donderdag 26 mei 2011

Tip 90 - Van Firefox 3 naar Firefox 4

Dit is een tip die heel specifiek bedoeld is voor mensen die Firefox als browser gebruiken en die recent van versie 3 naar versie 4 zijn overgegaan. Toen ik met versie 4 begon te werken zag ik dat een paar dingen precies verdwenen waren of anders verschrikkelijk goed verborgen zaten. Omdat ik die nu net nogal veel gebruikte, vond ik dit eigenlijk wel serieus ambetant. Dus, deze tip voor anderen die hier ook moeite mee hebben/hadden.

Wanneer je in versie 3 een aantal bladzijden na mekaar bekeken hebt en je wil terug naar enkele pagina's geleden, dan klik je op het vinkje naast de pijltjes voor vooruit of achteruit bladeren. En dan krijg je de lijst met sites die je al bezocht hebt.

In versie 4 is dat vinkje weg. Per toeval, of noem het een beredeneerde gok, bleef ik wat langer de muisknop indrukken op het pijltje terug dat ik hieronder omcirkeld heb. En ja hoor, daar heb je ons lijstje terug.

Wat ik ook vaak doe is als een site naar mijn goesting te lang moet laden of erop blijft hangen, dan druk ik op de 'refresh' knop (blauw pijltje hieronder).


Bij versie 4 zijn die icoontjes verhuisd en als een site lang blijft laden dan zie je alleen het icoontje staan op te stoppen. Nu komen onze sneltoetsen van pas : F5 indrukken. Hoe je F5 moet indrukken kan je altijd aan mijn schoonbroer vragen (ja, flauwe inside joke).

Er is nog meer. Als je in versie 3 op Bladwijzers klikt bovenaan, dan heb je daar een lijntje Bladwijzers ordenen.

Ook dat is verdwenen in versie 4, of liever veranderd in Alle bladwijzers tonen. Je moet het maar weten.


Wat me nog meer stoort/stoorde (en je ziet het op de afbeeldingen hierboven ook) is dat als je op Bladwijzers klikt in versie 3 dan heb je de optie Bladwijzer voor alle tabbladen maken ... Dit laat je toe, als je verschillende tabbladen hebt openstaan, dat je die in een keer allemaal in je favorieten kan zetten. Bij versie 4 is dat helemaal weg. Maar niet getreurd, we kunnen het gelukkig nog met de sneltoets combinatie oplossen die we bij versie 3 vermeld vinden : Ctrl + Shift + D.

Ik vraag me trouwens af of er veel mensen Firefox gebruiken ?
Als je nog andere problemen hebt met browsers, laat dan gerust een reactie achter.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Stevie Ray Vaughan - Couldn't Stand the Weather

Van 't weekend gaan we naar Duvelblues in Puurs met o.m. Rod Piazza & The Mighty Flyers. En zo was ik wat door mijn blues muziek aan het rommelen en dan kan ik onmogelijk naast Stevie Ray Vaughan. Wat blijft dat goed zeg. Iedereen behoort nog te weten wanneer Kennedy vermoord werd of wanneer de vliegtuigen zich in de Twin Towers boorden, maar ik weet nog precies waar ik was toen ik hoorde dat SRV verongelukt was. 's Morgens vroeg, op 't werk, bij Barco, in 't bureautje naast het onze, want daar stond de koffiezet en we waren aan onze eerste koffie toe voor we begonnen. Mijn reactie toen mijn collega Wim het vertelde zal wel zoiets geweest zijn als 'Da Mjèndje Nie !!!'. In de helikopter gestapt waar normaal Eric Clapton moest zitten, wordt altijd gezegd. Maar nee, die helikopter was wel degelijk voor hem gereserveerd, alleen zaten al drie mensen van de crew van Eric Clapton erin, zodat alleen hij nog mee kon. Zijn broer Jimmie en zijn vrienden moesten dan maar een andere helikopter nemen . . . en zij overleefden het. Maar geniet vooral van de muziek. Hier heb ik Voodoo Chile (Slight return), zijn cover van Jimi Hendrix, gekozen.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
Laten we maar doorgaan met Jimi Hendrix, of liever, het citaat gaat over hem :
"I don't believe in God, but if I did, he would be a black, left-handed guitarist" (< Film, The Dreamers)
"Ik geloof niet in God, maar als ik dat al zou doen, dan zou hij een zwarte, linkshandige gitarist zijn"

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Laten we eerst nog eens terugkomen op de foto's van vorige week. En laten we maar doorgaan op ons elan, het waren in volgorde : Stevie Wonder, Wilson Picket met als gitarist (ja) niemand minder dan Jimi Hendrix en ten slotte de ever so gorgeous PJ Harvey. Winnaar ? De Omer staat koud, Joost.

En deze week, niet meer echt actueel, maar het leek me zo'n knap staaltje van hoogmoed of wat wij 'een groot gedacht van zijn eigen' zouden noemen, dat ik jullie deze foto toch niet wil onthouden.

Klik op de foto, dan zie je hem in groot formaat in een nieuw venster en dan kan je ook de kleine lettertjes lezen.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 20 mei 2011

Tip 89 - Mails twee maal ontvangen

Ik begin met een tip op aanvraag. De situatie is de volgende : je hebt thuis 2 computers staan en je wil op alletwee de computers de mails ontvangen die naar jou toegestuurd worden. Voor alle duidelijkheid : dit gaat niet over b.v. Gmail die je toch al via je browser leest. Het gaat om mails op je provider adres (b.v. @skynet.be, @telenet.be, @scarlet.be ...) die je met een mail programma (Outlook Express, Windows Mail, Office Outlook) naar je pc haalt.

Je kan je genoeg situaties inbeelden waar dit handig kan zijn. Partners hebben alletwee een pc maar hebben wel nog dit gemeenschappelijk e-mail adres of je hebt zelf een laptop en een desktop die je afwisselend gebruikt. Als je nu Windows Mail of Outlook Express opent op de ene computer en je haalt de mails af, dan worden die ook effectief afgehaald uit je mailbox bij de provider. Met andere woorden : degene die het eerst een ongelezen mail binnenhaalt, krijgt hem te zien en de andere niet meer.

Hier bestaat echter een oplossing voor. Je kan (en ik geef het voorbeeld met Outlook Express), je mail zo instellen dat mails toch nog een tijdje op de server bij je provider blijven staan. In die periode kan een tweede persoon diezelfde mails dan ook nog eens naar zijn/haar computer halen. En nog een bijkomend voordeel : als je webmail gebruikt om af en toe je mail eens vanaf b.v. het werk te lezen, dan kan dat ook nog altijd.

Hoe gaan we tewerk ? We doen dit op beide computers, want anders heeft het niet veel zin. We openen Outlook Express en gaan naar Extra en klikken op Accounts...


Je komt dan op het onderstaande scherm. Als je meer dan één account hebt, klik je eerst op de account die je wil aanpassen. Daarna klik je op Eigenschappen.

Je komt nu op onderstaand scherm terecht. Je zorgt dat je bovenaan eerst op Geavanceerd klikt. Onderaan zie je een hoofdstukje Bezorgen. Daar moet je Een kopie van berichten op de server achterlaten aanvinken. Eronder vink je Van server verwijderen na x dagen aan. Dan moet je nog het aantal dagen invullen. Als je veel mails met grote bijlages krijgt, zet je dit best niet al te groot want anders kan je mailbox bij de provider vollopen en dan kan je geen mails meer ontvangen. 3 dagen is normaal een mooi gemiddelde.

Zo, nu nog op de andere pc dezelfde instellingen ingeven en je bent klaar. By the way, wie Windows Mail gebruikt, zal precies dezelfde schermpjes voorgeschoteld krijgen.

Voilà, volgende week een nieuwe tip . . . allez, dat hopen we toch hé ?

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Arctic Monkeys - Whatever People Say I Am, That's What I'm Not

Wie de actualiteit volgt, zal misschien Prince verwachten, want inderdaad, de tickets liggen al weer klaar voor Rotterdam. Maar eerst nog de Mighty Flyers (2x). Maar die kennen jullie ondertussen ook wel al. Nee, ik ben aan een inhaalbeweging begonnen. Ik ben er nl. achter gekomen dat er de laatste 10 jaar ook nog goede muziek gemaakt werd. Vandaar de Arctic Monkeys deze keer. Meer uitleg ? Nee, niet echt. 't Is gewoon goed. Als er iemand nog tips heeft, laat maar komen.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
In het Engels, mooi, maar volgens mij onvertaalbaar, dus woordenboek erbij pakken als je'm niet direct verstaat.


- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

Laten we nog eens een paar foto's van bekende muzikanten op je los laten. Wie o wie wordt hier afgebeeld. Voor de tweede foto gaat het om de zanger én de gitarist. Wie ze alledrie juist heeft, mag hier een Omerke komen drinken . . .

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen