maandag 18 juli 2011

Vakantie


Ik kon er ook helemaal niets aan doen, maar ik heb per ongeluk de vakantietoets weer ingedrukt.

Je mag me terug verwachten vanaf vrijdag 19 augustus. Als je je nog niet ingeschreven hebt, kan je dat nog altijd doen. Als je hier klikt, ontvang je telkens een mailtje als er een nieuwe tip staat.

Allen een prettige vakantie toegewenst !

vrijdag 8 juli 2011

Tip 96 - Plakken

Hoewel we al heel wat verder staan dan vroeger op het gebied van integratie van programma's, zien we dat verschillende programma's, zelfs binnen Office, verschillend reageren. Je zal het ook wel al voorgehad hebben : je kopieert iets uit één programma (Excel, Internet Explorer, Acrobat Reader) en je wil dat plakken in b.v. Word. Soms lukt dat aardig maar soms ziet het er gewoonweg abominabel uit.

Je krijgt echter een paar hulpmiddeltjes aangereikt die je daarbij kunnen helpen. Ik neem het voorbeeld van een simpel tabelletje uit Excel dat ik in Word wil plakken. Je ziet dat het hier nog aardig lukt, maar als je tegenslag hebt kan je zelf bijsturen. Je ziet rechts onderaan een vierkant figuurtje dat verschijnt zodra je iets in het document plakt.

Als je daar nu met de muis over gaat zie je dat er rechts ernaast een vinkje verschijnt en als je erop klikt zie je een aantal opties verschijnen. Die variëren zelfs een beetje naargelang de inhoud van hetgene je net gekopieerd hebt. En nu kan je hier een andere optie kiezen.

Stel dat ik b.v. de optie Als afbeelding plakken kies, dan zie je dat ik hieronder een heel ander resultaat krijg dan het resultaat hierboven.

Je ziet hierboven trouwens dat zolang je niets anders doet, je telkens een andere mogelijkheid kan kiezen. Als zowat alles misgaat, kan je je vrij vaak uit de slag trekken door voor de optie Alleen tekst behouden te kiezen.

Is het nog altijd niet naar wens, dan kan je het nog op een andere manier proberen. Je klikt op het Lint links bovenaan op het vinkje onder Plakken. Hieronder zie je dat je dan voor Plakken speciaal kan kiezen. Als je dat doet, zal je zien dat je daar vaak nog meer opties te zien krijgt.

Zo, nu kan je met een gerust hart kopiëren en plakken als een pro. Zolang je maar niet blijft plakken. Dat kan je best aan de échte pro's overlaten.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Prince - Around the World in a Day

Wat scheelt er toch, hoorde ik jullie al denken, Prince is 'all over the place' en meneer doet alsof zijn neus bloedt. Tja, ik heb het echt waar geprobeerd. Ik kan die mensen toch niet iedere keer lastig vallen als Prince in de omtrek is, maar helaas, ik ga vandaag toch door de knieën. Zondag gaan Arne en ik naar Rotterdam precies op Arne zijn verjaardag. Ik vermoed dat ik al weet wat Arne graag eens zou horen : 'If I was your girlfried'. Mijn ultieme verlangnummertje werd verleden zomer al ingewilligd : 'Forever in My Life'. In London werd ik al verwend met '7' wat ik toch ook altijd al eens live had willen horen. En nu ? Wel, ik denk dat ik te hoog zal grijpen, maar ik zou graag eens 'The Ladder' horen. Ik zou zeggen : zin om mee te gaan ? Maar 't is uitverkocht. Als je toch 'The Ladder' wil horen : van de week, bovenaan recht op 'Play' klikken.
By the way : wil je op de hoogte blijven van alles wat rondom Prince in de lage landen gebeurt ? Eén adres : www.itaintover.org.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Hating people because of their color is wrong. And it doesn't matter which color does the hating. It's just plain wrong" (Muhammad Ali)
"Mensen haten vanwege hun kleur is verkeerd. En het doet er niet toe welke kleur het haten voor zijn rekening neemt. Het is gewoonweg verkeerd"

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

zaterdag 2 juli 2011

Tip 95 - Azerty ! Qwerty ? Azerty !

Vandaag een vrij korte tip, maar 't is er eentje die ik af en toe nodig heb. Soms gebeurt het wel eens dat je in Windows (om het even waar eigenlijk, Word, Internet Explorer . . . ) ineens een Q uit je toetsenbord schudt als je eigenlijk op de A gedrukt hebt. De W, de Z en de M enz. laten je ineens ook in de steek. Alsof iemand de letters van je toetsenbord stiekem verwisseld heeft. Alleen . . . in dit geval ben je het gewoon zelf geweest.

En dit heeft te maken met het type toetsenbord dat wij gebruiken. Je weet wel : de bovenste letters links zijn A.Z.E.R.T.Y, en vandaar dat we van een AZERTY toetsenbord spreken. Voor ons is dat het normale toetsenbord, maar eigenlijk zijn we daarmee in de gehele wereld de grote uitzondering. Dat AZERTY toch overleeft, hebben we alleen maar te danken aan een landje dat net iets groter is dan wij, dat net iets meer inwoners telt en dat net nog iets harder vasthoudt aan zijn tradities dan wij : de Fransen. Anders was iedereen al lang bekeerd tot het QWERTY toetsenbord.

Hoe komt het nu dat je ineens met een QWERTY toetsenbord zit te werken. Wel, je hebt allicht zonder het zelf te weten de combinatie ALT+Shift ingedrukt. Ja, mij overkomt het alleszins af en toe. Hoe ga je terug ? Je raadde het allicht al : gewoon nog eens ALT+Shift indrukken en je hebt opnieuw je vertrouwde AZERTY toetsenbord.

Dit is ook de reden dat je bij het installeren van een Windows versie voor de taal niet voor het gewoonlijk voorgestelde Nederland (Nederlands) moet kiezen maar dat je op zoek moet naar België (Nederlands). Alleen dan krijg je bij de installatie ook een AZERTY toetsenbord.

Oh ja, extra tip van de Germanist in mij : als je je afvraagt waarom ik consequent over toetsenbord spreek en niet over een klavier : een klavier is enkel voor muziekinstrumenten. Nèh !

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Gotan Project - Lunático

Tango, de meest sensuele muziek die er ooit op deze aarde uitgevonden is. En dan geeft Gotan Project daar nog een eigen draai aan, moderniseert het en mengt het zelfs met dance of rap. het nummer dat je deze week kan beluisteren doet me zelfs af en toe een beetje aan 't Hof van Commerce denken. Ja, echt. Maar het resultaat is en blijft altijd tango, de meest , ah ja, dat had ik al gezegd zeker ?

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
Ik had hier al eens Franklin Jones en ik vermoed zelfs dat er later nog van hem zullen komen, zoals deze :
"Experience enables you to recognize a mistake when you make it again" (Franklin Jones)
"Ervaring laat je toe een vergissen te herkennen als je ze opnieuw maakt"
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Deze was ik al bijna vergeten, maar nu het solden zijn . . .

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen