vrijdag 24 juli 2009

Tip 26 : Webmail

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Ik mag je dan wel de raad geven om weg te blijven van je computer, ik moet toegeven dat ik er zelf eigenlijk niet al te best in geslaagd ben tot nu toe. Verleden week waren we op weekend in Hasselt voor het Belgium Rhythm&Blues Festival. En zoals tegenwoordig wel vaker gebeurt, zijn er al heel wat hotels die internet gratis aanbieden. In ons hotel stond er een pc in de lobby maar ze hadden er ook gratis draadloos internet. En als je dan zoals ik nog eens een laptop meesleurt op weekend ('t is voor een backup van mijn foto's) dan zit je al snel toch weer op internet.

Wat veel mensen niet weten is dat je genoeg hebt aan internet om je mail te kunnen lezen. Ik weet het, de meeste mensen gebruiken altijd Outlook of Outlook Express en vaak is dat dan nog eens ingesteld door een vriendelijke buur, die er toevallig iets meer van kent dan een gemiddelde gebruiker. Maar je kan je mail ook via Internet Explorer of Firefox lezen. Voor je op vakantie vertrekt kan je dan best een paar dingen controleren.

Zorg ervoor dat je het adres weet waar je je e-mail kan lezen. En denk nu niet, ja hier houdt het al op voor mij, want dat weet ik toch niet. Gewoonlijk begint het adres met webmail met daarna de naam van je provider (skynet, telenet, scarlet ...) en daarna .be. Zo is dat bij mij b.v. webmail.fulladsl.be. Bij anderen wordt dat dan b.v. webmail.skynet.be of webmail.scarlet.be. Veel simpeler kan eigenlijk al niet.

Als je dat probeert, dan zie je dat men gewoonlijk twee dingen vraagt. Het eerste is ofwel je gebruikersnaam ofwel je e-mail adres. Je e-mail adres zal je wel kennen zeker ? De gebruikersnaam vind je terug op de papieren met alle gegevens van je account. Deze krijg je normaal als je je inschrijft bij een provider. Bij mij is dat b.v. spb4550. Dat moet je dus echt wel even opzoeken. Reden te meer om die papieren zeker niet te verliezen. Daar vind je ook het tweede element dat men vraagt : je paswoord. Dit kan wel eens een probleem zijn. Vaak zijn die paswoorden een willekeurig samenraapsel van cijfers, kleine letters en hoofdletters. En als je zo paranoïde bent als ik, schrijf je dat liever niet op, want als iemand anders het vindt ... Maar daar bestaan trucjes voor. Stel dat je als paswoord HvM1k5L hebt. Niet te onthouden. Probeer met de letters een zinnetje te maken. Wat dacht je van Halfvolle Melk 1 komma 5 Liter. Zo lukt het al een stuk gemakkelijker.

Zo, nu kan je op vakantie toch nog je mail lezen !
- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Rod Piazza & The Mighty Flyers - Live at B.B. King's

Verleden week gezien in Peer en ze zijn nog altijd even goed, even energiek, even fantastisch. Het is altijd moeilijk om zo'n live momenten met audio weer te geven. Vandaar dat ik er van de week nog een Youtube filmpje tegenaan gooi, want dit komt heel aardig in de buurt :


Bovenaan in de rechter kolom bij 'muziek van de week' kan je telkens 1 nummer beluisteren van de muziektip.
- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 17 juli 2009

Tip 25 : Batterijen heropladen

Ja, af en toe moet je je batterijen eens heropladen. En dan bedoel ik niet de batterijen van je laptop. Laat die PC maar eens een weekje aan de kant. Je overleeft het wel om een week zonder digitale persoonlijkheid te leven. Die mail zal heus niet weglopen.

Als dat geen korte tip van de week was. Maar ik ga hem zelf ook een paar keer opvolgen in de komende weken. Afwachten dus maar of er iedere vrijdag een tip komt . . .

En als je me van de week wil vinden . . . ik ben bezig in mijnen hof . . . boeken aan 't lezen en genieten van het uitzicht. Kom gerust eens af !

Klik op foto voor grotere versie in nieuw venster
- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Big Town Playboys - Playboy Boogie

De zanger is ondertussen solo gegaan en die zien we vanavond in Peer op het Belgian R&B Festival. En morgen de Mighty Flyers, één van mijn favoriete live bands.
- - - - - - - - - - - - - - -

vrijdag 10 juli 2009

Tip 24 : Met Google kan je meer dan zoeken

Morgen zijn het wijkfeesten bij ons, maar eerst gaan we er toch nog een tip tegen aan gooien. Als je Google voor meer kan gebruiken, dan om te zoeken, waarvoor dan nog wel ? Ik geef een drietal voorbeelden

1. Met de trein naar ...

De snelste manier om uit te vinden wanneer je straks een trein hebt naar Gent ? Je geeft gewoon begin- en eindbestemming in, zoals b.v. Aalter - Gent. Zoals je hieronder ziet is het eerste resultaat altijd een link naar de treinregelingen. In dit geval tussen Aalter en Gent. Probeer maar eens met om het even welke steden.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster


2. Omzetten van eenheden

Hoeveel kilometer is een mijl ? Hoeveel inches zijn 25 cm ? Hoeveel dollars zijn 100 EURO ?
Je vindt het allemaal met Google. Hoe ? je zet hetgene wat je wil omzetten, daarna het woordje in en daarna naar wat je wil omzetten. Voorbeeldje ? Geef maar eens 10 mijl in km. Google zet automatisch 10 mijl om naar 16,09344 km zoals je hieronder ziet.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Hoeveel dollar krijg ik voor 100 EURO. Je geeft gewoon 100 euro in dollar in en je krijgt het antwoord. En dat kan je echt met héééél veel dingen doen.

3. Rekenmachine
Ja, met Google heb je ook direct een rekenmachine aan boord. Geef maar een een rekensom in in het zoekveld van Google. Je krijgt direct het juiste antwoord. Gemakkelijk toch ? Nog gemakkelijker is het als je dit in de Google Toolbar ingeeft, dan hoef je zelfs geen Enter te drukken want het antwoord verschijnt automatisch zoals je hieronder kan zien.

Voilà, je kan weer aan de slag. Google is natuurlijk niet perfect. Anders zou hij wel weten dat 10 Heineken in bier natuurlijk 0 oplevert !
- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Carl Orff - Carmina Burana

't Kan niet altijd keiharde muziek zijn. Alhoewel, als je dit luidop door de boxen laat schallen, kruipt de kat gegarandeerd ook weg onder tafel. En ik kan het weten. Nee, grapje, hoor, alhoewel, mij kennende, twijfel je nu natuurlijk toch wel een beetje ! Ik heb het meest bekende gekozen voor 'Muziek van de week' : O Fortuna.
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 3 juli 2009

Tip 23 : Gesloten tabblad weer openen

't Zal vandaag een korte tip worden. Ik ben nl. druk bezig met de voorbereidingen van de wijkfeesten : fotozoektocht in mekaar puzzelen, website updaten (interesse ? Zie www.graanwijk.be), programma afwerken . . .

Ik heb in het verleden al een paar keren over 'tabbladen' gesproken. Je weet misschien nog dat ik gewoonlijk de toetsencombinatie CTRL+T gebruik om een nieuw tabblad te openen. Dat werkt zowel in Internet Explorer als in Firefox. Dan gebeurt het wel eens dat je een aantal tabbladen hebt open staan. Je bekijkt het één en ander, sluit een paar tabbladen weer af en dan bedenk je ineens dat je een tabblad te veel afgesloten hebt. Géén nood, daar bestaat een remedie voor. Sedert ik ze ken, gebruik ik ze vrij frequent. Verstrooide professors zoals ik hebben daar natuurlijk wel wat meer nood aan dan anderen. Je kan het laatste tabblad dat je afgesloten hebt, weer openen - en zelfs exact op de plaats waar je stond - door CTRL+SHIFT+T in te drukken. Je kan er zo meerdere terug openen te beginnen met de laatste die je afgesloten hebt.

Let wel : als je dat in Internet Explorer wil gebruiken moet je wel over versie 8 beschikken.
- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : The Kinks - The Ultimate Collection

In het verleden heb ik af en toe wel eens een plaat gewonnen via radio programma's : in de tijd dat je nog een 'gele briefkaart' moest sturen. Eentje was voor een of ander programma op maandagmorgen in samenwerking met de RVA. Nee ik verzin dit echt niet. En je mocht dus suggesties insturen met toepasselijke liedjes. Ik stuurde 'Dead End Street' van The Kinks in en het werd nog gedraaid ook. De plaat die ik won was ietske minder : De Kreuners. Naar The Kinks luister ik nog altijd, naar de Kreuners . . . En dan heb ik later nog eens een plaat van de Kreuners gewonnen, maar dat is een verhaal voor een volgende keer . . .
- - - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen