vrijdag 22 januari 2010

Tip 47 - Snelle som in Excel

Sommen maken in Excel, dat kan iedereen wel. Een klein voorbeeldje waar we dan op verder bouwen voor onze 'snelle som'. Ik start met een volkomen fictief voorbeeld van wat cijfers zoals je hieronder ziet.

Waarom fictief ? Ja, dat drinkgeld is natuurlijk veel te hoog. Als we nu van beide kolommen het totaal willen berekenen, dan selecteren we de cijfers van die twee kolommen plus onderaan nog een extra rij zoals je hieronder ziet

En nu drukken we op het 'som' tekentje op onze werkbalk :


Voor wie het niet wist : dat werkt dus inderdaad met verschillende kolommen tegelijk. En dit is het resultaat.

Dit is de standaard manier van werken om sommen van een reeks getallen te krijgen. Maar stel dat ik nu, puur uit nieuwsgierigheid, snel eens wil zien wat ik dat weekend enkel aan bakker en slager uitgegeven heb, hoe kom ik dat snel te weten. Wel, heel gemakkelijk, je selecteert gewoon die veldjes zoals je hieronder ziet


Daarmee heb je toch nog niet de som van die veldjes. Nee . . . en toch jawel. Nu moet je gewoon eens onderaan rechts op de status balk kijken. Daar vind je direct de som van de geselecteerde velden terug.

Je ziet dat ook het aantal geselecteerde veldjes en zelfs het gemiddelde aangegeven wordt. Wat er daar staat, kan je zelfs zelf bepalen. Klik maar eens rechts op het 'Som' veldje onderaan. Dan opent er zicht een venster waaruit je kan selecteren wat je wil zien.


Zo kan je b.v. extra ook nog 'Minimum' en 'Maximum' aanduiden. Let wel, dit is een voorbeeldje met Excel 2007, met Excel 2003 kan je (als ik me goed herinner) maar één veldje tegelijk aanklikken.
- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Carpenters - Best of . . .

Jeugdsentiment. Alhoewel, Serge Simonart vertelt in één van zijn boeken hoe hij eens in de rock afdeling van een grote platenzaak in Manchester stond waar op een bepaald moment 'Top of the World' van The Carpenters werd gespeeld. Iedereen begon zowat spontaan mee te zingen, tot men zich begon te realiseren dat dat eigenlijk niet echt cool was voor rockers om de Carpenters te kennen, laat staan te kunnen meezingen. Ik zou zeker ook meegezongen hebben . . . en het bewijst de kracht van goede muziek. Ach, weet je wat, laat het ons toch maar gewoon op jeugdsentiment houden !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten