vrijdag 26 november 2010

Tip 82 - Opstarten deel 2

Vorige week hebben we een poging gedaan om onze PC wat sneller te laten opstarten. Heeft iemand het ook effectief geprobeerd ? En ?

Vandaag doen we de omgekeerde beweging. Nu onze PC toch wat sneller opstart, gaan we zelf eens wat programma's automatisch laten opstarten. En in XP kan dat op een heel vlotte manier gebeuren. Maar waarom zouden we dat willen ? Wel, een mens is een gewoontedier en als je je computer opstart zijn er altijd wel een paar programma's die je iedere keer direct aanklikt. Dat kan zijn omdat je direct op internet wil gaan zien welk weer het is om in de namiddag te gaan fietsen (ja, mensen doen soms de gekste dingen) of je gaat altijd eerst je mail lezen. Wel dan kan je ervoor zorgen dat die programma's direct opgestart worden als je computer opstart.

Hoe ? Wel, eigenlijk heb ik de techniek hiervoor al in een vorige tip uit de doeken gedaan : Tip 44 : Direct naar Mijn Documenten met Verkenner. Een snelkoppeling maken, dus. Alleen gaan we die nu niet op het bureaublad plaatsen, maar in een heel specifieke map. Klik maar eens op Start en dan ga je met je cursor naar Alle programma's. Nu opent het menu met alle programma's en daar staat ook een mapje Opstarten tussen. Als je daar gaat op staan zal je zien dat die bij jou nu waarschijnlijk leeg is.

Nu wil ik b.v. mijn mailprogramma Outlook Express automatisch laten opstarten als ik mijn pc start. Je gaat naar het icoontje waar je normaal op klikt, je drukt de rechtermuistoets in en dan ga je slepen. M.a.w. de rechtermuistoets ingedrukt houden tot ik zeg dat je mag loslaten. Je sleept het icoontje van Outlook Express eerst naar Start, daar blijf je even wachten en het menu gaat open. Dan sleep je verder naar Alle programma's en je wacht tot je alle programma's ziet, dan sleep je verder naar de map Opstarten en dan sleep je verder tot je op (leeg) staat of bij een programma dat al in de map staat. Nu laat je de rechter muisknop los en wordt je gevraagd Hierheen kopieren of Hier snelkoppeling maken. Je kiest één van de twee en laat los. Dat kan je zo met meerdere programma's doen. Zo zie je dat er bij mij twee in staan


Als ik mijn pc opstart, worden die twee programma's nu ook automatisch opgestart.

Voor Vista en Windows 7 zit het startmenu een beetje anders in mekaar. Daarom zou ik hier het volgende doen. Je gaat naar start, tikt onderaan Opstarten in en dan vind je de map Opstarten ook wel terug. Je klikt rechts op de map en daarna op Verkennen. De map wordt geopend en nu kan je er ook snelkoppelingen naartoe slepen. Dat kan je bij XP trouwens ook zo doen als je dat gemakkelijker vindt.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven :
Ah, ik ben eigenlijk heel gewoon naar '100 op 1' op Radio 1 aan het luisteren met de 100 beste Belgische nummers. De laatste nummers moeten nog komen, maar je moet toch toegeven dat er de laatste decennia heel wat goede Belgische muziek gemaakt is. Wie staat er te laag ? Luna Twist ? Verrast dat die nog zo hoog eindigen ? Toy ! Wie staat er volgens mij altijd te hoog ? Ja, sorry, voor mij is dat Gorki. Geen voeling mee.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Wie zijn kind benzine voert, mag niet roken als het boert" (Lachen met Boerken Kevin)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Actiefoto's van voor de cyclocross in Asper Gavere
(met dank aan Snapscan wiens blog je hier terugvindt)


- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

zaterdag 20 november 2010

Tip 81 - Opstarten PC versnellen

We kennen het allemaal : als we onze pc een tijdje hebben duurt het alsmaar langer voor hij opgestart geraakt. En natuurlijk moet dat zo rap mogelijk gaan, want veel tijd om te wachten hebben we natuurlijk niet. Van de week ga ik je één tip geven, hoe je het een beetje sneller kan laten verlopen. In een volgende tip leg ik uit hoe je bepaalde programma's net wel automatisch kan opstarten wanneer je je pc opstart.

Veel programma's installeren niet alleen het programma maar ze controleren ook regelmatig of er geen updates beschikbaar zijn. Of ze starten al een deel van het programma op wanneer de pc opstart. Dan gaat het iets vlugger op het moment dat je het programma effectief nodig hebt. En als ze heel beleefd zijn, komen ze dat eerst vragen. De meeste andere trekken zich daar niets van aan.

Nu kan je op een paar plaatsen gaan kijken wat er allemaal automatisch opgestart wordt op het ogenblik dat je pc opgestart wordt. Vandaag laat ik er eentje zien. Daarvoor klik je in XP op het startmenu en onderaan zie je ergens uitvoeren staan. Daar klik je op en er opent een klein venstertje waarin je iets kan intikken. Daar typ je msconfig. Doe maar eens dan zie je direct wat er gebeurt. Voor Vista en Windows 7 klik je gewoon op start en kan je direct onderaan ook msconfig intypen. Hieronder zie je het schermpje dat dan in alle gevallen verschijnt.

Je ziet dat je via deze weg ook een systeemherstel kan opstarten, maar dat is niet de reden dat we hier gekomen zijn. Als je wat verder kijkt, zie je een tabblad met Opstarten. Daar klikken we op en dan zie je het volgende scherm.

Dat scherm toont je het merendeel van de programma's die automatisch opstarten iedere keer als je je pc start. Je ziet dat er een aantal staan met een vinkje naast en een aantal zonder. Als je er een eerste keer naartoe gaat, zal alles aangevinkt staan. Nu moet je gewoon een beetje je gezond verstand gebruiken. Zo zie je bij mij b.v. een aantal Nokia programma's staan. Nu wil ik die niet altijd opstarten, dat hoeft ook helemaal niet want zoveel connecteer ik mijn gsm nu ook weer niet aan mijn pc. Dus hoeven die niet iedere keer op te starten, ik kan die zelf ook wel opstarten als het nodig is. En zo win je weer wat tijd bij het opstarten. Zo zijn er nog een aantal die ik afgevinkt heb. qttask is b.v. van Quicktime en heb je niet nodig voor het goed functioneren van Quicktime. Zo ook b.v. GoogleToolbarNotifier en zo vind je er nog wel enkele, zodat je algauw toch wat tijdwinst boekt bij het opstarten én wat CPU winst doordat ze geen resources van je pc blijven gebruiken.

Als je niet weet wat ze doen heb je twee opties : ofwel laat je die aangevinkt, ofwel Google je ze even en dan krijg je meestal gauw een uitleg te pakken van wat het programmaatje juist doet en of het noodzakelijk moet opgestart worden. Zo mag je b.v. zeker niet je virusscanner afvinken !

Eenmaal je uit het programma gaat, krijg je nog de vraag om de pc opnieuw op te starten. Dat kan je best doen en normaal gezien zou hij nu inderdaad iets sneller moeten opstarten.

Soms krijg je ook nog eens een melding dat je zaken aangepast hebt als de pc terug opstart maar dat mag je eigenlijk gewoon negeren (soms kan je nog aanvinken dat je in de toekomst deze boodschap niet meer hoeft te zien).

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Eddie Spaghetti - The Sauce

Ja, 't moet gezegd, gelukkig is de muziek 'smakelijker' dan de hoes laat vermoeden. Alhoewel, spaghettisaus ... mmmmh. Dit heb ik eens toevallig op internet gevonden en is eigenlijk hoofdzakelijk een collectie van covers van country songs. Ik ben niet direct een groot country liefhebber (Johnny Cash gaat er bij mij nog altijd niet in), maar dit klinkt heel wat aanstekelijker en de man heeft best een goede stem. Ik weet eigenlijk niet wat ik zou moeten kiezen. Highlights zijn o.m. 'The best of possible worlds', 'Misery and Gin' (prachtige woordspeling : "mixing misery and gin") en (hier te beluisteren) 'Gotta Get Drunk'. Iets waar Joe Jackson zich ook wel bij zou aansluiten : 'What's the use of getting sober, when you're gonna get drunk again'.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
Filosofische stelling : "Elke middag om kwart over twaalf valt de wereld om. Vermits wij dan zelf mee omvallen merken we daar weinig of niks van" (hm)
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 12 november 2010

Tip 80 - Overburnen met Nero

Eigenlijk ben ik ernstig gekwetst, werkonbekwaam zelfs. Mijn spatieduim zit namelijk ontstoken (lichtjes ingegroeide nagel) en wie een beetje kan typen, weet hoe ik nu aan het afzien ben. Maar ja, alles voor de lezers hé !

Heb je het ook al wel eens voorgehad ? Je maakt een compilatie met liedjes of je wil alle foto's van je vakantie op een cd branden en dan krijg je volgende boodschap te zien.

Ik moet me wel excuseren, maar ik heb alleen maar een Engelse versie van Nero. Het komt erop neer dat je een cd van 710MB wil aanmaken, terwijl er maar plaats is voor 702MB op een gewone cd. Tju toch, konden we dat schijfje nu maar een beetje rekken, hé ? Wel, eigenlijk kunnen we dat ook. Elke cd heeft over het algemeen wel wat reserveruimte die nooit gebruikt wordt. Nu kan je Nero gaan vertellen, dat hij die ruimte ook effectief mag gebruiken.
Dat doe je in het menu van Nero (niet in de wizard, maar in de gewone versie) door naar File (Bestand) te gaan en daarna naar Options (Opties). Dan kom je op onderstaand menuutje en daar kan je, zoals hieronder aangegeven, aanduiden dat je wil 'overburnen' (meer branden dan eigenlijk, feitelijk toegelaten is). Zowat alle CD/DVD-writers kunnen dat tegenwoordig aan. Gewoonlijk kan je gemakkelijk 5 minuten meer op een cd krijgen. Zoals je ziet laat ik hier toe dat op een cd van 80 minuten tot 85 minuten muziek kan geplaatst worden.

Wanneer je dit zo instelt, zal je het eerste schermpje niet meer te zien krijgen, maar krijg je nu wel onderstaande waarschuwing. Er wordt nog altijd aangegeven dat je meer dan de eigenlijk toegestane hoeveelheid gaat wegschrijven, maar nu kan je aangeven dat Nero mag 'overburnen' oftewel toch meer gaan wegschrijven.

Nadat je OK drukt, wordt de cd dan toch geschreven. Zoals ik al zei kan het merendeel van de CD/DVD-writers dat tegenwoordig aan. Wil je toch zekerheid voor je eigen toestel, dan kan je via Start --> Nero --> Extra --> Nero cd-dvd speed zelf de test doen. Zoals je hieronder ziet, moet je dan voor de Overburning Test kiezen. In het volgende schermpje wordt dan getest hoe ver je met je toestel kan gaan. Je moet er wel een cd voor in de lade steken, maar er wordt enkel een simulatie gedaan.

Zoals je overal zal terugvinden : dit doe je op eigen risico, maar als je de resultaten van de test niet overschrijdt, dan loop je normaal gezien geen risico. Ik heb het zelf al vele malen gebruikt.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Raymond van het Groenewoud - Intiem

Vrije associatie. Ik was vanmiddag naar 'Sugar Dumpling' van Sam Cooke aan het luisteren. Het is een minder bekend liedje van hem en het deed me direct denken aan 'Hallelujah, I love her so' van Ray Charles. En dat bracht me dan nog eens bij Raymond, die op zijn cd 'Intiem' een bewerking van dat nummer maakte. Vandaar. Ik blijf het trouwens nog altijd een van de sterkste cd's van Raymond vinden.

Allez, en we doen er nog een extraatje bij met het origineel.


Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Het was een jaarlijks terugkerende gebeurtenis geworden. De ontvanger van de bloem werd nu tweeëntachtig. Wanneer de bloem was gearriveerd, maakte hij het pakket open en verwijderde hij het cadeaupapier. Daarna pakte hij de telefoon en toetste hij het nummer in van een voormalige commissaris van de recherche, die na zijn pensioen aan het Siljanmeer was gaan wonen. De twee mannen waren niet alleen even oud, ze waren ook op dezelfde dag geboren, wat in dit verband beschouwd mocht worden als een soort ironie. De commissaris, die wist dat het gesprek na de postbezorging van elf uur ’s ochtends zou komen, dronk koffie terwijl hij zat te wachten.
Dit jaar ging de telefoon al om halfelf. Hij nam op en zei hallo zonder zijn naam te noemen.
‘Hij is er.’"

't Was boekenbeurs en daarom deze beginzinnen van een van de spannendste boeken die ik verleden jaar gelezen heb. Ik laat jullie tot volgende week in 'spanning' van wie. Maar misschien heb je het al herkend. Wie eerst ?
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

Wat had je dan gedacht ? Prince in 't Sportpaleis geweest deze week en geen enkele verwijzing ernaar ?
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen