donderdag 17 mei 2012

Tip 119 - Onderhoud van de printer

Een vrij korte tip vandaag maar hij kan misschien (printer)levens redden. Toen mijn neef me vanmorgen zei dat hun printer sommige letters niet al te best meer afdrukte, heb ik hem onderstaande tip aan de hand gedaan. Je kent het misschien zelf : de lijnen die je printer afdrukt zijn niet mooi recht meer, de letters zien er niet meer zo goed uit als vroeger, worden misschien een beetje dubbel afgedrukt enz.

Wel, je weet het misschien niet maar je printer (en zeker inkjet printers) kunnen af en toe wel eens wat onderhoud gebruiken. Hoe doe je dat nu ? Wel, je hebt misschien een icoontje voor je printer op je bureaublad staan waar je kan op klikken. Anders ga je naar Start, daarna klik je op Printers en faxapparaten (of iets wat er op gelijkt) en dan krijg je een lijst met je printers te zien. In Windows 7 ziet het er wat gelikter uit, maar in ieder geval moet je rechts klikken op de printer en dan voor Eigenschappen kiezen. Dit is geen exacte wetenschap en bij iedereen ziet het er wel een beetje anders uit afhankelijk van het merk van de printer. In mijn geval is dat een Canon en krijg ik een aantal tabbladen waarbij ik het laatste nodig heb : Onderhoud.

Dan krijg ik onderstaand scherm voorgeschoteld :


Normaal raadt men aan dat je iedere keer als je nieuwe vullingen insteekt, op zijn minst Uitlijning printkop doet. Dit zorgt ervoor dat lijnen weer absoluut recht worden geprint. Er wordt een blad afgedrukt, met een aantal lijnen op en je moet kiezen welke lijn je zelf het rechtst vindt. Op die manier print je toestel weer een stuk correcter. Heb je strepen of zo, dan kan je proberen met Reiniging. Gaat het dan nog niet zoals je zou willen, dan kan je natuurlijk ook de overige opties proberen.

Zo, weer misschien een printer een beetje een langer leven bezorgd. Gaia zal me dankbaar zijn . . . of nee, dat is een andere organisatie zeker ?
- - - - - - - - - - - - - - - -

Muziek tijdens schrijven : Avicii - Levels


Toen de generatie van onze ouders, die altijd gewend geweest waren om naar brave, Vlaamse muziekskes te luisteren, geconfronteerd werden met Rock en Pop dan hoorden ze daar niet meer in dan wat boenke boenke muziek. Veel van hen zijn ondertussen wel grotendeels bijgedraaid. Ik moest eraan denken omdat ik van de week zelf naar Trance heb zitten luisteren. Arne (mijn zoon) gaat namelijk naar Tomorrowland en dan wou ik daar toch ook wat kunnen over meepraten. Mijn eerste gedacht : inhoudloze boenke, boenke . . . de nieuwe generatie is opgestaan en ik snap er ook niets van. Maar allez, al bij al valt het af en toe nog wel mee. Ik zit hier juist naar een DJ set van Skrillex te luisteren (ja, de enige echte Skrillex) en hij begint zijn set met Levels van Avicii. Ja, natuurlijk kan je Levels van Avicii. Luister maar eens !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
Louis Paul Boon - Boontjes (1965)
Boon heeft jaren een stukje geschreven in de Vooruit en die zijn enige jaren geleden per jaar gebundeld. Zeker niet altijd hoogstaande literatuur maar wel heel aangenaam om te lezen. Welk jaar zou ik nu eens gaan lezen ?
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week :
Mijn laatste Boon citaat, ik beloof het . . . voor van de week, waarin hij perfect mijn visie op kunst verwoordt :
"Neem bijvoorbeeld een ouwe deur, en exposeert die als een popart beeldhouwwerk. En nog mooier (maar ge ziet, ge moet weeral op het idee komen . . . en dat is steeds het voornaamste in de kunst : op het idee komen) ge kunt de deur gesloten exposeren . . ."
(< Boontjes, 1965, Louis Paul Boon)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :


- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 4 mei 2012

Tip 118 - Imponeer de specialisten met je problemen

De titel is misschien een beetje misleidend. We hebben het allemaal wel eens voor : we hebben een probleem met de pc en willen aan een specialist wat uitleg vragen. En je kent de vragen al die hij/zij onmiddellijk terugkaatst : wat was je juist aan het doen, wat is de exacte foutboodschap enz. enz. In een vorig leven heb ik je daarvoor al eens op weg gezet door je te tonen hoe je een schermafdruk (Tip 72) kan nemen om dan door te sturen. Maar als je er zo een aantal moet doorsturen is dat toch ook een wreed monnikenwerk.

In Windows 7 kan dat nu een stuk gemakkelijker en . . . zal je de specialisten echt wel imponeren. Je kan nu met een kleine moeite probleemloos een hele reeks schermen en handelingen opnemen, in een bestandje zetten en doorsturen naar wie je maar wil.

Hoe gaan we tewerk ? Wel, we drukken op de startknop (links onderaan), we typen psr in en drukken Enter. Dan krijg je volgend schermpje te zien. De snuggeren onder mijn lezers zullen nu wel opmerken : probleemstappenbeschrijving, moet dat dan niet psb zijn. Neen, psr komt van Problem Step Recorder.


Zoals je wel ziet is dit een vrij eenvoudig schermpje. Voor we nu ons probleem opnieuw creëren, drukken we gewoon op Opname starten. Het programmaatje gaat vanaf nu iedere keer als je iets doet (muisklik links of rechts, tekst intypen enz.) een schermafdruk nemen en er ook bij noteren welke actie je juist ondernomen hebt. Alleen de tekst die je intypt, neemt het niet automatisch over. Maar geen nood, je kan voor je iets doet op Opmerking toevoegen klikken en zelf een tekstje toevoegen met meer uitleg. Laat nu maar die moeilijke Engelse foutboodschap over het scherm flitsen, het programmaatje zal alles wel perfect opnemen.

Op het einde klik je dan op Opname stoppen en het programma maakt automatisch een .zip file aan. Je geeft die een naam en slaat het bestandje op. Dat kan je dan als bijlage doorsturen naar je favoriete specialist, die een zucht van verlichting zal slaken : eindelijk een duidelijk beschrijving én schermafdrukken van het probleem. Aan de slag !

Probeer het nu, dan weet je wat het waard is als je eens echt met een probleem geconfronteerd wordt. DOEN !
- - - - - - - - - - - - - - - -

Muziek tijdens schrijven : Brian Eno - Here come the warm jets

Ken je Brian Eno niet ? Ken je Roxy Music, David Bowie, Devo, Genesis, Talking Heads, David Byrne of U2 ? Ze hebben allemaal met hem samengewerkt en vaak op hun meest bekende projecten. Of nog : ooit van ambient gehoord. Je luistert nu naar de peetvader ervan. De meester heeft zelf dan ook solo een heel oeuvre uitgebracht met vaak heel intrigerende muziek zoals b.v. zijn debuut : Here come the warm Jets.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
Peter Verhelst - De laatste Caracara ter wereld 
Zijn beste sedert Tongkat !

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week :
"Ja, dat is de lente, le printemps, de springtime.
Straks zullen ook de meisjes hun regenmantels en hun plastiekkapjes opplooien en in nieuwe lentekleedjes te voorschijn komen.
Mijn oude hart popelt reeds van verlangen"
(< Boontjes, 1965, Louis Paul Boon)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen