zaterdag 4 december 2010

Tip 83 - Generatiekloof overbruggen

Mijn schoonzus vertelde me van de week dat ze een Word document van iemand had teruggekregen omdat die het niet kon lezen. Mijn eerste vraag : welke versie van Office gebruik je ? Het bleek algauw dat zij Office 2007 gebruikt en de andere persoon nog Office 2003. Ik heb het hier al eerder een paar keer over extensies gehad. Zo weet iedereen dat een Word document de extensie .doc heeft en een Excel document de extensie .xls heeft.

Wel, Office 2007 heeft daar verandering in gebracht. Een Word document heeft nu als extensie .docx en een Excel document .xlsx. Er wordt dus overal een x aan toegevoegd. Ook voor Powerpoint is dat b.v. het geval : .ppt wordt .pptx.

Nu heb je twee mogelijkheden. Je kan vanuit Word of Excel nog altijd .doc of .xls bestanden aanmaken. Je kan dat eenmalig doen voor b.v. die ene klant, kennis ... of je kan instellen dat dat altijd zo gebeurt. Vandaag vertel ik je hoe je voor die ene keer tewerk gaat. Je wil voor één iemand nog wel een .doc aanmaken, maar voor de rest wil je .docx bestanden aanmaken. Met .docx kun je namelijk ook meer functionaliteiten van het programma gebruiken.

Hoe gaan we tewerk. We maken het Word bestand aan en op het moment dat we het willen opslaan, klikken we op de ronde knop bovenaan links en gaan dan op Opslaan als staan. Er openen terug een aantal mogelijkheden en je klikt op Word 97-2003-document. Als je nu het document opslaat, zie je dat Word dit automatisch als .doc opslaat.

Je kan het nog op een andere manier doen. Ik geef even een voorbeeldje met Powerpoint, omdat sommige mensen rond deze tijd van 't jaar wel eens een presentatie als nieuwjaarswens rondsturen. En dan wil je toch dat iedereen die kan bekijken. Nu gaan we juist wel klikken op Opslaan als. Dan krijg je volgend scherm te zien, dat iedereen wel kent.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je ziet onderaan de bestandsnaam en je ziet dat Powerpoint 2007 automatisch als extensie .pptx kiest. Nu kan je op het vinkje naast het tweede lijntje klikken. Dan zie je hieronder dat je nog heel wat andere mogelijkheden hebt, hoe je het document wil opslaan. Je ziet algauw .ppt staan. Maar wat verder zie je ook Powerpoint presentatie 97-2003-voorstelling (*.pps) staan. Als je je presentatie toch rondstuurt kan je evengoed hiervoor kiezen. Zoals ik in een eerdere tip al uitlegde, hoeft men dan enkel op de presentatie te klikken en de voorstelling wordt automatisch opgestart.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

In een volgende tip leg ik uit hoe je het opslaan in het Office 2003 ook altijd automatisch kan laten uitvoeren.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Magic System - Cessa Kie La Verite

Weekend van winterse kou, maar dit viertal uit Ivoorkust, wist gisteren toch maar mooi een brede glimlach op mijn gezicht te toveren. Binnenkort komt er een nieuwe cd uit en die kondigen ze aan met onderstaand filmpje. Wat is er zo grappig als ze binnenkomen. Wel op 'Cessa kie la verite' zingen zo o.m. 'Bouger Bouger' en daarop zingen ze "voila la maladie du bouger bouger on s'assoit pas". Luister zelf maar. Maar eerst nog de voorstelling van hun nieuwe cd.



Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Leeftijd is niet een bijzonder interessant onderwerp. Iedereen kan oud worden. Alles wat u hoeft te doen is lang genoeg leven" (Groucho Marx)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

1 opmerking: