vrijdag 25 juni 2010

Tip 68 - Wegwijs in het blogwereldje

Ik vertelde een vorige keer al dat je op blogs een ander soort informatie vindt dan op gewone websites : mensen geven er hun persoonlijke meningen, bevindingen en ervaringen mee. Je kan op een blog dus niet alleen soms een schat aan informatie vinden over een bepaald onderwerp. Wat ook treffend is, is dat blogs over een specifiek onderwerp vaak doorverwijzen naar sites en blogs over hetzelfde onderwerp. Vandaar dat ik je vandaag vertel, hoe je vanuit één blog, nog heel wat meer informatie kan vinden.

Ik zal beginnen met het voorbeeld van deze blog. Je zoekt in Google (of wat voor zoekmachine ook) b.v.op twee kolommen in word. Wonder boven wonder komt vandaag mijn PC Tip van de Week als eerste resultaat naar voren (kan afhankelijk van dag tot dag verschillen natuurlijk).

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Ik klik erop en kom op mijn blog terecht. Doe gerust mee in een ander venster, dan kan je gemakkelijker volgen. Je zal zien dat je direct op de juiste tip terecht komt en een nieuwsgierig iemand vraagt zich dan af of er nog meer dergelijke interessante tips op deze blog staan. Het eerste wat ik dan doe is naar de datum van de post (blog bericht) kijken. In dit geval is dat 20 maart 2009 (cf. 1). Allicht zullen er na 20 maart 2009 ook nog wel tips bijgekomen zijn. Om de laatste post te zijn, klik je gewoon op de titel van de blog (cf. 2). Je zal zien dat je nu op de recentste tip terecht komt en dat je dan gewoon naar beneden door de tips kan bladeren.

Een goede blogger maakt het je over het algemeen nog gemakkelijker. Stel dat je b.v. alleen geïnteresseerd bent in tips over word. Dan moet je eens in de zijkolommen kijken or er ergens een overzichtje is met als titel ‘Categorieën’ of ‘Trefwoorden’ of ‘Labels’. Dat vind je bij mij in de rechter kolom inderdaad terug.

Zo zie je dat ik tot nog toe 8 tips over Word geschreven heb. Als je nu op Word klikt, krijg je nu alle tips over Word te zien. Probeer het maar eens.

Ik vertelde al dat veel bloggers de gewoonte hebben om ook te verwijzen naar andere sites en blogs waar je informatie over hetzelfde thema kan vinden. Gewoonlijk vind je dat ook weer in één van de zijkolommen. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen links (links naar gewone sites) en wat men een blogroll noemt. De laatste bevat specifiek verwijzingen naar andere blogs. Ik geef als voorbeeld mijn andere, professionele blog Mainframe Watch Belgium. Daar zie je dat ik eerst een overzichtje met links heb en daaronder nog twee blogrolls. Eentje voor blogs naar anderen die over hetzelfde onderwerp schrijven en dan eentje voor blogs van RealDolmen collega’s. En zo heb je al gauw weer een aantal andere sites over hetzelfde onderwerp gevonden. Handig, niet ?

Probeer het maar eens met een paar andere blogs. Je zal wel zien dat het je veel informatie kan opleveren, die je anders niet zou tegenkomen.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Jill Jones - Jill Jones

Van Jill Jones ken ik eigenlijk alleen maar haar debuutplaat. En de reden : alle songs werden geschreven door Prince. Toch vind ik het een van de sterkste platen van alle zijprojectjes die Prince ooit gedaan heeft. Al mag Manic Monday van The Bangles er ook wel zijn. Ja, dat wist je niet hé, ook van Prince. Bart Peeters was indertijd ook grote fan van Jill Jones. Nooit Jill Jones gehoord ? Dan heb je nog nooit 1999 of Little Red Corvette van Prince gehoord want daar zingt ze op mee. Ik heb alleen de plaat maar mocht er iemand een cd van Jill Jones op overschot hebben, bij mij is hij altijd welkom !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week

(Het leven is wat er met je gebeurt terwijl je andere plannen maakt - John Lennon)

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :


- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 18 juni 2010

Tip 67 - Zoeken in blogs

Vandaag wil ik eens wat reclame maken voor blogs.
Je hebt ze in alle soorten en maten en over alle mogelijke onderwerpen. Je hebt 'serieuze' blogs, zoals deze (ahum) en je hebt er ook heel wat andere. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen : ze worden geschreven door enkelingen die hun eigen ervaringen of kennis willen delen met andere mensen. Daardoor krijg je in blogs heel vaak persoonlijke meningen te lezen die je op de meer 'officiële' websites allemaal niet terugvindt.

Een voorbeeldje : je kan in Google b.v. zoeken op citytrip rome. Voor degenen die zich afvragen waarom ik de laatste tijd nogal regelmatig aan Rome refereer. We zijn er een paar maand geleden geweest en gaan er zéér binnenkort weer naartoe. Vandaar. Als je dus citytrip rome ingeeft in Google, dan krijg je nogal gauw een overzichtje van de hotels, de reisorganisaties enz. Als het dat is wat je zoekt, OK.

Maar als je al geboekt heb, wil je wel eens wat nuttige tips krijgen waar je allemaal naar toe kan, lekkere restaurantjes ... Je kan wel zoeken, maar meestal krijg je de officiële kanalen, toeristische diensten en dies meer. Daar is niets mis mee, maar als je wil selecteren, kan je misschien een beroep doen op mensen die er al geweest zijn. En dan vind je heel wat informatie in blogs van mensen die hun reisverslagen uitschrijven, tips geven over waar ze geweest zijn, verborgen plekjes die niet in de reisgidsen staan, te mijden plaatsen enz. Hou er wel rekening mee dat het altijd persoonlijke meningen blijven.

Hoe doen we dat nu ? We gaan naar Google en tikken weer citytrip rome of om het even welke andere stad in. Nu moet je op je Google pagina eens naar de bovenste lijn kijken. Daar zie je een lijn met Het internet - Afbeeldingen - Maps enz. Het laatste woordje is Meer met ernaast een pijltje naar beneden. Je klikt op dat pijltje en je ziet dat er nog een menuutje opengaat.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Daar klik je nu op Blogs. Je zal zien dat de resultaten er nu helemaal anders uitzien. Er zijn er veel minder, maar al op de eerste bladzijde kom ik twee reisblogs tegen. Als ik daarbij doorklik vind ik al minstens één blog die een romereis dag per dag beschrijft, met zijn positieve en zijn negatieve kantjes. Je vindt'm hier terug.

Gewoonlijk kan je in Google de zoekopdracht dan nog eens beperken tot Nederlandstalige sites. Dit vind je ofwel onder het opgegeven zoekargument ofwel in de kolom aan de linkerkant van je pagina.

Een bijkomende positieve eigenschap van een blog is, dat je vanaf een blog dikwijls nog veel bijkomende informatie vindt op dezelfde of op andere blogs waarnaar verwezen wordt. Maar dat is dan voor een volgende blog post.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : David Bowie - Lodger


Eén van mijn favoriete Bowie platen, die ik indertijd puur per toeval ontdekt heb. Ik leende ooit eens wat platen uit aan mijn broer en toen ze terugkwamen zat deze er ook ineens bij. Een juweeltje. Het is zo'n beetje verwant met andere artiesten die ook wel een 'iets met Afrika' gedaan hebben : Paul Simon, Talking Heads, Peter Gabriel ... Alleen ligt het er hier misschien niet zo dik op. Of hoe zeg je zoiets. Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen : vergeet de 'Greatest Hits', stort je op de rest van het Bowie repertoire en begin met Lodger !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Don't anthropomorphize computers - they hate it" (Anoniem)
"Computers moet je geen menselijke eigenschappen toekennen. Ze hebben er een hekel aan"

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

'k Ben 't niet vergeten : het WK als inspiratiebron. En ik heb er meer dan één.

De eerste is misschien een tip voor de Belgen.

Arie Haan en Ludo Coeck doen niet meer mee, maar als er weer ene tussen zit met zo'n kanonschot ... met die nieuwe ballen weet je maar nooit.

Staat die auto nu scheef ? ? ?

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 11 juni 2010

Tip 66 - Accounts exporteren uit Outlook Express

We moeten onze reeks over Outlook Express nog afronden. Ik vertelde eerder al hoe je je mails en je adresboek kon opslaan op een externe schijf. Vandaag ga ik dat voor je accounts vertellen. Je account maak je aan in Outlook Express met je e-mail adres, je gebruikersnaam, je wachtwoord, de servers van de provider enz. Zonder account kan je geen mails versturen of ontvangen. Je kan ook meerdere accounts aanmaken in Outlook Express.

Wanneer je computer om een of andere reden opnieuw geïnstalleerd werd, is dat vaak het eerste punt waar je over struikelt. Je moet je account weer instellen in Outlook Express en je bent ondertussen die brief van je provider kwijtgespeeld met al die gegevens. Dit kan je vermijden door je account te exporteren naar een externe harde schijf.

Hoe gaan we tewerk ? Dit is eigenlijk de meest eenvoudige van de drie. Eerst klik je bovenaan op Extra en daarna op Accounts....


Je zal zien dat er nu een nieuw venster opent met daar je account(s). Zorg dat je op de tab E-mail staat. Klik op de account die je wil exporteren en druk daarna op Exporteren....

Je zal zien dat het enige wat je nu nog moet doen, het bestand opslaan is. Het bestandje dat b.v. voor mijn account wordt aangemaakt is 'Marc&Monique.iaf'. Je slaat het bestand op en je bent klaar. Als je meerdere accounts hebt, moet je dat een paar keer herhalen.

Als je nu nog eens je PC gaat afhalen en ze hebben hem ("tja, iets anders was echt niet mogelijk") volledig opnieuw moeten installeren ("nee, sorry, backup ging ook niet meer"), dan hoef je niet meer te panikeren. Achteraf kan je nu gewoon je account, je adresboek en zelfs je mails terugzetten . . . als je al mijn tips tenminste opgevolgd hebt.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Steve Miller - Young Hearts (complete greatest hits)


Some people call me the space cowboy yeah
Some call me the gangster of love
Some people call me Maurice
Cause' I speak of the pompetous of love

Als ik die eerste zinnetjes van 'The Joker' hoor, dan kan ik er nog altijd kippevel van krijgen. En dan dat gitaarke vlak na 'Maurice', als je daar kan aan weerstaan, dan weet ik het ook niet meer. En het wordt nog beter, meneer komt in oktober naar de Lotto Arena en dan willen we hem dat natuurlijk nog wel eens live horen spelen ook. Allen daarheen, bibi (*) zal er alleszins bij zijn.
(*) Opzoeken in 't groot Antwééérps woordenboek als je dit niet kent.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week
"Ik ken de ontbrekende link tussen de hogere aap en de beschaafde mens : dat zijn wij" (Konrad Lorenz)

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :
Ik wou me eerst laten inspireren door het WK, maar dat zal voor volgende week zijn. Het is zondag vaderkesdag en ik heb de mijne al gehad. Een frigo ! Ja, 'k was eerst wel een beetje ontgoocheld . . . tot ik hem open trok . . .

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 4 juni 2010

Tip 65 - Zoeken vanuit de menubalk

Ik heb het al een paar keer over de Google Toolbar gehad en als je nu zegt de Google WAT(?) dan is deze tip misschien wel voor jou. Hier zie je er een voorbeeldje van.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

De Google Toolbar laat je nl. toe om te gaan zoeken bij Google, zonder dat je eerst naar de pagina van Google zelf moet gaan. Je kan gewoon de zoekargumenten bovenaan je scherm intikken en je bent vertrokken. Ik heb tot nu toe eigenlijk nogal wat reclame gemaakt voor de Toolbar omdat ze een paar handige toeters en bellen bevat.

Wie die allemaal niet nodig heeft, maar het wel handig zou vinden om niet telkens naar de Google pagina terug te moeten om iets op te zoeken, wordt op zijn wenken bediend. Zowel Internet Explorer als Firefox hebben zelf ook een zoekveld voorzien. Hier zie je een voorbeeldje uit Firefox.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Ik leg dit nu even verder uit voor Firefox en straks kijk ik dan nog eens naar Internet Explorer. Je ziet links in het rode vakje het logo van Google staan. Als je ernaast iets intikt en dan Enter drukt, lanceer je automatisch een zoekopdracht bij Google. Als je mooi met de muis op het zoek-icoontje klikt (rechts in het rode vakje) en tegelijk je CTRL knop indrukt, dan wordt dat zelfs in een nieuw venster gelanceerd. By the way, iets dat trouwens ook lukt met de Google Toolbar zelf.

Wat kan je nog meer doen ? Doe b.v. zoals ik. Ik heb toch al de Google Toolbar staan en ga die zeker blijven gebruiken. Dus zit ik daar rechts bovenaan eigenlijk met een overtollig zoekveld. Wel, nu moet je eens rechts van het Google icoontje op het pijltje naar beneden klikken. Dan zie je dat je daar ook een andere zoekmachine kan kiezen.


Nu wil ik natuurlijk weer een specialleke, want ik wil zoeken in Wikipedia. Wikipedia is een soort online encyclopedie voor en door iedereen. Dus niet altijd 100% betrouwbaar, maar je vindt er toch een schat aan informatie. Daarom ga ik nu op Zoekmachines beheren... klikken. Er opent zich nu een nieuw venstertje.


Onderaan links zie je staan : Meer zoekmachines verkrijgen... en daar moet je op klikken. Je zal nu op een scherm terechtkomen waar je b.v. ook Bing terugvindt. Ik blader wat naar beneden, kies Wikipedia en klik op Aan Firefox toevoegen. Je zal zien dat Wikipedia nu mee in het rijtje staat. Voor je het kan gebruiken moet je nu eerst nog eenmaal op het pijltje naar beneden naast het Google logo klikken en nu het logo van Wikipedia aanklikken. Dit is dan het resultaat.


Tik nu maar eens wat in en je zal zien dat je resultaten nu niet meer van Google, maar van Wikipedia komen.

Is dat zoveel anders voor Internet Explorer ? Nee, het werkt allemaal zelfs nog ietsje gemakkelijker. Het ziet er ook lichtjes anders uit. Om zoekmachines toe te voegen moet je nu helemaal rechts op het pijltje klikken. Dat zie je hier.

Je klikt erna op Meer zoekmachines zoeken... en dan kan je op het volgende scherm ook weer Wikipedia selecteren. Daar gewoon op Aan Internet Explorer toevoegen klikken en Wikipedia staat erbij. Internet Explorer onthoudt net als Firefox welke zoekmachine je het laatst gebruikt hebt. Maar het is wel ietsje handiger om te veranderen. Als je op het zoekveld klikt om iets in te tikken, zie je direct eronder alle opties staan. Dat laat je toe om zeer snel naar een andere zoekmachine over te schakelen.


- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Bryan Ferry - These Foolish Things


Iedere grote zanger moet vroeg of laat precies eens een LP/CD met covers uit zijn mouw schudden : David Bowie, Bryan Ferry, onze eigenste Arno en nu recent Peter Gabriel. En allemaal hebben ze onvermijdelijk hun ups en downs. De ene al wat meer ups, de andere al wat meer downs. Deze is ook vrij wisselvallig, maar er staan wel een paar magistrale tracks op. 'These Foolish Things' is er een van, maar ook 'A Hard Rain's A-Gonna Fall'. Ja, je moet het maar durven, hé, DYLAN ! ! !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Citaat van de week

Godfried Bomans schrijft in 1954 een boekje over Rome waar hij dan een jaar gewoond heeft. Hij heeft het hier over de "allernoodlottigste uitvinding der laatste jaren : de motor-scooter" en zo ziet zijn toekomstvisie eruit anno 1954 :
"(...) binnen een jaar zal in het beeld van onze Europese steden een totale omwenteling hebben plaatsgevonden. Deze omwenteling bestaat hierin, dat van nu af aan ook de voetgangers gemotoriseerd zijn. Zij zullen niet meer lopen, doch gehurkt op een plankje als geweerkogels door de straten schieten. Daarmee is aan het stadsbeeld het laatste ontnomen wat nog aan onze vroegere, animale staat herinnerde : de wandelaar. Nu reeds is hun aantal in Rome sterk afgenomen. En men ziet aan deze schichtige figuren, dat zij ten dode zijn opgeschreven. Nog een jaar, en het ras is uitgeroeid".

- - - - - - - - - - - - - - - -
Afbeelding van de week :

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen