vrijdag 16 maart 2012

Tip 114 - Google afbeeldingen, omgekeerd zoeken

Nee, we zijn niet op zoek naar omgekeerde afbeeldingen. Maar Google afbeeldingen heeft er een paar functies bij. Een aandachtige lezer zal nogal gauw doorhebben dat dat de functies zijn die ik in een eerdere tip (tip 100) beschreef via de site en de plugin van Tineye. Maar ja, je hebt nogal wat mensen die niet ver van de bekende paden willen afwijken . . .

Waarover hebben we het ? Laat me een voorbeeldje geven. Vanmorgen besloten een paar van mijn collega's om samen naar een klant te rijden. Wie rijdt er ? Jij ? Ah, zegt de andere, dat vraag je alleen maar omdat je wil meerijden in zijn Q7. Ik weet het verschil niet tussen een Q-Max en een S7, dus ga ik naar Google afbeeldingen. Je kan er rechtstreeks naartoe (link hier) of je gaat naar Google, typt je zoekopdracht in, drukt Enter en klikt daarna bovenaan links op Afbeeldingen. Kortom, de Q7 blijkt een grote bak van een Audi te zijn. Dat hebben we dan ook weer gezien.

Maar stel dat je omgekeerd wil zoeken. Je hebt de foto van een auto op je pc staan of je hebt er eentje gezien op een site, maar je wil wel eens weten welk merk dat nu is. Wel, vanaf nu kan dat ook met Google afbeeldingen. Je gaat namelijk op zoek naar meer van dezelfde afbeeldingen en zo kom je er misschien achter. Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen om gelijkaardige afbeeldingen te gaan zoeken. Maar daarvoor verwijs ik je nogmaals graag terug naar Tip 100.

Als je goed kijkt zie je vanaf nu naast het veld waar je je zoektermen kan ingeven ook een klein cameraatje staan. Daar moet je op klikken.
Je ziet dat er zich nu een nieuw veldje opent waar je twee mogelijkheden hebt. Je kan een afbeelding uploaden, wat zoveel inhoudt als dat je gaat bladeren op je eigen pc, dat je een afbeelding presenteert aan Google en dat Google meer van dezelfde afbeeldingen gaat opsporen. Maar er staat ook Afbeeldingen URL plakken. Eigenlijk betekent dit dat je de plaats aangeeft waar je een afbeeldingen op het internet gezien hebt.
Hoe doe je dat nu ? Je ziet hieronder een voorbeeldje vanuit Firefox. Je gaat naar de site met de afbeelding en je klikt rechts op die afbeelding. Dan kies je voor Afbeeldingslocatie kopiëren, je gaat terug naar Google afbeeldingen en je plakt de locatie of URL in het zoekveld.
Bij Internet Explorer doe je hetzelfde. Alleen moet je bij het rechtsklikken kiezen voor Snelkoppeling kopiëren. En zoals altijd kan ik alleen maar zeggen : proberen maar ! Want, wat je zelf doet . . .

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Bruno Vandenbroecke - 28

Eigenlijk kan of wil ik hier niet zoveel over zeggen. Het is vandaag nationale rouwdag en daarom besloot ik hier het liedje van Bruno Vandenbroecke te plaatsen dat hij maakte naar aanleiding van het busongeluk in Zwitserland. Wie problemen heeft met het beluisteren op deze site, kan ook terecht op Radio 1. Je kan daar het lied beluisteren en je vindt er ook de tekst terug.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
Jeffrey Eugenides - Huwelijk -
(eigenlijk maar 2,5, maar ik heb nog geen halve ster gevonden)

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Toch maar geen afbeelding vandaag.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

3 opmerkingen: