vrijdag 30 maart 2012

Wat denk jij ?

Enguête time ! Vandaag laat ik jullie nog eens aan het woord. Het is ondertussen bijna twee jaar geleden dat ik een korte enquête op jullie los liet. Ik heb het lang volgehouden, maar ondertussen werk ik ook al een aantal weken met Windows 7. Soms is het wel eens meer 'ermee overhoop liggen' dan effectief, of efficiënt werken. Maar misschien kan ik jullie wel een en ander bijbrengen aan de hand van mijn 'probleempjes'.

Klik alvast op onderstaande link en vink je antwoorden aan. Laat gerust ook wat commentaar achter. Bij iedere vraag, moet je misschien wat naar beneden scrollen om dan op Continue te drukken voor de volgende vraag.


Ik wil de vragenlijst invullen


Volgende week krijg je natuurlijk een uitgebreid verslag van de resultaten !

vrijdag 16 maart 2012

Tip 114 - Google afbeeldingen, omgekeerd zoeken

Nee, we zijn niet op zoek naar omgekeerde afbeeldingen. Maar Google afbeeldingen heeft er een paar functies bij. Een aandachtige lezer zal nogal gauw doorhebben dat dat de functies zijn die ik in een eerdere tip (tip 100) beschreef via de site en de plugin van Tineye. Maar ja, je hebt nogal wat mensen die niet ver van de bekende paden willen afwijken . . .

Waarover hebben we het ? Laat me een voorbeeldje geven. Vanmorgen besloten een paar van mijn collega's om samen naar een klant te rijden. Wie rijdt er ? Jij ? Ah, zegt de andere, dat vraag je alleen maar omdat je wil meerijden in zijn Q7. Ik weet het verschil niet tussen een Q-Max en een S7, dus ga ik naar Google afbeeldingen. Je kan er rechtstreeks naartoe (link hier) of je gaat naar Google, typt je zoekopdracht in, drukt Enter en klikt daarna bovenaan links op Afbeeldingen. Kortom, de Q7 blijkt een grote bak van een Audi te zijn. Dat hebben we dan ook weer gezien.

Maar stel dat je omgekeerd wil zoeken. Je hebt de foto van een auto op je pc staan of je hebt er eentje gezien op een site, maar je wil wel eens weten welk merk dat nu is. Wel, vanaf nu kan dat ook met Google afbeeldingen. Je gaat namelijk op zoek naar meer van dezelfde afbeeldingen en zo kom je er misschien achter. Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen om gelijkaardige afbeeldingen te gaan zoeken. Maar daarvoor verwijs ik je nogmaals graag terug naar Tip 100.

Als je goed kijkt zie je vanaf nu naast het veld waar je je zoektermen kan ingeven ook een klein cameraatje staan. Daar moet je op klikken.
Je ziet dat er zich nu een nieuw veldje opent waar je twee mogelijkheden hebt. Je kan een afbeelding uploaden, wat zoveel inhoudt als dat je gaat bladeren op je eigen pc, dat je een afbeelding presenteert aan Google en dat Google meer van dezelfde afbeeldingen gaat opsporen. Maar er staat ook Afbeeldingen URL plakken. Eigenlijk betekent dit dat je de plaats aangeeft waar je een afbeeldingen op het internet gezien hebt.
Hoe doe je dat nu ? Je ziet hieronder een voorbeeldje vanuit Firefox. Je gaat naar de site met de afbeelding en je klikt rechts op die afbeelding. Dan kies je voor Afbeeldingslocatie kopiëren, je gaat terug naar Google afbeeldingen en je plakt de locatie of URL in het zoekveld.
Bij Internet Explorer doe je hetzelfde. Alleen moet je bij het rechtsklikken kiezen voor Snelkoppeling kopiëren. En zoals altijd kan ik alleen maar zeggen : proberen maar ! Want, wat je zelf doet . . .

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Bruno Vandenbroecke - 28

Eigenlijk kan of wil ik hier niet zoveel over zeggen. Het is vandaag nationale rouwdag en daarom besloot ik hier het liedje van Bruno Vandenbroecke te plaatsen dat hij maakte naar aanleiding van het busongeluk in Zwitserland. Wie problemen heeft met het beluisteren op deze site, kan ook terecht op Radio 1. Je kan daar het lied beluisteren en je vindt er ook de tekst terug.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
Jeffrey Eugenides - Huwelijk -
(eigenlijk maar 2,5, maar ik heb nog geen halve ster gevonden)

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Toch maar geen afbeelding vandaag.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 2 maart 2012

Tip 113 - Programma - PDFs splitsen en samenvoegen - Deel 2

Vandaag geef ik je een paar voorbeelden van hoe je PDFSAM gebruikt. Daarvoor gaan we ons nu concentreren op het rechter gedeelte van het scherm. We bekijken Draaien en Grafisch samenvoegen van documenten. Eenmaal je dan beet hebt hoe het programma in mekaar zit, zal je de rest wel zelf kunnen uitzoeken.

We openen het programma en klikken aan de linkerkant op draaien. Dit is het scherm dat je te zien krijgt.

Ja, klik er maar eens op om het wat groter te zien. We beginnen met rechts op Toevoegen te klikken. We voegen één of meerdere documenten toe. Ik heb er hier eentje toegevoegd. Maar je kan er nog een aantal toevoegen. Bij Rotatie kan je kiezen hoe je het document draait. Gezien ik het ondersteboven ingescand heb, kies ik voor 180 graden draaien. Eronder moet je dan even op Doelmap klikken en bij het venster dat opent op Open klikken om de map in te vullen waar je naartoe kopieert. Je ziet dat het programma automatisch een prefix voorstelt (hier pdfsam_) dat voor de naam gezet wordt, zodat je oorspronkelijk bestand niet overschreven wordt. Nu enkel nog op Voer uit klikken en wachten tot het programma 100% aanduidt. Hoe cool is dat ?

Maar 't wordt nog beter. Nu gaan we verschillende .pdf bestanden samenvoegen. Op onderstaande scherm begin je met links op Grafisch samenvoegen van documenten te drukken. Dan zie je onderstaand scherm.

Zoals je ziet heb ik al twee willekeurige bestanden toegevoegd door bovenaan op Toevoegen te klikken. Zo zie je dan ook twee tabs, één voor ieder bestand. Zodra je een bestand aanklikt zie je eronder een verkleinde afbeelding van iedere pagina, 'grafisch' weet je wel. Deze kan je vergroten en verkleinen én . . . als je dubbelklikt op een pagina zie je ze zelfs op ware grote. Nu kan je pagina's van de verschillende bestanden van het bovenste vakje naar het onderste slepen. Eenmaal in het onderste vak kan je ze ook nog verslepen en zo de volgorde veranderen. Je ziet dat je ook daar nog afzonderlijke pagina's kunt draaien als dat zou nodig blijken. En zo kan je vanuit verschillende .pdfs één nieuw document samenstellen. Eenmaal je het document klaar hebt, kan je onderaan op Bladeren klikken om je doelmap te bepalen. Gezien je dit keer een nieuw document aanmaakt, moet je het ook een naam geven. Dan weer op Voer uit klikken en je hebt in een mum van tijd een volledig nieuw bestand aangemaakt vanuit verschillende .pdfs. Als dat geen gaaf programma is !
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Soapstone - Soapstone

Echt veel valt er over dit groepke niet te zeggen. Ik schreef hier ooit over de groep 'Dag'. Wel deze zijn al even onbekend en onbemind. Het is een Gents groepje, ze hebben, denk ik, hooguit twee jaar bestaan en hebben twee platen gemaakt. Deze hier is hun debuutplaat en er is staat echt heel aanstekelijke muziek op. Luister zelf maar eens. Voor een Gents groepje ? Vrrie Wijs zou ik zeggen. Wel je Gentse 'r' een beetje verzorgen, hé ! Wat denk je ervan ?

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Boek van de week :
Ja, daarmee weet je het dus, vanaf nu vermeld ik welk boek ik laatst uitgelezen heb en ik zet er ook een beoordeling bij. En om mijn breedsprakerigheid (je kent me) wat in te tomen zal ik me beperken tot titel, auteur en sterrekes van 1 tot 5. Of ik zal het toch proberen. Als ik niet iedere week een boek uit heb, dan valt de rubriek gewoon weg of ik haal er eentje uit de oude doos.

Michael Robotham - De Afrekening -

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen