maandag 26 december 2011

Prettige Feestdagen

Hier ben ik nog eens met mijn laatste berichtje van 2011.

Geen tip meer. Ik wil al mijn lezers alleen nog Prettige Feestdagen toewensen.

Voor het komende jaar wens ik je veel plezierige pc-tip momenten en natuurlijk een goede gezondheid voor jou en je gezin.


Geen muziek van de week, maar als je toch wil luisteren vang je misschien nog een kerstverhaaltje op.

Tot over enkele weken !

vrijdag 9 december 2011

Tip 108 - Afbeelding in nieuw venster ? ? ?

Ik weet eigenlijk niet of dit een tip is maar ik wou er toch wel een woordje over kwijt. Je weet dat het er in computerland vrij snel kan aan toe gaan en zo herinner je je misschien nog mijn Tip 98 van augustus waarin ik uitlegde hoe je vanaf je blog een afbeelding kan laten openen in een nieuw venster als je erop klikt. Dat werkt natuurlijk nog wel altijd, maar niet meer binnen de blogs van Blogspot. Daarom dat je vanaf nu onder geen enkele afbeelding van mij nog de geijkte uitdrukking 'Klik op afbeelding voor groter formaat in een nieuw venster' zal vinden.

Je kan vanaf nu met een gerust hart op een afbeelding klikken, je zal de grotere afbeelding te zien krijgen in een venster dat als het ware boven het huidige venster geplaatst wordt. Een beetje zoals het ook in Facebook al gebeurt. En onderaan zie je een menuutje met alle afbeeldingen van één en dezelfde post. Handig dat het beperkt wordt tot één blog post. Onderaan klik je dan op het icoontje als je een andere foto in het groot wil zetten. Of je kan natuurlijk ook de pijltjes links en rechts gebruiken. Zelfs het scroll wieltje werkt om de verschillende afbeeldingen de revue te laten passeren. Zo kan je op één plaats ook direct alle foto's van één post bekijken.

Wil je een afbeelding opslaan, dan kan je er best eerst op klikken en ze dan vanaf dat tweede scherm opslaan. Gewoonlijk heb je dan een grotere versie dan in de blog zelf, waar de foto verkleind wordt in functie van de plaats.

Als je terug wil verder lezen, klik je gewoon op een lege plek op het scherm, je drukt op Escape of je klikt op het kruisje bovenaan in het browser venster zelf.

Wil je als blogger toch nog altijd met de parameter target=_blank forceren dat men een nieuw venster opent : pech gehad, de parameter heeft geen effect meer. Wil je het als lezer doen, dan werken CTRL+muisklik of op het scroll wieltje klikken wél nog altijd.

Ziezo, ik vermoed dat dit de laatste tip van dit jaar wordt. Ik zal jullie nog wel eens 'lastig vallen' met mijn eindejaarswensen en dan zie je me daarna ergens tegen het einde van januari terug.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Lonnie Mack - Strike Like Lightning

Toen deze plaat midden jaren tachtig uitkwam had ik nog nooit van Lonnie Mack gehoord. Maar het bleek een van de grote helden van ene Stevie Ray Vaughan te zijn met wie hij deze plaat opgenomen had. En nu val ik er toevallig weer op via Spotify. Prachtige tool, die Spotify, misschien moet ik er ook wel eens een tip over schrijven. Wat was dat toch een prachtige plaat zeg : blues die net niet tegen rock aanleunt met het ene schitterende nummer na het ander. Met ondermeer 'Oreo Cookie Blues' over iemand die verslaafd is aan die heerlijke 'chocolate covered cream filled cookies'. Dit zou de eerste studio opname ooit zijn waar SRV op akoestische gitaar te horen is. Maar afsluiten doe ik vandaag met 'Falling back in Love with you', een eerste klas ballad. Gewoon luisteren ! Doen ! En daarna : op naar Spotify om het volledige album te beluisteren.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week : Voor wie het vorige citaat i.v.m. Yahoo vs Google plezant vond : wat weet Google nu eigenlijk allemaal over jou ?
"Google weet wat je zoekt en op welke links je in het zoekresultaat klikt. Voorts kent het je zoekopdrachten voor foto's, video's, nieuws, discussie, illegale downloads (via Groups), wetenschap (Scholar), Maps and Earth, plus de links waarop je klikt. Met Web History heeft het een lijst van alle door jou bezochte webpagina's en je activiteiten op Gogle, met inbegrip van zoekopdrachten, de kliks op resultaten, datum en tijd. Via YouTube weet het welke titels je hebt bekeken, hoe lang op welke tijdstippen en aan wie je ze hebt aanbevbolen, plus de eventueel erbij geplaatste reacties. Het weet uiteraard ook welke video's je hebt gepubliceerd en wanneer, hoe popuair die zijn, en wanneer je ze eraf hebt gehaald. Met fotoprogramma Picasa Web Albums heeft het zicht op je leven, allerhande relaties, interesses en vakantiebestemmingen, met exacte data en tijdstippen. Met Gmail kan het al je communicatie volgen : de inhoud, de frequentie, met wie, wanneer precies, de lengte, de schrijfstijl, de tijdsbesteding en de snelheid van antwoorden' (< De macht van Google van Peter Olsthoorn via Humo)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Laten we als afsluiter van 2011 nog maar eens een wedstrijdje houden. Wie staat er hieronder allemaal afgebeeld. Graag mailtje met de antwoorden. Bij meerdere winnaars is het mijn onschuldige hand die beslist en verder ga je akkoord met alle spelregels die ik zelf wel zal verzinnen. Prijs moet ter plaatse worden afgehaald én opgedronken in mijn gezelschap. Deze keer is 't geen Omer maar een goeie ouderwetse Duvel (of twee, dat moet het reglement nog bepalen). En voor de dames,tja , een kriekske misschien ? Here we go . . .




- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen