maandag 20 december 2010

Prettige Feestdagen

Het is vrijdag stil gebleven hier op de blog, maar dat komt omdat we naar jaarlijkse gewoonte (allez, toch al de tweede keer) zijn gaan kerstmarkten. Dit jaar zijn we naar Brussel geweest en gisterenmiddag werden we er bedolven onder de sneeuw. Gelukkig heeft Taxi Jens ons nog kunnen komen oppikken aan het station van Waregem en ons veilig terug thuis geleverd.

Met de feestdagen sla ik een paar keer over, maar begin volgend jaar zie je me zeker terug. Rest me jullie nog prettige feestdagen toe te wensen en veel plezierige pc-tip momenten in 2011. En om jullie niet helemaal in de steek te laten, sluit ik toch maar af met mijn vaste rubrieken.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : The Ex - Turn

Ik sluit in deze kerstperiode af met een boodschap van vrede. Op deze cd staat nl. ook het liedje Huriyet. Dit liedje komt uit Eritrea en wel uit een streek waar Christenen en Islamieten al eeuwen samenleven zonder direct oorlogje te moeten spelen en waar huwelijken tussen mensen van deze verschillende geloven zelfs vaak voorkomen. Of, hoe het ook anders kan !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
Ik stel me hem vooral voor als een vrij norse persoon die niet om een krasse uitspraak verlegen zat, maar dan doet hij toch maar mooi de volgende uitspraak : "Zonder muziek zou het leven een grote vergissing zijn" (Friedrich Nietzsche)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Voor de afbeelding laat ik je meegenieten van een paar van onze Brussel momenten.







Tot volgend jaar !

vrijdag 10 december 2010

Tip 84 - Generatiekloof overbruggen 2

Verleden week vertelde ik je nog hoe je een Office 2007 document eenmalig kan opslaan zodat iemand met Office 2003 dit ook kan lezen. Maar stel, je hebt een bedrijfje en je weet dat zo goed als al je klanten nog Office 2003 gebruiken, of je wil gewoon het risico niet lopen dat iemand je document niet kan lezen. Wat dan ? Wel dan kan je de Office programma's zo instellen dat ze de oude Office 2003 layout altijd gebruiken. M.a.w. een Word bestand sla je dan niet op als .docx maar als .doc. Hetzelfde voor Excel en Powerpoint bestanden. Ik geef een voorbeeld met Word, maar voor ieder programma moet je dit wel even opnieuw doen in het programma zelf.

Je klikt bovenaan links op de Office knop en dan klik je onderaan rechts op Opties voor Word.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Dan zie je het volgende scherm opengaan. Daar moet je naar Opslaan gaan en dan klik je op het vinkje uiterst rechts naast Bestanden opslaan in deze indeling. Je ziet hieronder dat je dan een hele menu krijgt. Als je daar nu op Word 97-2003 document (*.doc) klikt en dan onderaan rechts op Ok, dan zal je voortaan ieder Word document terug als .doc opslaan.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je gaat op dezelfde manier tewerk voor b.v. Excel en Powerpoint.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Dag - Righteous

Can white men jump ? Can white men play the blues ? En deze voeg ik er dan maar zelf aan toe : Can white men play FUNK ? En het antwoord is : YES ! ! ! Dag, ja dat is de naam van de groep, vind ik een fantastisch groepje, al kent niemand het. Degenen die het wel kennen, mogen nu hun hand opsteken ... of een berichtje, commentaartje achterlaten. Ik heb mijn exemplaar tweedehands gekocht voor een paar euro en er staat zelfs een opdracht in geschreven "voor Raymond, die van veel muziekjes houdt, Yurek Onzia, vrij 16/10/98". Nu ben ik wat aan het googlen geslagen en blijkt dat die Yurek Onzia ondermeer een liedjesschrijver is die b.v. samen met Bart Peeters een boek voor beginnende gitaarspelers geschreven heeft. Eén van de liedjes is van Raymond van het Groenewoud. Als de Raymond in deze opdracht de enige echte RvhG is, tsja, daar heb ik natuurlijk het raden naar. Raymond, als je dit leest ...
Maar terug ter zake : Dag is gewoon heerlijke funk. Zo'n cd doe je niet van de hand. Tenzij hij zou gestolen zijn. In dat geval mag Raymond hem komen terughalen . . .

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
Ik vermoed dat de Allerslimste Mens ter Wereld de volgende weken wel eens een serieuze bron van inspiratie kan worden voor deze rubriek. Hier hebben we het over de Chinese Nobelprijswinnaar voor de vrede.
"Liu Xiaobo. Hij is in 2008 opgepakt door de staatspolitie. Of de meeneemchinees, zoals dat daar heet" (Erik van Looy).
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :


- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

zaterdag 4 december 2010

Tip 83 - Generatiekloof overbruggen

Mijn schoonzus vertelde me van de week dat ze een Word document van iemand had teruggekregen omdat die het niet kon lezen. Mijn eerste vraag : welke versie van Office gebruik je ? Het bleek algauw dat zij Office 2007 gebruikt en de andere persoon nog Office 2003. Ik heb het hier al eerder een paar keer over extensies gehad. Zo weet iedereen dat een Word document de extensie .doc heeft en een Excel document de extensie .xls heeft.

Wel, Office 2007 heeft daar verandering in gebracht. Een Word document heeft nu als extensie .docx en een Excel document .xlsx. Er wordt dus overal een x aan toegevoegd. Ook voor Powerpoint is dat b.v. het geval : .ppt wordt .pptx.

Nu heb je twee mogelijkheden. Je kan vanuit Word of Excel nog altijd .doc of .xls bestanden aanmaken. Je kan dat eenmalig doen voor b.v. die ene klant, kennis ... of je kan instellen dat dat altijd zo gebeurt. Vandaag vertel ik je hoe je voor die ene keer tewerk gaat. Je wil voor één iemand nog wel een .doc aanmaken, maar voor de rest wil je .docx bestanden aanmaken. Met .docx kun je namelijk ook meer functionaliteiten van het programma gebruiken.

Hoe gaan we tewerk. We maken het Word bestand aan en op het moment dat we het willen opslaan, klikken we op de ronde knop bovenaan links en gaan dan op Opslaan als staan. Er openen terug een aantal mogelijkheden en je klikt op Word 97-2003-document. Als je nu het document opslaat, zie je dat Word dit automatisch als .doc opslaat.

Je kan het nog op een andere manier doen. Ik geef even een voorbeeldje met Powerpoint, omdat sommige mensen rond deze tijd van 't jaar wel eens een presentatie als nieuwjaarswens rondsturen. En dan wil je toch dat iedereen die kan bekijken. Nu gaan we juist wel klikken op Opslaan als. Dan krijg je volgend scherm te zien, dat iedereen wel kent.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je ziet onderaan de bestandsnaam en je ziet dat Powerpoint 2007 automatisch als extensie .pptx kiest. Nu kan je op het vinkje naast het tweede lijntje klikken. Dan zie je hieronder dat je nog heel wat andere mogelijkheden hebt, hoe je het document wil opslaan. Je ziet algauw .ppt staan. Maar wat verder zie je ook Powerpoint presentatie 97-2003-voorstelling (*.pps) staan. Als je je presentatie toch rondstuurt kan je evengoed hiervoor kiezen. Zoals ik in een eerdere tip al uitlegde, hoeft men dan enkel op de presentatie te klikken en de voorstelling wordt automatisch opgestart.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

In een volgende tip leg ik uit hoe je het opslaan in het Office 2003 ook altijd automatisch kan laten uitvoeren.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Magic System - Cessa Kie La Verite

Weekend van winterse kou, maar dit viertal uit Ivoorkust, wist gisteren toch maar mooi een brede glimlach op mijn gezicht te toveren. Binnenkort komt er een nieuwe cd uit en die kondigen ze aan met onderstaand filmpje. Wat is er zo grappig als ze binnenkomen. Wel op 'Cessa kie la verite' zingen zo o.m. 'Bouger Bouger' en daarop zingen ze "voila la maladie du bouger bouger on s'assoit pas". Luister zelf maar. Maar eerst nog de voorstelling van hun nieuwe cd.



Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Leeftijd is niet een bijzonder interessant onderwerp. Iedereen kan oud worden. Alles wat u hoeft te doen is lang genoeg leven" (Groucho Marx)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen