vrijdag 27 maart 2009

Tip 9 : Tabbladen Deel 2

Ik moest mijn verhaal over de tabbladen nog afmaken. Herinner je dat je met tabbladen meerdere web pagina's kan openen in één venster. Zo kan je je browser opstarten met meerdere beginpagina's. Bladeren tussen de verschillende pagina's doe je dan door bovenaan op de gewenste pagina te klikken (zie afbeelding - ik ga naar Tabblad van Wikipedia) of je kan telkens naar de volgende bladeren met sneltoets CTRL+TAB. En voor de die-hards : teruggaan kan ook met CTRL+SHIFT+TAB.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Hiermee is nu toch zowat alles gezegd hierover ? Ja en Nee. Je kunt de tabbladen op een handige manier gebruiken als je iets aan het zoeken bent. Een voorbeeldje : ik start mijn browser (Internet Explorer, Firefox ...) en ik ga naar Google of ik gebruik de Google Toolbar. Daar ga ik b.v. eens zoeken of ik subsidies kan krijgen voor het leggen van zonnepanelen. Volg gerust mee : ik geef als zoekargument subsidie zonnepanelen in. Het resultaat is een heel scherm met allemaal verwijzingen naar sites die hierover uitleg geven. Normaal doe je nu het volgende : je klikt op de eerste link en je bekijkt die bladzijde. Daarna keer je terug en je klikt op de volgende link. En dat doe je zo nog een aantal keren. Hé, heb ik dat stukje al niet twee sites eerder gelezen ? En spreken die mekaar niet tegen ? Ik zou dat eigenlijk naast mekaar moeten kunnen zetten om te vergelijken.

Daarvoor gaan we terug naar ons eerste scherm met resultaten van Google. Nu mag je weer op de eerste link klikken, maar je houdt ondertussen de CTRL toets ingedrukt. Je blijft op je blad met resultaten van Google staan, maar er wordt daarnaast wel een nieuw tabblad geopend. Zo kan je op een aantal linken klikken die je interessant vindt, zonder je eerste scherm te verlaten. Daarna kan je op je gemak de verschillende tabbladen overlopen en eventueel vergelijken. Je kan ze trouwens ook van plaats verslepen als je dat wil.

Je kan dat trouwens van om het even welke pagina doen als je de pagina niet wil verlaten, maar toch een link wil bekijken op die pagina.

Ziezo, dat was het weer. 't Amusement ermee !

O ja, van de week is er een kwisvraag : hoeveel methodes ken jij om een venster te sluiten ? Laten we als voorbeeld Internet Explorer nemen. Op het kruisje klikken is één mogelijkheid maar ik ken er zeker nog vijf andere. Mails welkom naar m.wambeke@gmail.com. Wie er de meeste doorstuurt, mag een fles wijn komen afhalen. En dan leg ik ook uit waarom sommige van de mogelijkheden interessant kunnen zijn om te kennen.
- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Paul Simon - Graceland.

- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 20 maart 2009

Tip 8 : Kolommen maken in Word

Het is zover : mijn eerste tip op aanvraag. Zondag kreeg ik de vraag hoe je kolommen aanmaakt in Word. Je weet wel, je wil je document er als een krantje, een tijdschrift of een brochure laten uitzien. Een korte tip . . . dacht ik, want ook hier kan je wel een en ander over kwijt. Ik ga eerst beschrijven hoe je het in Word 2003 doet en daarna nog even kort de verschillen uitleggen met Word 2007.

Op de afbeelding hieronder zie je dat je bovenaan eerst op Opmaak moet klikken en daarna op Kolommen.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Dan opent er een nieuw venstertje, zoals je hieronder ziet :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Hier heb ik b.v. 3 kolommen aangeduid. Je merkt ook dat je een lijn tussen de kolommen kan zetten en dat je eventueel de breedte van de kolommen zelf kan bepalen. Vooral het veldje toepassen op onderaan is interessant. Hier staat gewoonlijk Heel document. Dat lijkt me nogal duidelijk, niet ? Nu staat hier echter Vanaf dit punt en dit betekent dat je al een tekst ingetypt hebt en dat je pas vanaf hier in kolommen gaat werken. Je hoeft dus niet per se je hele document in kolommen te zetten. Een andere mogelijkheid is dat je eerst heel je document intypt en dat je daarna beslist welk deel van de tekst in kolommen moet. Daarvoor selecteer je een deel van de tekst, je gaat naar Kolommen en bij Toepassen op zeg je dat het enkel voor je selectie is.

Wat is er nu anders in Word 2007 ?
Wel het menuutje ziet er hier zo uit :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je klikt eerst op Pagina-indeling en daarna op Kolommen. Je kan direct het aantal kolommen kiezen en je bent vertrokken. Sneller dan bij Word 2003. Wil je toch het uitgebreide menuutje oproepen dan moet je (zoals je hierboven ziet) op Meer kolommen klikken. Dan opent het volgende venstertje :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Precies weggelopen uit Word 2003, want dit ziet er wel net hetzelfde uit.

Wat kan ik nog meer zeggen ? Experimenteren maar zeker ?

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Fred Frith - Gravity




- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 13 maart 2009

Tip 7 : Zoektips voor Google

Zoeken met Google is eigenlijk een halve kunst. Ik begin gewoonlijk met redelijk veel zoekargumenten in te geven. Zoekargumenten zijn de woorden die je intikt om iets op te zoeken. Misschien kan je dit best afdrukken en dan kan je via Google zelf de resultaten bekijken. Die zullen misschien wel een beetje verschillen van wat ik krijg, want het internet staat natuurlijk niet stil.

Ik wil je namelijk een paar gemakkelijke trukjes tonen om het zoekresultaat te beïnvloeden. Je hebt allemaal al wel eens je naam ingetypt om te zien wat er op het internet over jou staat. Wel ik ga dat vandaag eens met mijn naam doen. Volg je ? Ik begin met wambeke marc in te tikken. Bekijk het resultaat eens : bijna geen enkel resultaat gaat over mezelf. Nu weet iedereen dat je bij het zoeken meestal alleen de eerste, soms eens de tweede pagina bekijkt. Dus gaan we dit anders moeten aanpakken.

Eerste tip : volgorde speelt een rol
al dacht ik vroeger ook van niet. Nu typ ik marc wambeke in. En je ziet heel andere resultaten. Dat trekt er al heel wat beter op. Als je daarnet en nu naar het aantal resultaten gekeken hebt (vlak boven eerste resultaat, rechts) dan zijn het er evenveel maar ze staan wel in een andere volgorde. Bij mij zijn het er nu 13.700. Ik wil nog precieser zoeken want vanaf de derde bladzijde zie ik alweer 'Van Wambeke' met zijn boerenbedrijven opduiken.

Tweede tip : zet je zoekargument tussen aanhalingstekens (de dubbele onder het cijfer drie op je toetsenbord). Ik typ nu "marc wambeke" in en hou nog 254 zoekresultaten over. En bijna allemaal gaan nu over mij. Goed hé ! Hoe komt dat nu ? Wel, wanneer je iets tussen aanhalingstekens zet, geef je Google de opdracht om op die exacte reeks van woorden te zoeken. Maar zo zie ik dat er ook een 'marc wambeke' in Izegem woont en die resultaten hoef ik eigenlijk niet.

Derde tip : gebruik het min-teken om resultaten uit te sluiten. Ik typ nu "marc wambeke" -izegem in. Nog 247 zoekresultaten. Dan waren er toch minder over mijn naamgenoot uit Izegem dan ik dacht. Alle resultaten gaan nu wel over mij.

Vierde tip : gebruik je verstand ! Wat bedoel ik hiermee ? Soms moet je al eens doordenken, want je kan best resultaten mislopen door te selectief te zoeken. Het toeval wil nu dat ik in Izegem geboren ben. Als ik nu wil uitvissen of iemand mij in een stamboom heeft opgenomen zal ik Izegem niet mogen weglaten. En zie : als ik "marc wambeke" izegem intik (één tekentje verschil), dan krijg ik amper 5 zoekresultaten, maar wel juist die over mijn stamboom.

Voilà, dat was het weer voor vandaag en veel plezier met het zoeken . . . op je eigen naam . . . en andere zaken ook natuurlijk !

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Ouvertures van Rossini (Naxos). Ja, echt waar. Dat tromgeroffel in het begin van La Gazza Ladra (de stelende ekster), mooi toch ? En de rest ook, natuurlijk !



- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 6 maart 2009

Tip 6 : BCC

'Netiquette' is een woord dat ik al heel lang niet meer gehoord heb, maar dat me nu wel ineens weer te binnen schiet. Het is een samentrekken van '(Inter)Net' en 'Etiquette'. En ik moet eraan denken omdat ik een zoveelste mail krijg, samen met dertig andere mensen, die ook in kopie staan. Dus ik zal vandaag maar eens met het vingertje zwaaien over wat je wel en niet doet als je mails verstuurt of wat wel en niet netjes is om maar in de sfeer te blijven.

Kijk eens hoeveel mensen er in je adresboek staan. Bij mij zijn dat er 124. Eigenlijk is de enige band tussen al die mensen dat ik ze ken. En zo sta ik ook in het adresboek van het merendeel van die mensen. Ik ken een paar mensen uit het adresboek van mijn kennissen maar met het merendeel heb ik eigenlijk niets te maken.

Nu is één van de 'Netiquette' regeltjes dat je je adresboek niet zomaar op straat te grabbel gooit. En toch is het net dat wat veel mensen doen. Er komt een interessant of leuk mailtje binnen en dan heb je wel eens de neiging om dat naar al je kennissen door te sturen. Niet doen. Of toch niet zomaar, want voor je het weet gaat je adresboek een eigen leven leiden en komt het bij mensen terecht die je allerlei reclame, spam of zelfs virussen sturen. En dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Wat als je nu wel iets naar een heleboel mensen wil sturen ? Zoals mijn mailtje om je te laten weten dat er weer een nieuwe tip staat. Ik toon dit even met Outlook Express. Ik maak een nieuwe mail aan zoals je hieronder ziet.

Klik op afbeelding om ze groter te openen in nieuw venster

Nu moet ik jullie namen toevoegen, maar ik wil eigenlijk niet dat iedereen al die namen ziet en eventueel doorstuurt naar anderen. Daarvoor gebruik je nu 'BCC' in plaats van 'CC'. 'CC' (Carbon Copy') gebruik je om mensen een kopietje van een mail te sturen. 'BCC' (Black Carbon Copy) gebruik je om mensen een onzichtbaar kopietje van een mail te sturen. Hoe doe ik dat want ik zie alleen 'Aan' en 'CC' staan ? De eerste mogelijkheid is bovenaan op 'Beeld' klikken en dan 'Alle koppen' selecteren. BCC komt er bij en je kan de namen ingeven. Een tweede mogelijkheid voor als je veel namen moet toevoegen : ik klik op 'CC' en er opent een nieuw venster :


Je ziet rechts dat er onder 'Aan' en 'CC' ook 'BCC' staat. Daar voeg je alle namen toe, of zoals hier, een groep mensen. Je drukt op OK en dit is het resultaat :

Klik op afbeelding om ze groter te openen in nieuw venster

Nu stuur ik de mail naar mezelf en niemand van de geadresseerden ziet naar wie mijn mail allemaal gaat.


Netjes. Nettiquette. Zo hoort het !

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Kelly Joe Phelps - Sky like a broken clock.


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen