donderdag 28 oktober 2010

Er even tussenuit !

Volgende tip op vrijdag 12 november ! ! !

zaterdag 23 oktober 2010

Tip 79 - Van de hak op de tak

Vandaag een tip die een beetje van de hak op de tak springt, maar van mij mag dat ook wel eens. Misschien neem ik dit wel over van iemand die ik ken, die dat ook zo goed kan. En dan moet je maar maken dat je mee bent in 'den draai'. Geen namen, nee. Hier gaan we.

Waar wilde ik eigenlijk beginnen ? Wel, in Word 2003 (en Office 2003 in het algemeen) had je vroeger bovenaan de werkbalk een indicatie van de grootte van je blad. Je kon dat dan op b.v. 50% zetten als je een beter overzicht van je blad wou hebben. Wel, in Office 2007 heeft dat een andere plaats gekregen. Nog niet gevonden ? Dan moet je maar eens goed in de rechter benedenhoek van je scherm kijken. Daar zie je nu een schuivertje staan dat er als volgt uit ziet.

Nu zie je dat mijn blad op 100% weergegeven wordt. De weergave verkleinen, dan schuif je gewoon met het balkje tot je blad op de juiste grootte wordt weergegeven. Hieronder zie je hoe dat schuifbalkje er in PowerPoint uitziet. En dan zie je dat er rechts van het schuifbalkje nog een icoontje staat.

Wat kan je daar nu mee doen ? Wel, wie soms zelf PowerPoint presentaties maakt, kent het wel. Je scrollt naar beneden en dan moet je een aantal keer aan dat scroll wieltje draaien voor het volgende blad. Wel, als je daar op klikt, past PowerPoint je dia of slide automatisch aan aan de beschikbare ruimte. Ook als je b.v. meer ruimte maakt voor de commentaren, dan wordt de afbeelding van de dia automatisch verkleind. Handig. Geloof me maar.

Wist je trouwens hoe je gemakkelijk een PowerPoint presentatie opstart ? Gewoon F5 indrukken en de presentatie begint. Wil je dat de presentatie begint bij de slide waar je op dat ogenblik mee aan de slag bent. Ja, daar heb je onderaan links een icoontje voor, maar het gaat veel sneller als je gewoon Shift+F5 indrukt. Probeer het maar eens.

Wist je trouwens waarom sommige presentaties automatisch opstarten als je erop klikt, en dat je ze dus niet zonder omwegen kunt bewerken en waarom andere dan weer niet. Dat heeft met de extensie te maken. Als de extensie .pps of .ppsx is dan start de presentatie automatisch op. Wanneer die echter .ppt of .pptx is, dan kan je de presentatie aanpassen. Wil je een .pps(x) presentatie toch aanpassen, dan kan je rechtsklikken en Openen met... kiezen of je kan ze ook hernoemen naar een .pptx bestand.

Zo, dat was het weer voor deze week. Ik sla nu een paar weken over, want ik ben een tijdje met vakantie en ik weet niet of ze daar wel internet hebben waar ik naartoe ga.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Stijn - The world is happy now

Stijn hoor je tegenwoordig wel meer, maar dan vooral met het nummertje 'Jan met de Pet'. Dit is ouder materiaal en wie me een beetje kent, heeft misschien al de link gelegd. Stijn is net als ik een Prince fan al is hij wel een veel betere muzikant dan ik want ik heb het nooit verder geschopt dan een mondharp en een melodica.
Dit is funky muziek, aanstekelijke nummers zoals 'Ydon'Tu' (insiders kennen de schrijfwijze) en 'Gasoline&Matches' (dat je kan beluisteren).
Zalf voor onze oortjes en ontgoochelde zieltjes omdat Prince nu toch niet naar Antwerpen komt. Allez, voorlopig althans, fingers crossed !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
Van de week een paar voetbalcitaten :

"Vóór vele mensen is voetbal een kwestie van leven of dood, ik ben het daar helemaal niet mee eens. Voetbal is veel belangrijker dan dat."
door Bill Shankly

"We voetbalden zo traag dat de vliegen zich te pletter vlogen op onze rug."
door Johan Boskamp

En een Cruyffie om het af te leren
"er moet op elke plaats in het veld verdedigd worden dat kost het minste energie want dan moet je niet helemaal terug lopen om een doelpunt te maken"

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Nu ik er op Halloween niet ben, vervroeg ik deze maar een beetje . . .

Waar was je op de nacht van 31 oktober

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 15 oktober 2010

Tip 78 - Unzippen en Unrarren

We vertrekken van de week waar we verleden week gestopt zijn. Ik ga er even van uit dat ik het .zip bestandje dat ik verleden week gemaakt heb net heb gedownload. Nu wil ik natuurlijk die mooie foto's en filmpjes bekijken en daarom moet ik het bestand eerst uitpakken. Een .zip bestand unzip je, een .rar bestand unrar je. Ja, 'k weet het, het klinkt een beetje raar, maar het zijn wel de termen die ervoor gebruikt worden. Ik plaats het .zip bestand in een lege map.

Nu zijn er een paar manieren om het bestand uit te pakken. Je kan er gewoon op dubbelklikken en dan opent er een schermpje waar je de inhoud ziet en waar je links een menuutje hebt met ondermeer de optie Alles uitpakken... Ik doe het gewoonlijk anders : ik klik rechts op het bestand en zoals je hieronder kan zien opent er zich dan direct een menuutje en kan je ook op Alles uitpakken... klikken.


Het volgende schermpje start een wizard (reeks hulpschermen) op en hier kan je gewoon op Volgende klikken.

Nu heb je een paar opties. Eén ervan is dat je de plaats kan kiezen waar je de bestanden wil uitpakken. Standaard maakt de computer een map aan met de naam van het bestand in de map waar het bestand staat. Dat kan je hieronder duidelijk zien. Je kan natuurlijk ook een andere map kiezen. Daarna klik je terug op Volgende. Je ziet dat je bij het zippen ook een wachtwoord kan instellen. Dan moet je dat hier opgeven, anders kan je het bestand niet uitpakken. Maar hier werken we nu zonder wachtwoord.

De bestanden worden uitgepakt en als je op Voltooien klikt, opent de computer direct de map waar de bestanden instaan. Tenzij je de optie Uitgepakte bestanden weergeven afvinkt.

Zo, dat was het alweer. Wie per se toch nog een specifiek programma wil installeren, kan daarvoor Winzip of Winrar kiezen. Let wel, deze programma's bieden nog heel wat extra opties, maar ze zijn ook betalend. Dan kan je beter kiezen voor het gratis programma 7-zip. Maar wie geen speciale eisen stelt, kan verder met wat je Windows je te bieden heeft.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : U2 - October

Als je mij doet kiezen en ik mag maar één cd van U2 overhouden, dan wordt het ofwel Achtung Baby ofwel deze October. En waarschijnlijk zal deze het nog halen en dan vooral om sentimentele redenen zeker ? De beginperiode van U2, hun optredens in Torhout, maar vooral toch hun optreden in de Brielpoort in Deinze waar Bono uit zijn dak ging en bijna zelfs uit het dak van de zaal zelf. Wie er bij was, zal zich zijn klauterpartijen nog wel herinneren. Daarom, en omdat Gloria er op staat én omdat er anderzijds een van de meest a-typische U2 nummers op staat : October. Hier hoor je het in de live versie die op de Deluxe Editie staat van deze cd.
Tip voor de kopers : deze luxe edities kostten toen ze uitkwamen een pak geld : minstens 35 EURO. Je ziet ze nu af en toe al iets goedkoper liggen en als je zoals ik h**rechance hebt, kun je hem misschien nog in de Mediamarkt in Hasselt vinden voor 7 EURO.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Great minds discuss ideas. Average minds discuss events. Small minds discuss people." (Eleanor Roosevelt)
"Grote geesten bespreken ideeën, gemiddelde geesten bespreken gebeurtenissen en kleine geesten bespreken de mensen"

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 8 oktober 2010

Tip 77 - Zippen en Rarren

Ik kreeg de volgende vraag binnen van een van mijn lezers : "Hoe of waar kan ik het vinden om foto's in een rar bestand te zetten ?". En laat dat nu juist het deeltje zijn in mijn tip over Rapidshare waar ik toen in een boogje omheen ben gelopen door te zeggen : "Ik ga er hier even van uit dat je weet hoe je een aantal foto's in een bestand zet door ze te zippen of te rarren".
Je merkt het al aan de woordkeuze : je hebt de keuze tussen zippen of rarren. Maar om daar toe te komen moet ik eerst een kleine geschiedenisles geven. Kort. Ik beloof het !

We leven in een tijd waar bandbreedte eigenlijk geen echte rol meer speelt en waar we spelenderwijs ettelijke Gigabytes downloaden zonder er nog bij stil te staan. Het is ooit anders geweest toen we nog zaten te klooien met een telefoonlijntje en je je al gelukkig achtte als je een gemiddelde van 1 Megabyte per 3 minuten (20 MB per uur) kon halen. Toen werd er dus grote aandacht besteed aan de grootte van de bestanden. Eén van de technieken om de transfer van gegevens te beperken was het comprimeren van gegevens of met andere woorden het verkleinen van het bestand zonder gegevens te verliezen. Zo kan je b.v. 10 nullen vervangen door '10x0', dat scheelt al 6 tekens of een winst van 60%. En zo kan je een tekst door allerlei mechanismen heel wat kleiner maken.

Daarvoor heb je dan wel een programmaatje nodig dat het bestand comprimeert en daarna bij de bestemmeling terug uitpakt. De twee bekendste programma's hiervoor zijn Winzip en Winrar. Deze zullen één of meer bestanden comprimeren in respectievelijk een .zip of een .rar bestand. En daar komen ook de begrippen zippen en rarren vandaan.

Maar waarom zou je nu nog gaan zippen of rarren. Wel dan kom ik terug op mijn vroegere Rapidshare verhaal. Wat die programmaatjes ook doen is een heleboel bestanden, en dus b.v. foto's, samenzetten in één .zip of .rar bestand. Dat bestand met b.v. tientallen foto's kan je dan op Rapidshare zetten, men kan het downloaden en dan ter plaatse weer uitpakken. Dat is heel wat handiger dan dat je b.v. 10 mails met telkens 10 foto's moet doorsturen . . . of ontvangen.

Blijft de vraag : hoe doe je dat nu ? Wel, dat is sedert Windows XP een stuk eenvoudiger geworden omdat Windows XP dit standaard ingebouwd heeft, zodat je eigenlijk de extra programma's Winzip en Winrar niet meer hoeft aan te kopen. Hoe ga je nu tewerk ? Wel we nemen een map met b.v. foto's zoals je hieronder ziet. We selecteren alle foto's en klikken dan rechts en dan zie je een menuutje verschijnen.


Daar klik je eerst op Kopiëren naar en dan op Gecomprimeerde map. Als je nu hieronder kijkt dan zie je dat er een zip bestand is bijgekomen, dat al die bestanden bevat. Je kan er nu b.v. zelfs nog meer bestanden of mappen naar toeslepen om die aan de .zip file toe te voegen.

Dit .zip bestand met zijn volledige inhoud kan je nu in een keer opladen met b.v. Rapidshare. Hoe je die gegevens dan terug uitpakt, vertel ik een volgende keer.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Zea - Kowtow to an idiot

Ik heb het misschien al verteld. Op één of andere manier heb ik een zwak voor bepaalde Nederlandse groepen. Nee, geen George Baker Selection, maar jongere groepen die het risico niet uit de weg gaan. Eentje ervan is Zea, dat ondertussen helaas niet meer bestaat in zijn oorspronkelijke situatie. Live waren ze een verfrissing en hun cover van Clocks mocht wat mij betreft zeker naast het origineel staan. Hier hou ik het op Mystery Train.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
Dit is de signature van een lid van het Nederlandstalige Prince forum : www.itaintover.org.
"I found this cool new place called outside. It's like a big room with a really high ceiling, and a giant light bulb that only works half the time, but the graphics are amazing, and the real-time socialization activities are practically limitless." (Beertje)
of
"Ik vond deze coole, nieuwe plaats die men buiten noemt. Het is net een grote kamer met een heel hoge plafond en een gigantische lamp die maar de helft van de tijd werkt, maar de 'graphics' zijn echt verbazingwekkend en de real-time kennismakings-activiteiten zijn nagenoeg ongelimiteerd"
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
De tekst is in 't Spaans (denk ik toch), maar de boodschap is toch wel duidelijk :



- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 1 oktober 2010

Tip 76 - Afdrukken en sorteren

Vandaag een vrij eenvoudige tip, maar wel een die je misschien wat gevloek en tandengeknars kan besparen.

Soms moet je al eens iets in verschillende exemplaren afdrukken. Je maakt b.v. een verslagje van een vergadering of je maakt een tekst van een paar bladzijden en dan moet je die een tiental keer afdrukken. Nu zou het toch wel handig zijn als je de printer kan wijsmaken dat hij niet eerst tien keer blad één moet afdrukken, daarna tien keer blad twee enzovoort. Dat bespaart je namelijk een hoop sorteerwerk achteraf.

Wel eigenlijk is dat vrij simpel en dat zie je hieronder. Op het moment dat je afdrukt, geef je het aantal exemplaren op (rood cirkeltje) en dan zorg je dat Sorteren aangevinkt staat (paars cirkeltje)

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Nu komen ze er mooi gesorteerd per pakje uit en ben je klaar. Zie je wel, helemaal niet moeilijk en als ik van de week zelf mijn tip had toegepast dan had het mij heel wat tijd en een paar vloeken kunnen uitsparen . . .

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Sly and the Family Stone - Stand


Hieraan kan je onrechtstreeks al zien dat Prince weer naar België komt. Dit is een van zijn grote funk voorbeelden en regelmatig speelt hij als tribute wel wat covers van hen. Stand is één van mijn favoriete nummers van hen. En als 't goed is moet daar niet veel over gezegd worden, hé. Luisteren maar, dus.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"De enige mensen die echt naar beide kanten van de ruzie luisteren zijn de buren"
- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen