zaterdag 28 augustus 2010

Tip 72 - Print Screen

Ik krijg regelmatig een telefoontje of een mail van iemand die een of ander probleem heeft met zijn/haar PC. Voorbeeldje : "Als ik mijn PC opstart, krijg ik telkens een schermpje met een Engels tekst die ik niet versta. Wat moet ik ermee doen ?" Of, "Mijn PC geef om het kwartier een schermpje en dan moet ik het iedere keer wegklikken als ik wil verder werken". Met andere woorden : problemen waarbij een schermafdruk ons heel wat verder zou helpen.

Nu is een afdruk maken van wat er op je scherm staan eigenlijk doodsimpel, maar veel mensen blijken dat toch niet te weten. Dat doe je namelijk met de PrintScreen toets.


Die wordt ook wel eens afgekort tot PrtScr op de toets zelf. Als je de PrintScreen toets indrukt, wordt er een afdruk van je scherm opgeslagen in je klembord. Die afbeelding kan je daarna dan kopiëren in je favoriete beeldbewerkingsprogramma (b.v. Paint) of in een Word document enz. Je slaat ze op en kan ze dan gemakkelijk doorsturen. Zo is het al heel wat gemakkelijker om bepaalde problemen op te lossen.

Als je het probeert, zal je zien dat echt je volledige scherm gekopieerd wordt. Dus ook de taakbalken enz. Die kan je er in Paint natuurlijk wel afhalen, maat het kan ook handiger. Als je bij een PrintScreen eerst de ALT toets indrukt (ingedrukt houden !) en dan op de PrintScreen toets drukt, dan zal je alleen het openstaande venster kopiëren (b.v. dat schermpje dat om de 15 min. opduikt).

Dus ... bij je volgende mailtjes naar de PC-dokter : een PrintScreen toevoegen !
Let wel : van filmpjes die je bekijkt (b.v. Windows Media Player, Youtube) lukt dit normaal gezien niet.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Jaap Fischer - De liedjes van ...

Je houdt ervan of je je kan 'm niet uitstaan en ik hou er van. Wie liedjes als 'De Bal', 'Sprookje', 'Jan Soldaat' of 'Het ei' (wat je hier kan beluisteren) nog nooit gehoord heeft, heeft echt wel een gat in zijn cultuur, zoals we dat dan noemen. Prachtige, vaak cynische, vaak hilarische teksten die heel onderkoeld gebracht worden. Klasse ! Ik weet alleen niet of ik dat wel aan onze kippen ga vertellen waar 'Het ei' juist over gaat . . .

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
Vandaag een uitspraak die van de week op 't werk ineens nog eens viel :
"Alleen bomen komen elkaar niet tegen"
(Tenzij in Lord of The Rings natuurlijk)

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
We blijven in de sfeer.


- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 20 augustus 2010

Tip 71 - Goedkoper printen

Amaai, 't is alsof ik weken ben weggeweest, nee, maanden, maar hier ben ik terug. Hopelijk heeft iedereen een goede vakantie gehad en zijn de batterijen weer opgeladen. Voor wie tijdens de vakantie ietske te veel heeft uitgegeven, kan deze tip misschien wel van pas komen. Zoals je weet kost printen heel wat geld en ik mag je natuurlijk niet aanraden om goedkopere merken van inkt te kopen. 't Schijnt dat de vullingen van Pelikan eigenlijk echt wel goed meevallen, maar dit geheel terzijde.

Wanneer je een nieuwe printer koopt, moet je die natuurlijk eerst installeren. Op zich is dat over het algemeen niet zo moeilijk. Ik heb het nu even niet over de inkt cartridges insteken en zo, maar over de installatie zelf op je pc. Eenmaal de printer geïnstalleerd kan je die terugvinden in het Printer menu. Dat is voor iedere Windows versie wel een klein beetje anders, maar als je in Vista of Windows 7 niet direct het Printer Menu vindt, dan tik je toch gewoon Printer in in het Start menu (zie tip 36 over het Vista Start menu).

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je krijgt zoals je hierboven ziet een menu met printers en je klikt rechts op iedere printer die je wil veranderen. In het opengaande menuutje klik je dan op Eigenschappen. Dan gaat er een venstertje open zoals hieronder waarop je de printer instellingen kan aanpassen.
(By the way, geheel tussen haakjes, sedert het verlof hebben we een stel kippen en die hebben ook al hun weg gevonden naar Facebook. Zelf begin ik daar niet aan omdat ik nogal op mijn privacy gesteld ben ;-), maar je kan gerust vrienden worden met onze kippen : gewoon even zoeken op Sus en Klus, je zal ze wel herkennen . . . )

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Op het schermpje hierboven moet je dan klikken op Voorkeursinstellingen... en dan kom je op het volgende scherm.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Waar wil ik nu eigenlijk naar toe ? Wel, bij het bovenste vakje zie je Best, Normaal en Concept staan. Dat duidt aan met welke kwaliteit je een document wil afdrukken. Gewoonlijk wordt dat standaard op Normaal gezet. Best, en nu komt het, verbruikt nòg meer inkt. Ik zet, zoals je ziet, direct na installatie, mijn printers altijd op Concept. Dit is zogezegd de allerlaagste kwaliteit, maar je zal zien dat voor het merendeel van wat je afdrukt, zoniet voor alles, dit al ruimschoots voldoende is . . . en je spaart er toch wel wat inkt mee uit !

Het voordeel : als je dat hier aanpast, dan blijft dat altijd van kracht. Je kan dat natuurlijk b.v. vanuit Word ook veranderen, maar dat geldt dan alleen maar voor die ene Word sessie. Ik draai het dus om : als ik dan eens iets echt met betere kwaliteit wil afdrukken, pas ik eenmalig aan in Word en een volgende keer heb ik weer gewoon concept-kwaliteit.

Ziezo, we zijn alweer vertrokken met onze tips. Volgende week weer eentje . . .
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Bruce Springsteen - Tunnel of Love en 'Charly Blues Masterworks Vol. 27 Blues Harmonica'.
Een paar weken terug val ik toevallig op deze cd met Blues grootheden die op de harmonica spelen, oftewel de 'harp' zoals ze dat in het Engels noemen. En bij het liedje van Jimmy Reed moest ik direct aan Bruce Springsteen denken : 'I ain't got you'. Hey ik wist helemaal niet dat dat een cover was. Tsja, je kan niet al de klassiekers kennen hé. Daarbij, wat lees ik bij Springsteen : 'All words and music by Bruce Springsteen'. 'Words', daar kan ik nog inkomen, maar de muziek valt echt niet te ontkennen. Hier na elkaar te beluisteren, eerst Bruce en dan Jimmy Reed.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
Vandaag nog een vakantiecitaat van Simon Carmiggelt :
"We zouden eigenlijk altijd vakantie moeten hebben.
We zijn ervoor geschapen.
Maar waar moet je dan nog naar verlangen?"

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Ja lach maar ! Maar je ziet toch maar mooi dat ze echt bestaan !


- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen