vrijdag 29 mei 2009

Tip 18 : Office 2007 Taakbalk

Ik werk ondertussen al een tijdje met Office 2007 (Word, Excel ...) en over het algemeen valt dat eigenlijk wel mee. Wat ik in het begin wel zo'n beetje miste was de algemene taakbalk van Office waar de icoontje op samen stonden die iedereen vaak gebruikt. Je weet wel : openen van een bestand, opslaan van een bestand, afdrukvoorbeeld enz. zoals hieronder aangegeven :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Als je die terugzoekt in Office 2007 dan vind je er maar een paar van terug. Voor de rest moet je al wat meer moeite doen om het juiste icoontje te vinden :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Maar niet getreurd, hier bestaat er een simpele oplossing voor ... al kijken veel mensen er om een of andere reden gewoon over. Bovenaan zie je naast die paar icoontjes een pijltje staan. Klik daar maar eens op en dan zie je het volgende :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Er klapt een venstertje uit waar net die meest gebruikte icoontjes allemaal op staan. je duidt aan wat je nodig hebt en hieronder zie je dan het resultaat :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je hebt al je favoriete icoontjes terug op één plaats. Als je nog even terug kijkt naar de vorige afbeelding, dan zie je dat je ook nog Meer opdrachten ... kan aanklikken. Zo kan je ook nog andere icoontjes toevoegen. Bij mij komt daar zeker nog het borsteltje bij.
Nog één kleine opmerking om het af te leren : als je dat in Word gedaan hebt, wordt dat niet automatisch overgenomen in b.v. Excel. Per programma moet je dit opnieuw instellen.
- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : John Cale -Music for a new Society. Niet direct de meest opwekkende muziek, maar toch blijf ik er altijd naar terug grijpen.

- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 22 mei 2009

Tip 17 : Vertalen van een site

Denk je niet dat het internet een stuk eenvoudiger zou zijn als alle sites in het Nederlands zouden zijn. Maar ja, de chinezen zullen dan wel weer denken dat alles in het Chinees zou moeten. De Engels sprekenden hebben nog het meest geluk, want heel veel sites zijn in het Engels. Het komt dan ook vaak voor wanneer je op zoek bent naar informatie dat je op een Engelse site terechtkomt. Die sites kan je echter vrij gemakkelijk laten vertalen. Het is geen perfecte vertaling, maar voor wie geen Engels spreekt, kan het wel een hele hulp betekenen.

Hoe ga je tewerk. Je begint vaak met een zoektocht naar informatie in Google. Een voorbeeld. Je moet maar volgen : als je op speciale dagen op Google terechtkomt dan zie je dat er vaak een aangepast logo staat. Nu wil ik daar wel eens wat meer over weten. Ik tik als zoekargument google logo in. Dan krijg ik volgend resultaat :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je ziet al dat de derde link naar de Engelse Wikipedia (soort encyclopedie) gaat. Als je erop klikt, krijg je inderdaad heel wat informatie over het logo van Google. Doe maar eens. Alles is natuurlijk in het Engels en voor sommigen is dit een struikelblok. Als je toch wat verder naar beneden bladert, zie je dat er ook over een Google Doodle gesproken wordt. Waar hebben we dat woord nog gehoord ? Om te weten wat erover geschreven wordt, moet je teruggaan naar de zoekpagina van Google. Je ziet (zie terug afbeelding hierboven) dat naast de link naar de site ook nog staat : Vertaal deze pagina. Nu moet je daar eens op klikken. Wat gebeurt er nu ? Je gaat terug naar die pagina, maar je ziet bovenaan een paar extra lijntjes en in het begin staat er ook Aan het vertalen. De hele pagina wordt nu automatisch naar het Nederlands vertaald. Het Nederlands dat eruit komt is niet perfect, maar je hebt toch een idee waar het over gaat.

Wie de Google Toolbar geïnstalleerd heeft, kan via de opties een knop voor 'vertalen' toevoegen : sleuteltje rechts op de Toolbar voor de opties, Menu Extra's aanklikken en dan 'Vertalen' aanvinken. Nu zie je een extra knop voor 'vertalen' op de Toolbar staan. Weer een voorbeeldje. Je wil een dagje naar Rijsel en je komt op de site van Lille terecht. Alles in het Frans natuurlijk. Nu klik je op de knop Vertalen op de Toolbar of je klapt het menuutje uit en klikt op Pagina in het Nederlands vertalen, zoals je hieronder ziet :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Ik heb de hoofding van de site meegenomen, zodat je hieronder direct het verschil ziet :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

En het plezante eraan is, als je nu op een link klikt, dan wordt iedere pagina die je opvraagt ook weer automatisch naar het Nederlands vertaald. Het enige nadeel : als je naar Rijsel gaat, zal je merken dat de Fransen geen vertaalknop hebben. Daar zal je wel nog je beste Frans moeten bovenhalen.

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : T-Bone Walker - The Talkin' Guitar. Muziek van mééér dan 50 jaar geleden en één van de pioniers van de elektrische gitaar. Mijn favoriet : Vacation Blues.

- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 15 mei 2009

Tip 16 : F11 - volledig scherm

Gebruik jij wel eens de functietoetsen ? Je weet wel : de toetsen bovenaan je toestenbord die van F1 tot F12 gaan ? Neen ? Dan gaan we daar nu verandering in brengen. Ik denk dat ik voor elk van die toesten wel een verhaaltje kan vertellen. Zo weet ik dat mijn schoonbroer een voorkeur heeft voor de F10 toets : "Als 't niet meer werkt, F10 !". Vroeger met WordPerfect was dat inderdaad ook waar. Maar vandaag gaan we het over F11 hebben.

Deze tip zal je van pas komen als je foto's wil bekijken op het internet. Hoe vaak gebeurt het niet dat je een reeks foto's aan het bekijken bent en dat je telkens maar de helft van de foto ziet. Je moet dan iedere keer een stukje naar beneden scrollen om de hele foto te zien. Als je dan op de volgende foto klikt, spring het scherm weer naar boven en kan je weer opnieuw beginnen.

Dit kan je gemakkelijk oplossen. Volg me maar, dan geef ik een voorbeeldje. Ik ga naar een willekeurige site met foto's die ik recent bekeek : www.pollvanghent.be. Eénmaal op de site klik ik bovenaan in de menubalk op Foto's. Links kan je nu de foto's van recente huwelijken bekijken. Puur bij toeval kies ik voor het huwelijk van Stefaan en Charlotte op 22 april. Dit is wat ik op mijn scherm te zien krijg :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je ziet het al, ik zie enkel de bovenste helft van de foto en moet naar beneden gaan om de hele foto te kunnen zien. Vervelend, niet ? Wel, op zo'n momenten druk ik gewoon op F11 en dan verdwijnen de menubalken bovenaan en heb je een volledig scherm zoals hieronder.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Vééél beter ! En als je de menubalken later terug wil, klik je gewoon nog eens op F11 !

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Chatham Singers - Juju Claudius

Hier hoort wel een verhaaltje bij. In Waregem hebben we nog een échte platenwinkel : het LP Center. En daarmee bedoel ik dat er nog iemand achter de toonbank staat die zelf een muziekliefhebber is. Verleden week liepen we er per ongeluk nog eens binnen en de eigenaar legde me daar een cd'tje op met de 'vettigste' blues (ik weet er geen ander woord voor), die ik in jaren gehoord had. Resultaat : ik kwam buiten met deze Chatham Singers en 't is echt de moeite. Je weet wel, een nevenproject van Billy Childish, wist hij nog te vertellen. Who the f*** is Billy Childish. Ik kom er nog wel achter ! Veel luistergenot.
- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 8 mei 2009

Tip 15 : Netiquette - Deel 2

Een blog schrijven heeft zo zijn voordelen. Je kan er ook af en toe al eens je ergernis in kwijt. En dat is precies wat ik vandaag eens ga doen zie. Ik zou willen zeggen dat ik iemand ben die zich niet snel ergert, maar ik denk dat sommige mensen dan toch zouden protesteren. Ik heb er al eens aan gedacht om een blog Ergernis van de week te beginnen. Maar allez, back to business.

Ik zou het nog eens over het versturen van e-mails willen hebben. Wat kan er wel, wat kan er niet ? Ik zal mijn ergernis, ik bedoel, goede raad, beperken tot 4 tips !

1. Geef je mail altijd een onderwerp mee !
Niets zo vervelend als een mail zonder onderwerp. Als je achteraf een mail van iemand moet terugvinden, zie je alleen één grote witte leegte. Geef dus altijd duidelijk aan waarover je mail gaat. Mensen hebben wel eens de neiging om te filteren op onderwerp en als er dan geen staat, wordt je mail misschien helemaal niet gelezen.

2. Geef antwoord als je een mail krijgt
Ik vind het niet meer dan normaal, dat wanneer men je iets vraagt in een mailtje, dat je daar ook een antwoord op geeft. Veel mensen gaan ervan uit dat dat helemaal niet nodig is. Maar, mensen vinden het juist plezant als je reageert op hun vraag of op iets wat ze te vertellen hebben. Communicatie heet dat.

3. Leesbevestiging
Als ik ergens echt het vliegend sch... van krijg dan is het van mensen die altijd een leesbevestiging vragen. Neem het van mij aan, van mij krijg je ze niet. En dat hangt samen met de vorige tip : als je je mails correct beantwoordt, dan hoeft men geen leesbevestiging te vragen. Wanneer je het dan toch eens doet, zal men ook weten dat het serieus bedoeld is. Trouwens, zelfs een bevestiging houdt nog niet in dat je mail ook daadwerkelijk gelezen wordt.

4. Nieuw onderwerp, nieuwe mail
Als je iemand een mailtje wil sturen over iets, begin dan gewoon met een nieuwe mail. Nogal wat mensen hebben de vervelende gewoonte om er zomaar lukraak een mail van een paar weken geleden uit te pikken en daar een antwoord op te geven . . . terwijl wat je wil zeggen daar helemaal niets meer mee te maken heeft. Niet doen. Dat schept alleen maar verwarring.

Voilà, de schoolmeester heeft weer eens zijn zegje gedaan zie ! En volgende week zou er wel eens een onverwachte toets kunnen zijn !
- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Elvis Costello met 'Get Happy'.


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 1 mei 2009

Tip 14 : PDF Creator

't Was verleden week nogal een drukke week met drie dagen op een conferentie in de Ardennen voor 't werk. En zo was ik op stap met Monique en mijn schoonmoeder. Zij vonden het wel plezant. En nu zullen we maar doen zoals met Amerikaanse gebouwen en vliegtuigen : nummer dertien overslaan.

Ik kreeg een paar weken geleden een vraag van iemand die met Word 2007 werkt. Hij wilde het word document doorsturen en opslaan voor Word 2003. Dikke miserie natuurlijk, want alles stond ineens helemaal door elkaar. Als je een word document doorstuurt, heb je altijd het risico dat iemand anders het helemaal niet kan lezen of dat het er niet uitziet zoals bij jou. Daar gaat dan je affiche waar je zo veel tijd in gestoken hebt.

Om die reden werd het .pdf formaat ontwikkeld. Om het even wie een .pdf opent, om het even op welk soort computer, de .pdf ziet er altijd identiek hetzelfde uit. Je opent een .pdf met Acrobat Reader en dat programma staat tegenwoordig wel op iedere computer. De maatschappij Adobe heeft niet alleen software om een .pdf te lezen, maar ze heeft ook software om die aan te maken. Maar, één grote maar, deze kost wel stukken van mensen. Er zijn echter een paar goede alternatieven. Wie 'Open Office' gebruikt, kan op een gemakkelijke manier een .pdf aanmaken vanuit de tekstverwerker. Maar gezien de meeste mensen nog altijd gewoon 'Office' gebruiken, kan je best een alternatief zoeken. Ik heb er heel wat geprobeerd en voor mij komt PDF Creator er als de beste uit. En het is bovendien volledig gratis !

Een praktisch voorbeeld : ik maak een uitnodiging voor de wijkfeesten in Word en stuur dat door naar de andere bestuursleden om te checken of het er goed uitziet. Je raadt het al : de tekst is onleesbaar, de letters zijn veel te groot enz. enz. Dat is wat ik vroeger deed. Nu maak ik er eerst een .pdf van met PDF Creator. Daarvoor moet je natuurlijk eerst het programma installeren. Je vindt het op volgende link : http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/. Klik op de groene download knop, daarna krijg je twee opties : kies voor 'PDF creator' en niet voor 'Language Files'. Nu kan je het programma installeren. Daarna gaan we gewoon terug naar ons Word document. Om een .pdf te maken, moet je nu gewoon het document afdrukken. Probeer het maar eens, je zal, zoals hieronder, zien dat er in het lijstje van printers eentje bij gekomen is.


Je kiest als printer PDFCreator. Als je nu op Ok drukt, krijg je volgend scherm :


De titel van je document wordt automatisch ingevuld. Druk nu onderaan rechts op Save om de .pdf op te slaan. Je ziet ook een vinkje staan naast "After saving open the document with the default program". Als je dat aanvinkt, kan je de .pdf file automatisch bekijken in Adobe Reader nadat je die opgeslagen hebt. Check voor alle zekerheid nog eens dat er geen fouten in staan. Ok, nu kan ik mijn uitnodiging in .pdf formaat weer opsturen. Resultaat : hé, 't ziet er goed uit, OK, uitprinten en verdelen over heel de wijk. By the way, de wijkfeesten vinden plaats op zaterdag 11 juli en iedereen is welkom !

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : vanmorgen was het de Top 50 van songschrijvers op Radio 1. Heel wat schoon volk dat ik eerder ook al aanhaalde in PC Tip van de week zat er ook in : Bruce Springsteen, Prince, Paul Simon, Warren Zevon . . . Er zijn dus nog mensen met goede smaak. Van de week wordt het Pearl Jam met hun optreden in het Antwerps Sportpaleis in 2006, hun eerste optreden in België en Jens en ik waren erbij. Speciaal voor Tom en Ariane wordt muziek van de week 'Black'.


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen