vrijdag 25 september 2009

Tip 33 : Word Document Liggend

Je weet nu ondertussen wel dat ik mijn tips vanuit mijn eigen ervaring probeer te schrijven. Zo dacht ik eraan om deze tip mee te geven. Soms wil je een document Liggend afdrukken. Dat kan je bereiken via de menu's.

In Word 2003 moet je daarvoor naar Bestand gaan. Dan kies je voor Pagina-instelling en dan krijg je volgend scherm waarop je kan aanduiden dat je het document liggend wil afdrukken.


In Word 2007 werkt het enigszins anders. Je weet dat de indeling van de menu's bij Word 2007 grondig veranderd is en dat het af en toe wat zoeken is om alles terug te vinden. En eigenlijk is het vaak gemakkelijker geworden. Hoe ga je hier tewerk ? Je klik eerst op Pagina-indeling, daarna op Afdrukstand en daarna zie je dat je direct op liggend kan drukken. Zo bereik je hetzelfde resultaat als in Word 2003.


En nu komt het natuurlijk : ik doe dit normaal nog via een andere weg. Je kan het schermpje dat je op de eerste afbeelding zag in beide Word versies met één dubbelklik te voorschijn toveren. Wat moet je doen ? Je dubbelklikt gewoon op de lineaal die je zowel rechts als boven je blad terugvindt. Zo krijg je sneller én zonder zoekwerk hetzelfde resultaat.


Veel plezier ermee !

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Mink Deville - Coup de Grâce

We hebben hier thuis zo'n soort running gag of hoe noem je zoiets. Ik leg een cd op en na een tijdje zeg ik dan b.v. vliegtuigcrash. En dan weet de rest direct hoe laat het is. Het lijkt wel alsof mijn collectie voor het grootste deel uit artiesten bestaat die het tijdelijke al met het eeuwige verwisseld hebben. Wie alleen naar klassiek luistert, heeft dat probleem natuurlijk niet zo. By the way, hier in dit voorbeeldje gaat het over Otis Redding. Maar er zijn er meer. Ik had het al over Robert Palmer (hartaanval), Warren Zevon (longkanker) en nu kom ik bij Mink DeVille uit, die onlangs ook overleden is aan kanker. Coup de Grâce is nog altijd mijn favoriete cd van hem, vraag me ook niet waarom. Warschijnlijk omdat alles hier op zijn plaats valt : charismatische man, speciale stem, heel goeie songs en even goede muzikanten. Luister maar eens naar die sax : prachtig.

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 18 september 2009

Tip 32 : Actie en Reactie

Je weet dat je me steeds mag lastig vallen met vragen en met een beetje geluk weet ik er dan een antwoord op te verzinnen en houden we er nog een tip van de week aan over ook. Je kan gerust ook altijd een reactie achterlaten bij een tip die ik gegeven heb.

Ik ga je vandaag tonen hoe je dat kan doen. Dat kan je dan ook gebruiken op andere blogs. Eerst en vooral kan je een korte reactie achterlaten in de 'shoutbox'. Die vind je aan de rechterkant van de blog onder de titel 'hier je mening of vragen'. Een shoutbox is eigenlijk iets waar je om het even welk kort berichtje kan intikken. En je ziet wel of er anderen zin hebben om iets terug te zeggen. En zo kan je eigenlijk hele conversaties voeren. Hoe doe je dat ? Onderaan vul je naast Name je naam in. Daaronder kan je eventueel een website invullen en daaronder tik je dan je berichtje in. Dat kan gerust langer zijn dan het vakje dat je ziet. Ik zou zeggen probeer het maar eens, zoals ik hieronder doe :


Als je nu op Shout drukt, dan verschijnt het berichtje bovenaan de Shoutbox, zoals je hieronder ziet.


Je naam en website blijven ingevuld staan voor een volgende keer. Als je op het +-teken naast Shout drukt, kan je ook smileys toevoegen vooraleer je op Shout drukt.

Zo'n shoutbox vind je echter niet op iedere blog. Wat je normaal gezien wel altijd kan doen is een commentaar of reactie achterlaten. Als je onderaan iedere tip kijkt dan zie je daar staan hoeveel reacties er al gegeven zijn :


Bij de vorige tip waren dat er dus geen enkele. Als je wil reageren dan klik je op reacties. Dan krijg je volgend schermpje voorgeschoteld :


Je klikt hier eerst op het pijltje naast Profiel Selecteren en dan zie je het volgende :


De eerste opties laten je toe aan te loggen met b.v. je Google-account. Daarvoor moet je dan een gmail-adres hebben. Ik ga dit in dit voorbeeldje zo doen. Je kan helemaal onderaan er ook voor kiezen om anoniem een reactie achter te laten. Maar dat vind ik een allerlaatste optie. Dan kan je beter het voorlaatste kiezen en op z'n minst je naam invullen. Eénmaal dat gedaan is kan je in de witte box je commentaar achterlaten. Je ziet onderaan dat je daarna ofwel direct op Reactie Plaatsen kan drukken ofwel kan je eerst nog een Voorbeeld van je bericht vragen vooraleer je definitief bevestigt. Hoe dan ook, je krijgt zeker nog het volgende scherm te zien

Woordverificatie wordt gebruikt om te vermijden dat automatische programma's allerlei spam op je site kunnen zetten. Je moet dus eerst het woord, in dit geval selptiz overtikken. Daarna kan je de reactie plaatsen. Als we nu terug naar de blog gaan zien we dat er een reactie bij gekomen is :


Als we er nu op klikken zien we ons berichtje staan :


Zo, en nu is het aan jullie. Ik wil hier onderaan massa's reacties zien verschijnen. En als je problemen hebt, laat het dan maar weten via de shoutbox.

Veel succes !

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Prince - Chaos and Disorder


Wie me kent, weet dat hier geen uitleg nodig is. Prince fan in hart en nieren ! En hier met een redelijk onbekende cd, maar toch . . .

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 11 september 2009

Tip 31 - Reeksen aanmaken in Excel

Vandaag ga ik je tonen hoe je in Excel een reeks automatisch kan laten aanvullen door Excel zelf. Daarvoor ga ik een voorbeeldje geven dat je als leidraad kan gebruiken om reeksen aan te vullen. Daarna is de limiet je eigen verbeelding ... en Excel ook wel een beetje.

Het voorbeeld : stel dat ik puur uit nieuwsgierigheid voor de maand september wel eens wil bijhouden hoeveel kilometer ik nu eigenlijk rij voor het werk. Daarvoor ga ik een lijstje aanmaken met in de eerste kolom de dag, in de tweede kolom de datum en in de derde kolom het aantal kilometers. Nu vraagt dat natuurlijk wel wat typwerk om dat allemaal in te geven. Vandaar dat we dat op een gemakkelijker manier gaan doen.

Ik begin met het invullen van de eerste lijn, zoals je hieronder ziet :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Nu kan je de reeks verder laten aanvullen via de menu maar ik verkies een andere manier. Laten we de eerste kolom eens nemen. Je klikt erop zodat ze aangeduid is. Nu beweeg je met je cursor (muis) naar de rechter onderhoek. Je zal zien dat je cursor van vorm verandert. Eerst ziet die er nog zo uit :
Maar als je nu in de rechter benedenhoek staat, ziet die er zo uit :

Op dat moment druk je de linker muisknop in en sleep je de cursor naar beneden. Ik doe dit even tot lijn 22 om het overzicht te behouden. Als je loslaat zal je zien dat de dagen automatisch aangevuld worden. Dat bespaart je al heel wat typwerk. En als je onderaan links kijkt, zie je ook nog een klein icoontje staan (omlijnd op afbeelding).

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Als je daarop klikt, zie je nog een aantal bijkomende mogelijkheden.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je kan b.v. Weekdagen doorvoeren aanvinken. Dat komt me inderdaad wel uit want tijdens het weekend hoef ik niet te werken. En dan zie je volgend resultaat. 'zaterdag' en 'zondag' zijn er van tussen.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Nu kunnen we hetzelfde doen voor de tweede kolom. Het eindresultaat ziet er nu als volgt uit :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Zo zie je maar dat je heel wat typwerk kan uitsparen door kolommen automatisch te laten aanvullen.

Dit gaat trouwens ook met rijen (horizontaal).

Als je het nog meer wil sturen kan je b.v. de eerste twee kolommen invullen, die selecteren en dan verder laten aanvullen. Probeer maar eens in een andere kolom 15 op de eerste rij te zetten en 14 op de tweede rij. Zo geef je aan dat je eigenlijk wil aftellen. Als je ze nu alletwee selecteert en dan de reeks doortrekt, zal je zien dat Excel dat inderdaad ook zo doet. Goed hé !

Zo, veel plezier ermee.

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Wadde ??? HIPHOP ??? A,Ja !!! en ... RAP een beetje !!! Vol 1.

Ja, 'k weet het, een goedkope woordspeling. Dit is een verzamelaar die ik zelf gemaakt heb voor Arne toen bleek dat hij net als zijn papa een HipHop liefhebber bleek te zijn. De selectie voor Muziek van de Week is Tricky. Eigenlijk al een randgeval (want is dat geen triphop ?) maar een pracht van een liedje : Hot Like a Sauna - en zo klinkt het ook !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 4 september 2009

Tip 30 : Sorteren Start Menu in XP

In een vorige tip hebben we ons bureaublad opgekuist. Er zijn echter nog plaatsen waar het wel eens een warboel dreigt te worden zoals je start menu. Het is een beetje hetzelfde verhaal. Je installeert af en toe al eens een programmaatje en op de duur staan er in Alle programma's 30, 40, 50 programma's allemaal door elkaar. Vind nu maar eens snel het programma dat je wil opstarten. Zou het niet een stuk gemakkelijker zijn als ze op zijn minst alfabetisch zouden gerangschikt staan ? Ik zou het anders niet vragen zeker ? Je kan ze inderdaad gemakkelijk alfabetisch rangschikken. Hoe gaan we tewerk.

Je klikt eerst op Alle programma's zodat je je volledige programmalijst te zien krijgt. Het voorbeeldje is hier wel in het Engels maar het principe is hetzelfde. Je ziet dat alle programma's door elkaar staan. Gewoonlijk is dat de volgorde waarin ze geïnstalleerd werden.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Dan ga je op om het even welk een programma staan en je klikt rechts. Er opent zich een menuutje zoals je hieronder ziet. In het Engels staat er Sort by name en in het Nederlands wordt dat Sorteren op naam.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Als je daar op klikt zal je zien dat alles nu mooi alfabetisch op naam gesorteerd is en dat je zo gemakkelijker een programma terugvindt.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Je ziet ook dat dat in twee delen uiteenvalt : eerst komen de mapjes, daarna de directe snelkoppelingen.

Bijkomende tip : zodra je op Alle programma's geklikt hebt, kan je een letter intypen. Dan kom je automatisch op het eerste programma te staan dat met deze letter begint. Probeer het maar eens !

Verder : zoals in de titel aangegeven geldt deze tip alleen voor XP.

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Lionel Hampton - Ring Dem Vibes


Als je van jazz houdt, dan ken je zeker en vast de Jazz in Paris reeks. De titel zegt het zelf, het zijn allemaal opnames in Parijs en veel ervan zijn live. Bijkomend voordeel : ze kosten niet veel, maar er zitten wel echte pareltjes tussen. Zoals deze favoriete artiest van mij : Lionel Hampton. Om een of andere reden wordt hij vaak wat in het vergeethoekje geduwd. Ten onrechte volgens mij. Voor de jazz puristen is het misschien allemaal een beetje te simpel, maar voor mijn simpele geest is dat dan weer juist gepast zie !

Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens een nummer beluisteren van de muziektip.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen