Ja, bijna de 100ste tip, wie had dat ooit kunnen denken toen ik hier nu alweer bijna drie jaar geleden mee begon. Je weet dat ik nogal een associatieve geest heb, dus wie 100ste tip zegt, denk toch wel aan een klein feestje en wie feest zegt, weet dat er dan ook wel een glaasje wijn bij mag. En toen ik aan die wijn dacht, dacht ik gelijk aan een vraag die ik een tijdje geleden kreeg van een collega-blogger. Kijk maar eens op zijn blog, klik hier, dan snap je de wijn-link wel. De vraag heeft ook betrekking op bloggen nl. hoe kan je ervoor zorgen dat wanneer een lezer op een afbeelding klikt, dat je die dan in een ander tabblad ziet en dat je de pagina die je leest niet hoeft te verlaten. Zoals ik dus doe als je onder een afbeelding ziet staan : 'Klik op afbeelding voor grotere versie in een nieuw venster'.
Dit is dus een 'html' verhaal, maar volgende week, schrijf ik hier nog een vervolg op dat wel weer voor iedereen interessant is, al zeg ik het zelf. Ik zag in de chatbox hiernaast dat iemand Wordpress aanbeveelt - en misschien is dit daar ook veel gemakkelijker, maar ik hou het nog even op Blogger.
Hoe gaan we tewerk ?
Als je een blog post aan het schrijven bent, kan je rechts boven je tekst op voorbeeld klikken.
Daarboven staan 2 tabs : Html bewerken en Nieuw bericht.
Je moet ervoor op Html bewerken klikken : dan krijg je de html van je post te zien. Je moet dus wel in de html code duiken ervoor.
Een afbeelding begint normaal met <a onblur= enz. Nu moet je vlak na de <a de tekst target="_blank" invoegen zodat je <a target="_blank" onblur= hebt staan.
Daar lukt het dan mee.
Nu zijn er misschien lezers die zeggen, jamaar, bij mij opent dat niet in een nieuw tabblad, maar in een nieuw venster. Wel, als je zeker wil zijn dat een link in een nieuw tabblad opent kan je er gewoon op klikken terwijl je ondertussen de CTRL toets ingedrukt houdt. Maar dat is wat omslachtig. Hoe je zeker kunt zijn dat dergelijke links in een nieuw tabblad openen laat ik je volgende week zien.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Rupert Hine - The Wildest Wish to Fly
Toen ik voor het eerst 'The Architect' van dEUS hoorde, klonk me dat precies wat bekend in de oren. Vreemd, en toen viel mijn frank/euro ineens : Rupert Hine. En een paar dagen geleden had ik het weer. Tiens, wat hoor ik nu toch al een paar keer op de radio, dat heeft ook zo'n Rupert Hine sausje. Nu bleek het toch wel de nieuwe single van dEUS te zijn zeker. Ik weet niet hoe het komt, is het de muziek, is het de manier van zingen, maar ik hoor het er wel duidelijk in terug al is het een algemeen gevoel. Ik kan het niet direct naar één nummer van hem terugbrengen. Ken je Rupert Hine niet ? Niet erg, ik moet de eerste nog tegenkomen die hem wel kent. Graag hieronder in de commentaren a.u.b. Ik heb 'm ook maar leren kennen omdat Robert Palmer meewerkt aan sommige van zijn platen. Dit dateert ondertussen al weer uit het begin van de jaren '80. Niettemin, enjoy.
Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Een oneliner is een paar seconden lang pretenderen dat je alles wel doorhebt, en die pretentie vind ik erg sexy. Als je een oneliner goed ontleedt, merk je altijd wel dat er op zijn minst een barstje in zit. Maar de eerste keer dat je een oneliner hoort, vind ik zalig". (Tom Barman)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen
vrijdag 26 augustus 2011
vrijdag 19 augustus 2011
Tip 97 - Opnemen Internet Audio
Ik weet dat veel van mijn lezers zich nog levendig de cassetterecorder herinneren. Over bandopnemers/tape recorders zal ik maar zwijgen zeker ? Hoeveel keer hebben we de zaterdagmiddag niet klaar gezeten voor de Top 30 ? Het was voor velen van ons de enige manier om muziek te kunnen opnemen en opnieuw te beluisteren. En maar hopen dat de presentator niet te veel over de intro heen babbelde en dan op het juiste moment de record en play toets indrukken om het bewuste nummertje op te nemen. Ja, we hebben ondertussen toch een hele weg afgelegd.
En toch . . . van de week kreeg ik de vraag of er geen cassetterecorders voor de pc bestaan. Concrete aanleiding is de uitzendingen van Fris van Lefever op Radio 1. Je kan ze herbeluisteren op radio1.be, maar hoe lang blijft dat dan staan. Of het niet mogelijk zou zijn om die uitzendingen op te nemen - zoals we vroeger met onze cassetterecorder deden - zodat je ze later nog eens opnieuw kan beluisteren in b.v. mp3 vorm. Voor deze ene keer mogen de commentaren van de presentator er wel bij, laten we maar zeggen, uit nostalgie. Pas op, deze tip kan je natuurlijk gebruiken voor om het even welke audio je van het internet wil plukken.
Oké, hier moet ik toch wel even de hersencellen in werking zetten (Ouch, niet zo evident net na je vakantie), eens flink in de haren krabben wil ook wel eens helpen, spieken bij de buren zit er niet echt in, dan maar terugvallen op, nee, niet Google, maar wel op iets wat ze 'ervaring' noemen. Ik heb ooit wel eens een aantal platen omgezet naar cd en hoe je het ook draait of keert, alles moet uiteindelijk via je geluidskaart verwerkt worden. Kan ik dat dan ook niet toepassen voor ons cassette-probleem ? Misschien toch best eens Googlen zeker ? En ja, mijn redenering wordt bevestigd. Gezien alles via je geluidskaart passeert, heb je alleen maar een programmaatje nodig dat dit voor jou kan opnemen : ons persoonlijke pc-cassette-recordertje. Het enige programma dat ik daar ooit voor gebruikt heb is GoldWave, maar dat is betalend. Dan maar wat verder gekeken en dan kom je eigenlijk automatisch uit bij Audacity. Een zeer degelijk programma dat ik ooit ook al wel eens getest heb. Audacity kan trouwens heel wat meer dan enkel maar geluid opnemen, je kan er ook geluid mee bewerken, maar dat zou ons te ver leiden.
Eerst moeten we dat natuurlijk geïnstalleerd krijgen. Klik hier om Audacity to downloaden. Voor Windows kies je momenteel versie 1.2.6. Als je echter al Windows Vista of Windows 7 gebruikt, dan moet je voor de bèta versie gaan. Je komt nu op een volgende pagina en je kiest daar voor Audacity 1.2.6 installer. Het kan ook geen kwaad om ook maar direct op dezelfde pagina de LAME MP3 Encoder te downloaden. Voor Lame moet je een paar keer doorklikken en dan kan je kiezen voor Lame v3.98.3 for Audacity on Windows.exe. Je kan beide programma's direct installeren en je mag gewoon alle voorgestelde opties aannemen. Geen addertjes of verborgen toolbars onder het gras. Bij de installatie van Lame kan je opteren om die eventueel in de map van Audacity (C:\\Programma Bestanden\Audacity) te installeren. Later leg ik nog wel uit waarom je dit zo kan doen.
Goed, eerste stap : we zetten natuurlijk de heruitzending van Fris van Lefever klaar om op te nemen. Als je wil volgen : klik dan hier en klik daarna op Fris van lefever 2011-07-30. Er wordt een nieuw venster geopend en de uitzending begint te spelen. Druk nu maar op de pauze knop want we moeten eerst nog Audacity klaarzetten.
We starten Audacity op. De allereerste keer dat je Audacity opstart, krijg je een schermpje waarop je de taal moet kiezen. Wij kiezen uiteraard voor Nederlands. Daarna krijg je het volgende beginscherm te zien. Zoals je ziet heb ik een deeltje van het scherm omcirkeld (groen).
Dit geeft de mogelijkheden aan van je geluidskaart voor opnames. Als dit bij jou volledig in het grijs staat of je vindt er wave niet terug, dan is je geluidskaart hier waarschijnlijk niet geschikt voor. Het enig alternatief dat je rest is toch maar de bèta versie eens proberen. Bij de opties moet je voor wave kiezen. Wave duidt op de uitgang van je geluidskaart. Je zal vanaf nu alles opnemen wat via je geluidskaart wordt afgespeeld. Nu kan je de record knop (rode cirkel) indrukken én je uitzending van Fris van Lefever opstarten. Je ziet direct dat het programma effectief aan het opnemen is.
Zo, Audacity neemt nu de uitzending volledig op. Die kan je dan opslaan, maar dan hang je wel nog vast aan het specifieke formaat van Audacity. Als je op Bestand klikt, zal je zien dat je ook kan exporteren als wav of als mp3. Als wav gaat het snelst omdat er weinig omzetting moet gebeuren. Maar let wel op : als Audacity een opname van 5 uur moet maken, dan heb je 25MB per 5 minuten nodig. Dat betekent 300MB per uur of 1.500MB ofwel 1,5TB voor 5 uur. Ook je WAV zal nog eens zoveel plaats innemen. Je kan de grootte misschien wat bijschaven door via Bewerken en Voorkeuren wat te sleutelen aan de kwaliteit van de opnames, maar ik zou dat in dit geval niet aanraden gezien de kwaliteit van zo'n streaming audio gewoonlijk op zich al vrij pover is.
Als je exporteert naar mp3 zal je bestand een stuk kleiner zijn, maar ik vermoed dat je een vrij krachtige computer nodig hebt om zo'n groot bestand te converteren. Je zal ook zien dat wanneer je dit de eerste keer doet, dat Audacity je vraagt om aan te geven waar de LAME encoder op je pc staat. Als je die in de programmamap van Audacity zelf hebt geïnstalleerd, bespaart je dat alweer wat zoekwerk. Ik zou eigenlijk adviseren om het bestand in stukken van één uur uit te splitsen. Dat kan je ook nog na de opname in audacity doen, maar dat zou ons hier nu echt wel te ver leiden.
Nog een laatste waarschuwing : hou er ook rekening mee dat Audacity op zo'n moment alles opneemt wat via je geluidskaart passeert. Als je ondertussen je mail controleert en je hebt een of ander hip geluidje dat aangeeft dat je mail hebt : wel, ook dat zal dan mee opgenomen worden.
Zo hopelijk is onze lezer wat wijzer geworden en kan hij nu zonder problemen de virtuele record en play knop gaan indrukken.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : John Cale - Opname optreden 26/7/2011
We zijn een paar weken geleden naar John Cale gaan kijken in Leuven. De binnentuin van Museum M is trouwens een prachtige locatie voor zo'n evenement. En het toeval wil nu dat ik op internet een paar dagen later een opname vind van een optreden dat hij twee dagen eerder in Duitsland gaf. Wat heeft die man toch een stem, zeg. Daar kan ik echt niet genoeg van krijgen. Vandaar dat de tickets voor Rijsel in oktober al weer klaarliggen. Lied van deze zomer is voor mij dan ook de live uitvoering die John Cale er van Frozen Warnings bracht (hier van de week te beluisteren) - eigenlijk een song van Nico, al was John Cale dan natuurlijk ook nooit veraf.
Voor de petite histoire en om aan te tonen hoe goed 'echte muzikanten' zijn ('real musicians for real music lovers' zou Prince zeggen). In Leuven speelde John Cale met een trio en wat klonk dat heerlijk strak. Pas achteraf las ik dat ze normaal met vier zijn, maar dat de bassist een paar dagen ervoor de toegang tot de Schengen zone geweigerd werd. Dan moet je al van goeden huize zijn om met zijn drieën dit direct te kunnen opvangen én toch nog een schitterend concert af te leveren. Grote klasse. Chapeau !
Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Kunt u mijn wagen eens nazien? Alles maakt lawaai behalve de claxon"(Auteur onbekend)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Je weet het : vragen en suggesties zijn altijd van harte welkom !
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen
En toch . . . van de week kreeg ik de vraag of er geen cassetterecorders voor de pc bestaan. Concrete aanleiding is de uitzendingen van Fris van Lefever op Radio 1. Je kan ze herbeluisteren op radio1.be, maar hoe lang blijft dat dan staan. Of het niet mogelijk zou zijn om die uitzendingen op te nemen - zoals we vroeger met onze cassetterecorder deden - zodat je ze later nog eens opnieuw kan beluisteren in b.v. mp3 vorm. Voor deze ene keer mogen de commentaren van de presentator er wel bij, laten we maar zeggen, uit nostalgie. Pas op, deze tip kan je natuurlijk gebruiken voor om het even welke audio je van het internet wil plukken.
Oké, hier moet ik toch wel even de hersencellen in werking zetten (Ouch, niet zo evident net na je vakantie), eens flink in de haren krabben wil ook wel eens helpen, spieken bij de buren zit er niet echt in, dan maar terugvallen op, nee, niet Google, maar wel op iets wat ze 'ervaring' noemen. Ik heb ooit wel eens een aantal platen omgezet naar cd en hoe je het ook draait of keert, alles moet uiteindelijk via je geluidskaart verwerkt worden. Kan ik dat dan ook niet toepassen voor ons cassette-probleem ? Misschien toch best eens Googlen zeker ? En ja, mijn redenering wordt bevestigd. Gezien alles via je geluidskaart passeert, heb je alleen maar een programmaatje nodig dat dit voor jou kan opnemen : ons persoonlijke pc-cassette-recordertje. Het enige programma dat ik daar ooit voor gebruikt heb is GoldWave, maar dat is betalend. Dan maar wat verder gekeken en dan kom je eigenlijk automatisch uit bij Audacity. Een zeer degelijk programma dat ik ooit ook al wel eens getest heb. Audacity kan trouwens heel wat meer dan enkel maar geluid opnemen, je kan er ook geluid mee bewerken, maar dat zou ons te ver leiden.
Eerst moeten we dat natuurlijk geïnstalleerd krijgen. Klik hier om Audacity to downloaden. Voor Windows kies je momenteel versie 1.2.6. Als je echter al Windows Vista of Windows 7 gebruikt, dan moet je voor de bèta versie gaan. Je komt nu op een volgende pagina en je kiest daar voor Audacity 1.2.6 installer. Het kan ook geen kwaad om ook maar direct op dezelfde pagina de LAME MP3 Encoder te downloaden. Voor Lame moet je een paar keer doorklikken en dan kan je kiezen voor Lame v3.98.3 for Audacity on Windows.exe. Je kan beide programma's direct installeren en je mag gewoon alle voorgestelde opties aannemen. Geen addertjes of verborgen toolbars onder het gras. Bij de installatie van Lame kan je opteren om die eventueel in de map van Audacity (C:\\Programma Bestanden\Audacity) te installeren. Later leg ik nog wel uit waarom je dit zo kan doen.
Goed, eerste stap : we zetten natuurlijk de heruitzending van Fris van Lefever klaar om op te nemen. Als je wil volgen : klik dan hier en klik daarna op Fris van lefever 2011-07-30. Er wordt een nieuw venster geopend en de uitzending begint te spelen. Druk nu maar op de pauze knop want we moeten eerst nog Audacity klaarzetten.
We starten Audacity op. De allereerste keer dat je Audacity opstart, krijg je een schermpje waarop je de taal moet kiezen. Wij kiezen uiteraard voor Nederlands. Daarna krijg je het volgende beginscherm te zien. Zoals je ziet heb ik een deeltje van het scherm omcirkeld (groen).
Dit geeft de mogelijkheden aan van je geluidskaart voor opnames. Als dit bij jou volledig in het grijs staat of je vindt er wave niet terug, dan is je geluidskaart hier waarschijnlijk niet geschikt voor. Het enig alternatief dat je rest is toch maar de bèta versie eens proberen. Bij de opties moet je voor wave kiezen. Wave duidt op de uitgang van je geluidskaart. Je zal vanaf nu alles opnemen wat via je geluidskaart wordt afgespeeld. Nu kan je de record knop (rode cirkel) indrukken én je uitzending van Fris van Lefever opstarten. Je ziet direct dat het programma effectief aan het opnemen is.
Zo, Audacity neemt nu de uitzending volledig op. Die kan je dan opslaan, maar dan hang je wel nog vast aan het specifieke formaat van Audacity. Als je op Bestand klikt, zal je zien dat je ook kan exporteren als wav of als mp3. Als wav gaat het snelst omdat er weinig omzetting moet gebeuren. Maar let wel op : als Audacity een opname van 5 uur moet maken, dan heb je 25MB per 5 minuten nodig. Dat betekent 300MB per uur of 1.500MB ofwel 1,5TB voor 5 uur. Ook je WAV zal nog eens zoveel plaats innemen. Je kan de grootte misschien wat bijschaven door via Bewerken en Voorkeuren wat te sleutelen aan de kwaliteit van de opnames, maar ik zou dat in dit geval niet aanraden gezien de kwaliteit van zo'n streaming audio gewoonlijk op zich al vrij pover is.
Als je exporteert naar mp3 zal je bestand een stuk kleiner zijn, maar ik vermoed dat je een vrij krachtige computer nodig hebt om zo'n groot bestand te converteren. Je zal ook zien dat wanneer je dit de eerste keer doet, dat Audacity je vraagt om aan te geven waar de LAME encoder op je pc staat. Als je die in de programmamap van Audacity zelf hebt geïnstalleerd, bespaart je dat alweer wat zoekwerk. Ik zou eigenlijk adviseren om het bestand in stukken van één uur uit te splitsen. Dat kan je ook nog na de opname in audacity doen, maar dat zou ons hier nu echt wel te ver leiden.
Nog een laatste waarschuwing : hou er ook rekening mee dat Audacity op zo'n moment alles opneemt wat via je geluidskaart passeert. Als je ondertussen je mail controleert en je hebt een of ander hip geluidje dat aangeeft dat je mail hebt : wel, ook dat zal dan mee opgenomen worden.
Zo hopelijk is onze lezer wat wijzer geworden en kan hij nu zonder problemen de virtuele record en play knop gaan indrukken.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : John Cale - Opname optreden 26/7/2011
We zijn een paar weken geleden naar John Cale gaan kijken in Leuven. De binnentuin van Museum M is trouwens een prachtige locatie voor zo'n evenement. En het toeval wil nu dat ik op internet een paar dagen later een opname vind van een optreden dat hij twee dagen eerder in Duitsland gaf. Wat heeft die man toch een stem, zeg. Daar kan ik echt niet genoeg van krijgen. Vandaar dat de tickets voor Rijsel in oktober al weer klaarliggen. Lied van deze zomer is voor mij dan ook de live uitvoering die John Cale er van Frozen Warnings bracht (hier van de week te beluisteren) - eigenlijk een song van Nico, al was John Cale dan natuurlijk ook nooit veraf.
Voor de petite histoire en om aan te tonen hoe goed 'echte muzikanten' zijn ('real musicians for real music lovers' zou Prince zeggen). In Leuven speelde John Cale met een trio en wat klonk dat heerlijk strak. Pas achteraf las ik dat ze normaal met vier zijn, maar dat de bassist een paar dagen ervoor de toegang tot de Schengen zone geweigerd werd. Dan moet je al van goeden huize zijn om met zijn drieën dit direct te kunnen opvangen én toch nog een schitterend concert af te leveren. Grote klasse. Chapeau !
Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Kunt u mijn wagen eens nazien? Alles maakt lawaai behalve de claxon"(Auteur onbekend)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Je weet het : vragen en suggesties zijn altijd van harte welkom !
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen
Abonneren op:
Posts (Atom)