vrijdag 2 november 2012

Tip 130 - Muziekje bij je Powerpoint presentatie

Je kent ze wel : de Powerpoint presentaties die, afhankelijk van hoe je ertegen aan kijkt, regelmatig je Postvak In opvrolijken of vervuilen. Als je er op klikt, krijg je automatisch een reeks landschappen voorgeschoteld of lieve poesjes of een foto album en daarbij hoort natuurlijk ook een muziekje. Ik ben er, om een understatement te gebruiken, zelf niet zo'n voorstander van. Maar voor de tip van de week hebben we natuurlijk alles over.

Dus . . . laat me eens raden : je hebt je al een paar keer afgevraagd of je dat zelf ook niet voor mekaar zou kunnen krijgen. Je slaagt er wel al in een Powerpoint in mekaar te boksen, maar als je die dan afspeelt, moet je zelf klikken om naar de volgende dia te gaan en muziek is daar al helemaal niet bij te horen.

Wel hier gaan we dan. Eerst zorgen we ervoor dat de presentatie automatisch wordt afgespeeld zonder dat je maar één keer hoeft te klikken. Ik ga er dus wel van uit dat je zelf al een Powerpoint in mekaar geknutseld hebt. Ik moet er ook nog bijvertellen dat ik persoonlijk momenteel nog met Powerpoint versie 2007 werk en dat dit op andere versies lichtjes anders kan zijn.

En ik maak eerst nog een bijkomende tussenstop. Stel dat je een foto album in mekaar geknutseld hebt en je wil die gewoon heel de avond laten doorspelen op een scherm, dan kan je eerst nog deze eerste stap toevoegen. Je gaat naar de tab Diavoorstelling en je klikt op Diavoorstelling instellen.


Op het volgende scherm vink je Herhalen tot op ESC wordt gedrukt aan. Zo zal de voorstelling automatisch opnieuw in het begin starten als ze ten einde is.


Maar nu moeten we ook instellen dat je tussendoor niet meer hoeft te klikken. Daarvoor moeten we naar de Animaties tab gaan. Daar vink je onder Volgende dia ook Automatisch na aan en je bepaalt zelf het aantal seconden dat een dia moet getoond worden. Je kan dit voor iedere dia apart instellen, maar normaal gezien zal je allicht gewoon op Op alles toepassen willen klikken. Zo krijg ik in mijn geval na iedere 3 seconden een nieuwe dia te zien.
Je ziet daar ook nog Geen geluid staan, maar toch hoef je daar niets mee te doen. Dit gaat om het geluid dat gemaakt wordt als er een nieuwe dia verschijnt en niet over de muziek die je gedurende de presentatie wil horen.


Dus nu het muziekje er nog onder plaatsen. Zorg er best voor dat je voor je hieraan begint op de eerste dia staat. Dan ga je naar de Invoegen tab en helemaal rechts klik je op het vinkje onder het geluidsicoontje. Wellicht zal je kiezen voor Geluid uit bestand... Je kiest waarschijnlijk een .mp3'tje.


Als je terugkomt in Powerpoint zal je op de dia het volgende icoontje zien staan. Daar mag je nu op dubbelklikken.

Dan zie je het volgende schermpje verschijnen. Hier moet je bij Geluid afspelen voor Tijdens dia's afspelen kiezen. Je vinkt ook Verbergen bij voorstelling aan, want anders zie je het geluidsicoontje op het scherm staan tijdens de voorstelling. Als de voorstelling langer duurt dan je muziekje, kan je eventueel ook Herhalen aanvinken.


Ziezo, dat was het alweer voor vandaag. En hoe je dit opslaat zodat de presentatie automatisch opstart zodra je het bestand opent, dat hebben we natuurlijk vroeger al eens uit de doeken gedaan.
- - - - - - - - - - - - - - - -

Muziek tijdens schrijven : Material - Hallucination engine


Ik weet eigenlijk niet goed wat ik hier moet bijzetten. 't Doet me denken aan Eno/Byrne, Herbie Hancock en nog zovele andere. Intrigerende muziek. Luister zelf maar mee naar het snoepje van de week : Cucumber Slumber. En wat zit daar nu in godsnaam toch in dat ik van ergens elders ken, die gitaar of bas (tja, ik ben geen kenner) vooral naar 't einde toe. Help me a.u.b. ?

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :

J.K. Rowling - Een goede raad 
Het leven van de Duffelings zoals het is. J.K. Rowling kan schrijven, dat wisten we allang en ik vind dat ze ook hier weer goed overeid blijft. Het stramien is zelfs een beetje zoals bij de Harry Potter boeken. Het boek komt wat traag op gang met heel veel verschillende karakters en vertellijnen maar op het einde draait het hier ook op een spannende rollercoaster uit die je niet zomaar opzij kan leggen.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week :
"Niemand weent voor wie job verliest bij kleine omdernemingen" (Professor Roger Blanpain).
Beetje meer uitleg bij deze krantentitel uit het Nieuwsblad van 27/11 n.a.v. de ontslagen bij Ford Genk.
"Blanpain is niet tegen de ontslagpremies, maar stoort zich vooral aan de ongelijke bahandeling. "Verdienen de duizenden arbeiders bij de onderaannemers geen premie ? Of wat met de mensen die iedere maand hun job verliezen bij kleine ondernemingen ? Voor hen weent niemand, terwijl elk ontslag een sociaal drama is".

- - - - - - - - - - - - - - - -

Afbeelding van de week :
Nog een beetje in Halloween stemming.



- - - - - - - - - - - - - - - -

Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

2 opmerkingen: