vrijdag 16 september 2011

Tip 101 - Plugins en add-ons in je browser

Plugins of add-ons, het zijn twee woorden die eigenlijk naar hetzelfde verwijzen. Het zijn kleine programmaatjes die je installeert en die je het surfen op internet nog vergemakkelijken. Eigenlijk ken je het principe wel want b.v. toolbars, zoals de Google Toolbar, zijn ook plugins. Of wanneer je een programma installeert, zie je vaak dat wanneer je in je Verkenner op een bestand rechts klikt, dat er dan opties toegevoegd zijn. Wel hetzelfde principe vind je terug voor je Internet Explorer of Firefox.

Om dit te illustreren grijp ik terug naar mijn tip van verleden week met Tineye. Als we terug naar die site gaan (www.tineye.com), zien we een beetje meer naar beneden het volgende staan :

We voegen gewoon de daad bij het woord en gaan maar direct installeren. Voor Firefox zie je direct de knop staan waar je op moet drukken, voor Internet Explorer moet je op IE drukken.
Dan krijg je volgende afbeelding te zien en klik je op Internet Explorer.
Daarna moet je op het pop-up scherm op Uitvoeren klikken en even later nog eens. Als je installatie afgelopen is, ga je naar een willekeurige site en klik je rechts op een willekeurige afbeelding. Ja, iedereen weet dat ik groene vingers heb, vandaar onderstaande voorbeeldje van een roos. Je ziet dat ik al rechts geklikt heb en in het context menu is nu Search Image on TinEye bijgekomen. Je klikt erop en er opent zich onmiddellijk een tabblad met de TinEye site. Véél gemakkelijker dus dan vorige keer.

Voor Firefox klikken we zoals hierboven gezegd op de Firefox knop. Je wordt naar een nieuwe site gebracht en daar klik je op Continue to download. Ja, beetje Engels allemaal. Op het volgende scherm klik je dan op Add to Firefox en dan wordt de plugin ook voor Firefox geïnstalleerd. Voor de rest werkt het op dezelfde manier als voor Internet Explorer.

Maar, maar, voor Firefox zijn we net wel een interessante site gepasseerd : addons.mozilla.org. Hier vind je nog heel wat meer plugins voor Firefox. Zo kreeg ik van mijn nichtje de vraag of je liedjes van Youtube filmpjes kan omzetten naar .mp3 ? Ja, dat kan je. Typ in de site maar gewoon eens mp3 in. De eerste plugin die je geserveerd krijgt, is Youtube to mp3. Installeren maar die handel. Als je nu een filmpje afspeelt in Youtube, zie je net boven het filmpje een paar extra knoppen verschijnen. En daarmee kan je elk filmpje converteren naar een .mp3.

Nog niet genoeg ? Zoek op dezelfde site maar eens op password exporter. Met deze plugin kan je alle paswoorden die je in Firefox hebt opgeslagen exporteren wanneer je b.v. je pc opnieuw installeert. En erna opnieuw importeren, natuurlijk.

Zo, dat waren de plugins. Volgende week een volgende tip !

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Michael Nyman - The Cook, the thief, his wife and her lover

Prachtige film van Peter Greenaway met nog (bijna) mooiere muziek. Ik zou je de plot wel willen vertellen, maar wie me kent weet dat ik dan de film al minstens 12 keer moet gezien hebben want plots uit boeken en films zijn precies een zwart gat voor mij. Ik heb een paar jaar geleden Schaduw van de Wind gelezen en ben hem nu aan het herlezen. Spannend ! Want ik weet absoluut niet meer wat er gaat gebeuren. Doet me eraan denken, 't wordt tijd dat ik The Chronicles of Riddick nog eens bekijk . . .

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Van nieuwe groepen onthoud ik zelfs de naam niet meer (...) Ik ben nog altijd geïnteresseerd in nieuwe dingen. Alleen : ik sla die namen niet meer op. Het voordeel van mijn leeftijd is dat dat me geen fluit meer kan schelen" (Kamagurka)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

zaterdag 10 september 2011

Tip 100 - Afbeeldingen zoeken met Tineye

Het is zover, mijn honderdste tip. We hebben het gisterenavond zo hard gefeest dat ik zelfs vergeten was de tip zelf te schrijven. Maar ja, een mens moet zijn prioriteiten kennen, hé !

Maar hier zijn we nu toch met een nieuwe tip. Afbeeldingen zoeken, zal je wel zeggen, dat kan toch iedereen ? Via Google zoek je toch gewoon wat je wil. En als je dan een afbeelding gevonden hebt, als je erover gaat met de cursor kan je vragen om gelijkaardige afbeeldingen te zoeken of dezelfde met andere afmetingen.

En toch wil ik hier een lans breken voor Tineye, een website die een afbeelding op andere sites gaat zoeken. Op het eerste gezicht maak ik van de week een omweg, maar in een volgende tip vertel ik de rest van het verhaal en dan zal je wel zien dat je met Tineye echt heel wat sneller af bent.

Waarom zou je nu dezelfde afbeelding nog eens willen zoeken als je ze al gevonden hebt ? Het venijn zit hem in de staart. Wat als je ze gewoon op een website tegen komt en ze niet vindt via Google ? En wat als je nu net die afbeelding in een groter formaat wil vinden. Of (al moet je wel opletten met copyricht), je vindt een afbeelding maar er staat zo precies een grote digitale stempel op, waardoor ze eigenlijk onbruikbaar wordt. Of je hebt een afbeelding op je pc zelf staan en je wil er een groter formaat van zoeken ?

Hoe gaan we tewerk ? Wanneer we een afbeelding op internet tegenkomen en we willen er andere versies van opzoeken dan moet je rechtsklikken op de afbeelding. In Firefox klik je dan gewoon op Koppelingslocatie kopiëren. In Internet Explorer moet je na het rechtsklikken op Eigenschappen klikken. En dan moet je na Adres het adres van de afbeelding kopiëren. Of je kan voor beide ook gewoon het adres van de site zelf kopiëren.

Dan gaan we naar de site www.tineye.com. Die ziet er zo uit

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

In het rechtse input veld onder Enter image address kan je nu de link van de afbeelding kopiëren met CTRL+V of je kan de link van de site erin kopiëren. Je drukt op Search en in het eerste geval gaat de site direct op zoek, in het tweede geval gaat hij alle afbeeldingen van de bewuste pagina ophalen en kan je dan de afbeelding kiezen.

Na het zoekwerk krijg je de afbeeldingen gepresenteerd. Rechts ervan zie je de site waar ze vandaag komen met eronder een link naar de afbeelding of nog eens eronder een link naar de site waar die afbeelding staat. Als je links kijkt, zie je dat daar ook een sort order staat aangegeven. Als je voor Best match kiest, zet hij de afbeelding die het best overeenkomt vooraan. Als je echter een grotere afbeelding zoekt, kan je beter op Biggest image klikken, dan komt de grootste afbeelding die overeenkomt vooraan te staan.

Ik vind Tineye hoedanook een handige site. En als je het linkse inputveld gebruikt, kan je dit ook toepassen op foto's die op je eigen pc staan.

Hoe we het nog sneller en handiger kunnen gebruiken via Plugins, dat zien we dan weer in een volgende tip. Dus . . . op naar 101. Samson, je bent gewaarschuwd ! ! !

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Jaap Fischer - De liedjes van . . .

Ik heb het al eerder over Jaap Fischer gehad, maar het liedje wat ik je vandaag laat horen, heeft een vrolijke geschiedenis. "De bal" hebben we dagenlang lopen zingen, toen we in de Jura een stacaravan huurden. Het terrein was precies wat getrapt en een paar meter lager had een Hollander zijn tent opgeslagen. Zoals je weet heb ik (bijna) helemaal niets tegen Hollanders. Eén van mijn beste etc. etc. Maar dit was er eentje van het 'sjacherijniche' soort. En . . . meneer zat met zijn knie in een verband. Luister maar, je zal 'm wel snappen. En ik hoop dat het voor sommigen, net als voor mij, wat plezante herinneringen laat opborrelen . . .

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
""De dingen die het minst hebben te betekenen, kan men het langdurigst bepraten." (Louis Paul Boon)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 2 september 2011

Tip 99 - Bewerkingstekens en sommetjes in Excel

1 september, de school begint opnieuw en als goede ouder of grootouder wil je wat oefeningetjes maken voor je (klein)kind. Daar bestaan natuurlijk programmaatjes voor, maar wij zijn nog echte doe-het-zelvers en we gaan dat eens in Excel doen, zie.

Dit is wat we uiteindelijk willen bekomen : een paar eenvoudige oefeningetjes en een aanduiding wanneer je pupil het juiste antwoord heeft ingevuld. Simpel toch ?

En toch zijn er een paar kleine valkuilen. De cijfers in kolommen A en C ingeven is natuurlijk geen probleem, maar het '+' en '=' teken ingeven levert al problemen op. Excel verwacht dan namelijk dat je een bewerking gaat doen. Hoe kan je dat nu opvangen ? Wel, voor je het teken invult zet je er een afkappingsteken voor, zoals je hieronder ziet.

Het resultaat heb je hierboven al gezien. In de laatste kolom, zie je dat correcte antwoorden een kleurtje krijgen, terwijl er bij foutieve antwoorden niets gebeurt. Hoe dat kan, weet een aandachtige lezer van mijn tips natuurlijk nog. Ik heb dit eerder uiteengedaan in mijn tip 55 : voorwaardelijke opmaak in Excel. Die vind je hier terug. Waar we toen de cel een kleurtje gaven als ze leeg bleef, gaan we ze nu een kleurtje geven als het juiste antwoord erin komt.

Even kort herhalen voor ons rekensommetje. Je duidt cel E1 aan en je klikt bovenaan in het lint (menu) op Voorwaardelijke opmaak. Er opent zich een venstertje zoals hieronder. Je gaat via Markeringsregels voor cellen naar Gelijk aan...

Nu opent er zich een nieuw venster en typ je A1+C1 in.

Je klikt op OK en klaar is kees. Nu moet je dit alleen nog voor de andere cellen ook doen, maar dat kan je via Kopiëren en Plakken doen. Zo zie je hierboven dat de eerste drie juist werden ingevuld en de vierde verkeerd. Simpel toch ?

Voilà, vanaf nu kan je beginnen met zelf je kindjes te pesten . . . euh . . . ik bedoel natuurlijk . . . op een aangename manier iets bij te brengen.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : The Scene - Rij, rij, rij

Wat moet ik hier over zeggen ? The Scene is hier natuurlijk vooral bekend van Blauw, maar ze hebben toch heel wat prachtige muziek gemaakt, die nu stilaan een beetje vergeten is geraakt. En toch is 'Rij, rij, rij' een pracht van een plaat. Mocht je ooit de cd kopen, let er dan op dat je de cd met de Bonustrack 'Rauw, hees, teder' koopt. Alleen al die song is de aankoop meer dan dubbel en dik waard.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week (omdat het dan toch 't begin van 't schooljaar is)
"Our bombs are smarter than the average high school student. At least they can find Afghanistan." (A. Whitney Brown)
"Onze bommen zijn slimmer dan de gemiddelde humaniora student. Zij kunnen tenminste Afghanistan vinden"
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen