zaterdag 28 april 2012

Tip 117 - Wisselende afbeeldingen op je bureaublad

De zoveelste regendag, je zou er zowaar depressief van worden. Wat denk je ? Zullen we dan maar een zonnig vakantiekiekje op ons bureaublad zetten. Dan kunnen we tenminste nog herinneringen ophalen aan betere tijden. Maar wacht, ik heb eigenlijk wel een heleboel vakantiefoto's en ik zou om de zoveel tijd wel eens een andere foto op mijn bureaublad willen zien verschijnen. Wel, vanaf nu kan dat perfect met Windows 7. Wat moet je ervoor doen ?

Tip vooraf : neem best foto's die dezelfde resolutie hebben als je scherm zodat ze niet al te veel vervormd worden als je ze over het hele scherm wil spreiden. Het gemakkelijkste is als je eerst de foto's (maakt niet uit hoeveel) allemaal samen in één map zet. Doe dat eerst en dan klik je willekeurig ergens op je bureaublad. Dan zie je normaal het volgende venstertje opduiken.


Daar klik je op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen, zodat het volgende scherm geopend wordt.


Daar klik je onderaan op  Bureaubladachtergrond. Dan kom je op onderstaand scherm terecht. Daar klik je bovenaan op Bladeren en je gaat naar de map waar je foto's instaan en selecteert die map.

Als je nu terug op dit scherm komt, zie je dat alle foto's uit die map getoond worden. Je ziet ook dat er links bovenaan iedere foto een vinkje staat. Alle foto's worden automatisch aangevinkt. Als je zelf wil selecteren kan je zo bepaalde foto's uit een map aanvinken of net afvinken. Als we nog wat verder naar onderen op het scherm kijken, dan zien we daar nog een paar opties staan. Spreiden en zo is een gekende optie. Maar daaronder zie je ook Afbeelding wijzigen elke staan. Daar kan je zelf de frequentie bepalen. Elke 10 seconden is nu wel wat vlug, maar b.v. elke dag, lijkt me wel een geschikte optie. Dan krijg je elke dag een nieuwe bureaubladachtergrond uit de map met je favoriete foto's.
Bijkomende optie : wil je verrast worden, dan vink je Willekeurige volgorde aan en dan bepaalt de pc zelf welke foto je de volgende dag te zien krijgt.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Prince - Fantasia

Dit is een uitgave van allemaal outtakes van Prince. Outtakes zijn vaak probeersels, aanzetten, repetities en zelfs volledig afgewerkte nummers die over het algemeen nooit officieel zijn uitgebracht. De vault (kluis) van prince is legendarisch op dat gebied en af en toe komt er toch wel eens wat materiaal in de buitenwereld terecht. Het nummer dat ik vandaag in the picture zet is er ook zo eentje om regenwolken mee weg te jagen. Vollen bak en de auto terwijl de regen tegen je voorruit klettert : You gotta Shake Something !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
DBC Pierre - Vernon God Little
Deze stond al jaren op mijn lijstje en nu is het er eindelijk toch van gekomen. Waar een boekenfestijn allemaal niet goed voor is. Niet het gemakkelijkste Engels maar wel een heel mooi boek.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week :
Weer een tweet, dit keer van Nina Verhaeghe : "Modale dertiende maand in percentage van inkomen topman #Addeco : cero coma cero cero cero cero cero cero cero cero cero cero cero cinco"
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week : (eentje voor insiders)

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

zaterdag 21 april 2012

Tip 116 - In Verkenner zoeken en filteren

Twee opmerkingen vooraf : gisteren was het op 'Radio 2' de grootste helpdesk van Vlaanderen en ik sta eigenlijk versteld van de onwetendheid van vele mensen op het gebied van computers. Ik moet eerlijk zeggen dat ik voor mijn tips op zijn minst een zekere basiskennis veronderstel en ja, het verbaast me dat die bij zoveel mensen nog ontbreekt. Pas op, dit is zeker geen verwijt, het is louter een vaststelling.

Tweede opmerking : ik zat me af te vragen of ik in de titel van mijn tips zou aangeven als het om een Windows 7 tip gaat, maar ik heb het toch maar niet gedaan. Dat wordt vanzelf toch duidelijk in de tip omdat ik toch wel de vergelijking zal maken met Windows XP. Ik zou iedereen die Windows Vista gebruikt ook  wel kunnen aanraden om de tips voor Windows 7 te proberen. Windows Vista is de eerste versie van Windows sedert Windows 3.1 die ik volledig overgeslagen heb, maar ik denk dat heel wat zaken die ik nu in Windows 7 ontdek ook al wel in Windows Vista aanwezig zijn.

Hier gaan we dan met onze eerste Windows 7 tip over Verkenner. Je kan niet geloven, of waarschijnlijk juist wel, wat voor een gewoontebeest een mens kan zijn. Toegegeven ik was na een aantal jaren eigenlijk wel een beetje vergroeid met Windows XP en ik kan je wel vertellen dat, wat mij betreft, het gebruik van Verkenner er in Windows 7 niet echt op vooruitgegaan is. Het lijkt erop dat men ervan uitgaat dat je nog net genoeg intelligentie hebt om op 'Documenten' te klikken en daar houdt het dan op. Wel, zoals ik al zei, ik vermoed dat mijn lezerspubliek af en toe nog wel eens wat wil uitspoken met Verkenner zelf. Ik gebruik het alvast dagelijks en het eerste wat ik onmiddellijk miste was de zoekfunctie.

Om te zoeken in een bepaalde map had ik de gewoonte om rechts te klikken op een map, dan in het context menu op zoeken te klikken en dan werd er een zoekvenster geopend. Dat is er nu niet meer. Paniek ! Of nee, ze hebben het wat sneller gemaakt. Als je in Verkenner rechts bovenaan kijkt, dan zie je een zoekvenstertje dat nu altijd aanwezig is.


Daar tik je gewoon je zoekargument in en je bent vertrokken. Standaard wordt er nu niet alleen naar namen van documenten gezocht maar ook in de documenten zelf. Ik zal eerlijk zijn, het werkt, maar ik vind er maar niks aan. Ik krijg nu telkens veel te veel resultaten en ik weet dat de zegswijze is 'Door de bomen het bos niet meer zien', maar hier is het echt wel een kwestie van 'Door het bos de bomen niet meer zien'. Daarbij blijf je binnen je Verkenner venstertje en kan je ondertussen niets anders doen in Verkenner. Een vervelende tegenvaller wat mij betreft. Als je op naam wil zoeken moet je nu voor je zoekargument naam: intypen. 't Gaat ook.

Wat zeg je, dat begint hier al goed, zijn eerste tip over Windows 7 en hij loopt al te zeuren als een oude ventje ? Dan maar voor een beetje tegengas zorgen. Ik heb namelijk een functie ontdekt die ik wel redelijk veel begin te gebruiken. De filterfunctie. Wat doet die nu ? Wel, je kent het misschien, zeker in een werksituatie heb je nogal eens mappen waar een beetje allerlei soorten documenten in staan : excel en word documenten, een powerpoint presentatie, wat afbeeldingen enz. In dan zoek je tussen die 50, 100 of meer documenten, juist die ene powerpoint. In het verleden sorteerde ik dan op 'type bestand' en dan liep ik het rijtje wel af tot ik de .ppt's tegenkwam. Nu kan dat een stuk sneller. Als je met Verkenner de detailweergave neemt, dan zie je bovenaan een aantal velden staan. Als je met de cursor naast zo'n veldje gaat staan, zie je een vinkje verschijnen, zoals hieronder.

 
Als je daarop klikt, zie je b.v. het volgende : je kan nu filteren op de waarden uit die kolom.


In mijn geval vink ik dus PowerPoint aan, et voilà, het enige wat ik nu nog zie is die powerpoint presentatie. Dat vind ik nu wél handig, zie. En daar word ik dan wel weer vrolijk van. Je kan er ook meerdere aanvinken of combinaties van verschillende kolomfilters toepassen.

In een volgende tip : iets met wisselende foto's op je bureaublad. Om weer wat vrolijker van te worden.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Silver Bullet - Bring Down the Walls, No limit squad returns

We blijven bij de hiphop hangen vandaag met de nobele onbekende Silver Bullet. Hij is nooit begeleider geweest van Bob Seger, groeide in London op, heeft eigenlijk maar 1 plaat gemaakt en heeft zijn 15 minutes of fame gehad begin jaren '90. Ik zit me al heel de tijd de kop te breken, maar hij werd vrij vaak gedraaid op Radio 2 in een programma tussen 19u en 21u op maandag. Daar werd toen nog de alternatieve muziek gedraaid. Ik ben alleen naam van presentator en programma vergeten. Als iemand me kan helpen, graag. Laten we het er maar op houden dat dit een stukje harder is dan wat je gewend bent, zelfs van hiphop en dat de man echt rapt op het derde rijvak en ieder moment kan geflitst worden : snel dus. '20 seconds to comply' is geïnspireerd op Robocop en speelt handig met een aantal samples eruit. Luisteren dus ! Vergeet je oordopjes niet !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
Lars Kepler - Contract
Geen commentaar nodig zeker ?

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week :
Tweet van Koen Fillet : "Men lijdt het meest,door het lijden dat men vreest", mooie tegeltjeswijsheid van Steven Vanackere in @deochtend. http://bit.ly/HP3olA
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 13 april 2012

Tip 115 - Menubalk terugbrengen in Internet Explorer

Verleden week kreeg ik een interessante vraag binnen, waarvan ik denk dat wel meer mensen hiermee geconfronteerd worden. Het fenomeen doet zich voor wanneer je overgaat naar Internet Explorer 8 of Internet Explorer 9. Blijkbaar heeft Microsoft in navolging van o.m. Chrome ervoor gekozen om de hoofding van het scherm zo klein en beperkt mogelijk te maken, zodat er veel plaats overblijft voor de eigenlijke gegevens die getoond worden. Daarom dat je misschien onderstaande balk ineens niet meer terugvindt.

Maar je wil ze wel terug ? Wel, als je goed oplet, wanneer je Internet Explorer 9 installeert, dan komt die dat eigenlijk zelf zeggen als je hem voor de eerste keer opstart. Dan krijg je namelijk volgend schermpje te zien.

Daar lees je recht onderaan : "Rechts klikken om werkbalken, zoals Favorieten of de Menu balk, weer te geven of te verbergen". En daarmee heb je de oplossing meteen op een presenteerblaadje. Je moet dus gewoon rechts klikken op een lege plaats op de huidige menubalk bovenaan (zelfs op het home icoontje mag) en dan krijg je volgend schermpje te zien.

Je moet nu alleen nog de Menu balk weer aanvinken en je zal zien dat ze terug bovenaan je scherm staat.

Het enige wat in Internet Explorer 9 nog wel ambetant kan zijn is dat die menubalk onder de tab-balk staat en dat je die niet naar boven kan verplaatsen. Helaas, pindakaas.

AANVULLING : specifiek voor de menubalk kan het nog stukken eenvoudiger (met dank aan een attente lezer voor zijn reactie) : je kan gewoon ook de ALT toets indrukken om ze terug te toveren. Nog eens de ALT toets indrukken en ze is terug weg. Handig !

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Diam’s – Dans ma bulle (bonus cd)
Ik ben eigenlijk al altijd een grote liefhebber geweest van hiphop beginnend met Rapper's Delight van Sugerhill Gang eind jaren '70. Rap hoeft helemaal niet Engels te zijn, Westvlaams lukt ook aardig, kijk maar naar 't Hof van Commerce. Nederlands ? Neen, eigenlijk niet. En Duits ? Oh, neen, al helemaal niet. En Frans ? Jaaaaaa !
Weet je (stukje voor ingewijden) Klus liep hier een aantal weken geleden ineens te swingen als de pest en ik dacht dat hij (allez, ja, zij) iets zong in de aard van 'Pour Déjeuner', maar toen ik er haar naar vroeg, toonde ze mij de Facebook pagina van Annelies met daarop niet 'Déjeuner' maar 'DJ' van ene Diam's. Nooit van gehoord, maar, je zal merken dat het dus kan : én een vrouw, én Frans (eat this Queen Latifahs en Missy Elliots van deze wereld), én live (ook al geen evidentie bij de meeste rappers) én zelfs met humor, je moet het maar doen. En weet je wat, zij doet het gewoon. Hier met 'Jeune Demoiselle'.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
Deflo - Lust
Helaas het slechtste wat ik tot nu toe van Deflo gelezen heb. Ik ben nochtans fan van het eerste uur. Laat dit je niet weerhouden om zijn andere boeken wél te lezen. Begin met 'Naakte Zielen' of lees zijn 'Cel 5' trilogie of zowat om het even wat, maar liever niet dit. Zeg niet dat ik het niet gezegd heb.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week :
Opgevangen bij Joos en een beetje aansluitend bij het vorige :
"Het witte blad is vaak wijzer dan de schrijver"

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 6 april 2012

Enquête - de resultaten

Vandaag ga ik jullie vertellen wat de enquête opgeleverd heeft en vanaf volgende week vliegen we er dan weer in.

Besturingssysteem
Ik had het al gezien in de statistieken van de blog maar nu bevestigen de trouwe lezers het nog eens : Windows 7 heeft definitief Windows XP ingehaald. Al zie je toch dat XP zich nog altijd weert als een duvel in een wijwatervat. Windows 7 gaat met 46% van de stemmen lopen, maar Windows XP scoort nog altijd een respectabele 40%. Of zoals iemand het formuleert : "Ik ben nog altijd zeer tevreden over Windows XP". Vista is nooit echt van de grond gekomen en gaat lopen met een schamele 10%.
Vanaf nu start ik dus zeker met een aantal Windows 7 tips. Ik heb mezelf, terwijl ik er leer mee werken, al een paar keer verbaasd, verwonderd, geërgerd en ik ga gewoon mijn ervaringen met jullie delen.

Browser
Ik weet het, hier had ik niet naar gevraagd, maar uit de statistieken van de blog blijkt dat meer dan 50% van de lezers Internet Explorer gebruikt. Firefox loopt weg met 20% en voor mij, verrassend genoeg, doet Chrome dat ook.

Niveau van de tips
Een overduidelijk antwoord hier : "Goe bezig" zegt 95% van de lezers.

Ik wil meer tips over ...
Hier kwamen echt de meest diverse antwoorden, maar de drie toppers waren : beslis zelf maar, Windows 7 en Interessante Sites. Windows 7 staat dus al op de agenda en die interessante sites, daar ga ik eens diep moeten over nadenken. Want zoals iemand zei i.v.m. de tips in het algemeen : alles hangt ervan af of je er zelf iets in ziet dat je kan gebruiken. De persoon die tips vraagt over Windows 8 moet ik teleurstellen, er is hierover elders genoeg info te vinden en algemene info valt toch een beetje buiten de scope van deze blog. Ik wil het bij bruikbare tips houden. Hetzelfde voor de persoon die naar een tip over Incredimail vraagt : iedere keer als ik zo'n mail zie passeren kan ik alleen maar denken : overboord gooien die rommel ! Je zal het dus zelf moeten uitzoeken als je dit per se wil gebruiken.

Muziek, citaat, afbeelding en boek van de week
Bij alle items ziet meer dan 50% het behoud zitten en maar liefst 70% wil 'citaat van de week' terug. U vraagt, wij draaien. Ik werk wel een formule uit, misschien wissel ik om de week af met 'boek van de week'.
'Muziek van de week' staat eigenlijk toch niet ter discussie. Een lezer schrijft dat je muziek toch overal kan vinden, maar voor mij is dit de kers op de taart van deze blog. Ik kan mijn ideeën eens kwijt over muziek die ik graag hoor en die misschien niet zo bekend is. Niet dat ik missionaris wil spelen, of misschien toch, who cares. En, luister al maar eens, er staat alweer een prachtige cover van Suds&Soda door Jef Neve te wachten.
En laat me dan maar direct al het eerste, nieuwe citaat van de week lanceren, via een commentaar van een lezer op 'Boek van de week' : "Ik lees niet graag boeken, vroeger wel maar dat is nu ik de pc heb fel verminderd". Weet je, het valt te combineren, ik heb verleden jaar gemiddeld 3 boeken per maand gelezen . . .

Algemene commentaren
Een aantal mensen stelden wat vragen en die probeer ik in de loop van volgende week te beantwoorden.
Eén iemand zou graag hebben dat de layout van de nieuwsbrief er wat hipper uitziet. Wel, eigenlijk is die wekelijkse mail sowieso al een extra service. Er bestaan tegenwoordig middelen genoeg (via RSS-feeds b.v.) om blogs op te volgen. Dus vrees ik dat ik daar voorlopig geen verandering in breng en dat ik die mail gewoon zijn eenvoudige zelf zal laten zijn. Je kan trouwens altijd vragen om de mail niet meer te ontvangen.

Voor de rest voornamelijk bemoedigende schouderklopjes en dat kan ook al eens deugd doen. Ik ben ook maar een mens hé.

Tot volgende week !