vrijdag 23 november 2012

Tip 131 - Reeks foto's in een handomdraai omzetten in een Powerpoint presentatie

Vorige weken was er, zoals je wel zal gemerkt hebben, geen tip. Je kan niet geloven hoe druk sommige weekends kunnen zijn. Meedoen met ons team van Harelbeke aan de enige echte jaarlijkse RealDolmen quiz. En ja, we zijn vierde geëindigd op een 25-tal ploegen. Dank u wel. Inderdaad een sterke prestatie. Candy Dulfer gaan bewonderen in de Mexx winkel in Brugge, shoppen .... 't vraagt allemaal tijd en energie, nietwaar ?

Maar over naar de volgende quiz vraag : weet je hoe je een reeks foto's in één keer kan verwerken tot een Powerpoint presentatie ? Als je ja zegt, zal 't hier natuurlijk vlug gedaan zijn. Neen, toch niet ? Wel, dan ga ik dat maar eens uitleggen zeker ? Dan zie je direct hoe 't komt dat sommige mensen zo vlot Powerpoints in mekaar lijken te boksen. Met een paar klikken kan je 't zelf even goed. En ja eigenlijk had deze tip voor de vorige moeten komen. Dus als je voor je nieuwjaarswensen een presentatie wil maken met een aantal foto's en er dan een muziekje wil onderzetten, dan begin je met deze tip en ga je daarna verder met de vorige.

Ook hier begint het net als bij koken met de mis-en-place. Een goede voorbereiding is al het halve werk. Daarom zetten we alle foto's eerst samen klaar in een aparte map. Dat bespaart je heel wat klikwerk vanuit Powerpoint zelf. Ik heb voor de gelegenheid een vijftal foto's in een mapje gezet.

Nu openen we Powerpoint. Zoals eerder al gezegd, ik werk met versie 2007 en andere versies kunnen er lichtjes anders uitzien. Het gemakkelijkst is natuurlijk als je het tegelijk ook mee probeert. We klikken bovenaan op het lint op de tab Invoegen. Eén van de icoontjes die je ziet staan is Fotoalbum. Als ik er met de muis over ga, zie je het volgende.


We willen inderdaad een foto album maken en klikken erop. We zien het volgende schermpje verschijnen. Bovenaan links zie je Bestand/schijf... staan. Daar klikken we op en je zal zien dat je nu naar de map kan gaan waar de foto's staan. Je selecteert alle foto's en klikt daarna op Invoegen.


Je ziet hieronder dat de vijf foto's in het lijstje Afbeeldingen in album zijn opgenomen. De foto die je aanklikt, zie je in het voorbeeldvenstertje ernaast verschijnen. Onder die twee venstertjes zie je trouwens dat je nog een paar zaken kan doen. Met de pijltjes links kan je de rangschikking van de foto's veranderen. Je ziet ook dat je nog altijd één of meerdere foto's weer kan Verwijderen. Je kan ook de foto's zelf nog wat bijwerken met de icoontjes die onder de foto staan.


Alhoewel de standaard instellingen de meest gebruikte zijn, kan je nog een en ander veranderen. Daarvoor moet je maar eens wat met de overige opties spelen. Naast Indeling van afbeelding staat nu Aanpassen aan dia. Daardoor wordt de foto zo groot mogelijk afgebeeld binnen de dia. Maar misschien wil je meer dan één afbeelding op één dia, dat kan ook. Of je wil bij iedere foto een titel zetten met wat info : dan kan je b.v. kiezen voor 1 afbeelding met titel. Wil je het geheel wat fleuriger maken omdat je hier en daar een wit randje hebt, dan kan je een thema gebruiken. Maar ik ga het in een volgende tip nog wel eens specifiek over thema's hebben.

Als het volgens jou OK is, dan klik je onderaan gewoon op Maken... en je zal zien dat je Powerpoint presentatie, tja, eigenlijk gewoon klaar is. Er is een titelpagina toegevoegd en op iedere dia staat een foto.

Ben je toch nog niet helemaal tevreden met het resultaat ? Dan kan je nog opnieuw op het pijltje onder Fotoalbum klikken. Je zal zien dat je dan kan kiezen voor Fotoalbum bewerken. Dan kan je nog wat wijzigingen aanbrengen.


Natuurlijk is de beste manier om dit onder de knie te krijgen het gewoon zelf proberen !

- - - - - - - - - - - - - - - -

Muziek tijdens schrijven : Mama Appelsap

De naam was me tot nu toe onbekend, maar 'Mama Appelsap' was een opgave tijdens de RealDolmen quiz. Mama Appelsap gaat erom dat je (in ons geval) een Nederlandse tekst hoort in een Engelstalig nummer. De term 'Mama Appelsap' is blijkbaar ontstaan op een Nederlandse radiozender. Het dankt zijn naam aan het nummer Wanna Be Startin' Somethin' van Michael Jackson waarin sommige mensen de tekst Mama say mama sa mama appelsap horen. Hieronder laat ik je meegenieten van een paar voorbeelden. Ze zijn niet allemaal even goed (volgens mij) maar sommige blijven echt wel hangen. Opgelet dus, of je blijft dit voor de rest van je leven zo horen.



En ja, wij kennen het natuurlijk al jaren van ten tijde van het Leugenpaleis waar Bart Peeters al uit de doeken deed dat de meiden in Mountains van Prince eigenlijk Bobbejaan Schoepen roepen. Luister maar hiernaast.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
Javier Marias - De Verliefden 
Prachtige taal, maar daarom helaas nog geen echt prachtig boek en op de duur net iets te langdradig voor mij.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week :
"Ik heb een hekel aan lui die zich gedragen alsof ze alleen op de wereld zijn. Altijd en overal te laat komen, bijvoorbeeld : dat getuigt toch van geen enkel respect voor de persoon van wie je zo de tijd verspilt ? Ik probeer op elke afspraak op tijd te zijn, omdat ik besef dat ik anders mensen op mij laat wachten, en dat recht heb ik niet. Mijn vrijheid stopt waar de vrijheid van anderen begint." (Hannelore Knuts in Humo).
Wel, dat mogen ze van mij in elke vergaderzaal in heel het land ophangen !

- - - - - - - - - - - - - - - -

Afbeelding van de week :

"Heb Cash nodig voor alcohol onderzoek"

- - - - - - - - - - - - - - - -

Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 2 november 2012

Tip 130 - Muziekje bij je Powerpoint presentatie

Je kent ze wel : de Powerpoint presentaties die, afhankelijk van hoe je ertegen aan kijkt, regelmatig je Postvak In opvrolijken of vervuilen. Als je er op klikt, krijg je automatisch een reeks landschappen voorgeschoteld of lieve poesjes of een foto album en daarbij hoort natuurlijk ook een muziekje. Ik ben er, om een understatement te gebruiken, zelf niet zo'n voorstander van. Maar voor de tip van de week hebben we natuurlijk alles over.

Dus . . . laat me eens raden : je hebt je al een paar keer afgevraagd of je dat zelf ook niet voor mekaar zou kunnen krijgen. Je slaagt er wel al in een Powerpoint in mekaar te boksen, maar als je die dan afspeelt, moet je zelf klikken om naar de volgende dia te gaan en muziek is daar al helemaal niet bij te horen.

Wel hier gaan we dan. Eerst zorgen we ervoor dat de presentatie automatisch wordt afgespeeld zonder dat je maar één keer hoeft te klikken. Ik ga er dus wel van uit dat je zelf al een Powerpoint in mekaar geknutseld hebt. Ik moet er ook nog bijvertellen dat ik persoonlijk momenteel nog met Powerpoint versie 2007 werk en dat dit op andere versies lichtjes anders kan zijn.

En ik maak eerst nog een bijkomende tussenstop. Stel dat je een foto album in mekaar geknutseld hebt en je wil die gewoon heel de avond laten doorspelen op een scherm, dan kan je eerst nog deze eerste stap toevoegen. Je gaat naar de tab Diavoorstelling en je klikt op Diavoorstelling instellen.


Op het volgende scherm vink je Herhalen tot op ESC wordt gedrukt aan. Zo zal de voorstelling automatisch opnieuw in het begin starten als ze ten einde is.


Maar nu moeten we ook instellen dat je tussendoor niet meer hoeft te klikken. Daarvoor moeten we naar de Animaties tab gaan. Daar vink je onder Volgende dia ook Automatisch na aan en je bepaalt zelf het aantal seconden dat een dia moet getoond worden. Je kan dit voor iedere dia apart instellen, maar normaal gezien zal je allicht gewoon op Op alles toepassen willen klikken. Zo krijg ik in mijn geval na iedere 3 seconden een nieuwe dia te zien.
Je ziet daar ook nog Geen geluid staan, maar toch hoef je daar niets mee te doen. Dit gaat om het geluid dat gemaakt wordt als er een nieuwe dia verschijnt en niet over de muziek die je gedurende de presentatie wil horen.


Dus nu het muziekje er nog onder plaatsen. Zorg er best voor dat je voor je hieraan begint op de eerste dia staat. Dan ga je naar de Invoegen tab en helemaal rechts klik je op het vinkje onder het geluidsicoontje. Wellicht zal je kiezen voor Geluid uit bestand... Je kiest waarschijnlijk een .mp3'tje.


Als je terugkomt in Powerpoint zal je op de dia het volgende icoontje zien staan. Daar mag je nu op dubbelklikken.

Dan zie je het volgende schermpje verschijnen. Hier moet je bij Geluid afspelen voor Tijdens dia's afspelen kiezen. Je vinkt ook Verbergen bij voorstelling aan, want anders zie je het geluidsicoontje op het scherm staan tijdens de voorstelling. Als de voorstelling langer duurt dan je muziekje, kan je eventueel ook Herhalen aanvinken.


Ziezo, dat was het alweer voor vandaag. En hoe je dit opslaat zodat de presentatie automatisch opstart zodra je het bestand opent, dat hebben we natuurlijk vroeger al eens uit de doeken gedaan.
- - - - - - - - - - - - - - - -

Muziek tijdens schrijven : Material - Hallucination engine


Ik weet eigenlijk niet goed wat ik hier moet bijzetten. 't Doet me denken aan Eno/Byrne, Herbie Hancock en nog zovele andere. Intrigerende muziek. Luister zelf maar mee naar het snoepje van de week : Cucumber Slumber. En wat zit daar nu in godsnaam toch in dat ik van ergens elders ken, die gitaar of bas (tja, ik ben geen kenner) vooral naar 't einde toe. Help me a.u.b. ?

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :

J.K. Rowling - Een goede raad 
Het leven van de Duffelings zoals het is. J.K. Rowling kan schrijven, dat wisten we allang en ik vind dat ze ook hier weer goed overeid blijft. Het stramien is zelfs een beetje zoals bij de Harry Potter boeken. Het boek komt wat traag op gang met heel veel verschillende karakters en vertellijnen maar op het einde draait het hier ook op een spannende rollercoaster uit die je niet zomaar opzij kan leggen.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week :
"Niemand weent voor wie job verliest bij kleine omdernemingen" (Professor Roger Blanpain).
Beetje meer uitleg bij deze krantentitel uit het Nieuwsblad van 27/11 n.a.v. de ontslagen bij Ford Genk.
"Blanpain is niet tegen de ontslagpremies, maar stoort zich vooral aan de ongelijke bahandeling. "Verdienen de duizenden arbeiders bij de onderaannemers geen premie ? Of wat met de mensen die iedere maand hun job verliezen bij kleine ondernemingen ? Voor hen weent niemand, terwijl elk ontslag een sociaal drama is".

- - - - - - - - - - - - - - - -

Afbeelding van de week :
Nog een beetje in Halloween stemming.



- - - - - - - - - - - - - - - -

Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen