillende stukken splitsen. Of je hebt zelf een radioprogramma opgenomen van een paar uur en je wil dat in stukjes van 15 minuten kappen. Of je bent er eindelijk in geslaagd om je LP's op je PC te zetten en nu stel je vast dat dat per kant één bestand is. Gewoonlijk kan je het dan wel verder aan met hetzelfde programma maar dit programma hier (Slice Audio File Splitter) is gewoon heel snel om bestanden te splitsen. Wil je met cue points werken, en eigenlijk is dat alleen als je van je dierbare live LPs zelf wil aangeven waar een nummer begint, dan moet je naar de klas voor gevorderden. Maar blijf nog even, want, had ik het al gezegd, dit programmaatje is echt razend snel.

Om het te downloaden ga je naar deze site : http://www.nch.com.au/splitter/index.html. Je klikt er op de Download now knop en eenmaal het op je pc staat kan je het installeren. Als je het programma daarna opstart, krijg je het volgende scherm en vanaf dat ene scherm kan je alles doen wat je maar wil. Allez, om audio bestanden te splitsen toch. Je kan niet alleen mp3's splitsen maar ook flac en wav bestanden.


Het programma is in het Engels, maar het is allemaal zo duidelijk dat je er gemakkelijk mee overweg moet kunnen. Eerst gaan we bestanden toevoegen. Dat doen we door op de groene plus te klikken en dan onze bestanden te gaan selecteren. Eenmaal je de bestanden gekozen hebt, ja je kan er verschillende tegelijk doen, ga je onderaan bij Output - Sliced folder op Browse klikken om de map te kiezen waar je de uitgesplitste bestanden wil zetten.

Dan hoef je alleen nog te kiezen hoe je de bestanden wil splitsen. Je hebt drie mogelijkheden, die je rechts naast de bestanden ziet staan.
  • Kies je voor Slice into x Files, dan bepaal je gewoon in hoeveel stukken je een bestand wil splitsen.
  • Gewoonlijk kies ik voor de optie Slice into files of duration waarbij je aangeeft hoe lang ieder bestand moet zijn. Zo kan je een bestand van 1 uur splitsen in 12 stukken van 00:05:00 minuten. Wel opletten, als je het programma achteraf terug opstart, staat dit terug op 1 minuut.
  • Met Slice into individual tracks zijn we toegekomen aan de moeilijkste optie. Hier laat je het programma de stiltes detecteren in je bestand en op basis daarvan het bestand opsplitsen. Hier zitten we dus bij je ene kant van een LP waarbij je wil opsplitsen in nummers. Hier moet je echt wat mee experimenteren om de goede settings te vinden. Niet zo erg, want, had ik het al gezegd, dit programma is echt wel snel.
Voldoet geen van de drie opties, dan moet je echt uitkijken naar meer gespecialiseerde programma's.

Oh, voor ik het vergeet. Rechts onderaan op de grote Slice knop klikken om de bestanden effectief te splitsen !

- - - - - - - - - - - - - - - -

Muziek tijdens schrijven : McCartney-Costello - The McCartney/Mc Manus Collaborations

Ik ben gisteren samen met de winnaar van alle wedstrijden die ik hier al heb uitgeschreven naar Elvis Costello geweest. Costello is solo veel beter dan, ja noem zelf maar iets, ik garandeer je, hij is beter. Op een paar uitzonderingen te na gesproken. Maar dat de QOTSAs en dEUSen en whatever maar eens zo'n solo klasje volgen. Ze zullen er deugd van hebben. Ik weet niet meer juist hoe, maar op een bepaald moment waren we op McCartney uitgekomen en of die niet eens samen zouden kunnen spelen. Maar . . . de mannen zijn ons voor geweest. Ik kwam namelijk vandaag dit pareltje tegen op mijn pc. Ze spelen er ook Veronica op, maar dat heb je zeker nog tegoed, Joost. En de andere 'Veronica' was trouwens 'Alison' !
"Een man, een gitaar : meer was niet nodig om een goed deel van de massa in bedwang te houden. Omdat de man Stem en Persoonlijkheid heeft. Omdat zijn gitaar vol demonen zat (...) omdat Costello in één adem cynisch en hartverwarmend durfde te zijn". Ja, je weet dat ik al mijn tickets bijhoud. En als 't kan recensies ook. Deze kwam uit de Humo naar aanleiding van zijn solo optredens in 1989. Toen enorm genoten en nu weer. Hiervoor zou ik een tip van de week durven overslaan.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
Lewis Caroll - Alice's Adventures in Wonderland

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week :
"Hey, ik kom misschien wel uit een gat, maar 't was een schoon gat"
Maaike Cafmeyer op WTV naar aanleiding van het nieuwe zelfbewustzijn van de Westvlamingen die trots zijn op hun herkomst en zeggen . . .

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
't Begint weer. Dus hier voor de creatievelingen onder ons.


- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten