vrijdag 17 april 2009

Tip 12 : Kere ke were !!!

Ik haal mijn inspiratie deze keer uit het Rute 98 filmpje uit Alles kan beter. De hoofdrol is weggelegd voor Wim Opbrouck en 'Gilberke'. Nu wil het toeval dat 'Gilberke' opgroeide in mijn geboortedorp Egem. Vandaar zijn perfect Westvlaams, natuurlijk. Ik kon het dan ook niet laten om het filmpje hier mee op te nemen.



Het zal niet iedere week zo'n lang verhaal worden als de vorige keren, maar ik wil het vandaag hebben over dat 'Kere ke Were'. Wie geen Westvlaams spreekt, zal het filmpje eens moeten bekijken. In het filmpje gaat het over de 'backspace' toets. De toets waarmee je in een Word document terugkeert (en tekst wist) of waarmee je ook terugkeert naar een vorige bladzijde in je browser (Internet Explorer, Firefox ...).

Het is het einde van de Paasvakantie en voor de studenten bestaat er helaas geen 'kere ke were'-toets om terug naar het begin van de vakantie te gaan. Maar voor degenen die druk bezig zijn met hun eindwerk heb ik wel een 'kere ke were' tip voor in Word. Eindwerken zijn over het algemeen nogal lange teksten van meerdere bladzijden. Je bent aan het typen en je denkt ineens, heb ik dat een paar pagina's eerder ook al niet ongeveer zo geschreven. Je bladert terug en dan moet je terugkeren naar waar je bezig was. Dit kan met één sneltoets-combinatie : SHIFT+F5. En je staat direct terug waar je aan het typen was. Goed hé ? Proberen, zou ik zo zeggen !

En nog een toetje, wil je naar helemaal bovenaan het document terugkeren dan doe je gewoon CTRL+Home.

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Eels - Beautiful Freak


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 10 april 2009

Tip 11 : Kolommen sorteren in Excel

Hier komt dan mijn tweede tip op aanvraag. De vraag : "Hoe kun je bij excel als je woorden in een kolom staan en die wil ik op alfabet zetten. Hoe moet ik dat doen ? Ik heb Office 2007" (Jack). Wel, Jack, we gaan dit eens wat nader bekijken. Ik geef als voorbeeldje een lijstje met namen en nog wat andere gegevens. Hieronder zie je daar een afbeelding van. (Tussen haakjes : voor de puzzelaars, laat me maar eens weten wie of wat dit lijstje moet voorstellen !)


Nu is rangschikken of sorteren op b.v. naam eigenlijk niet zo moeilijk. Je selecteert eerst bovenaan de kolom. In ons geval ga je met je pijltje naar de letter D bovenaan de kolom en je klikt erop. Dit is dan het resultaat.


De kolom staat aangeduid. Om te sorteren klik je bovenaan de menu-balk op Gegevens en daarna op Sorteren.


Dan krijg je het volgende vensterje voorgeschoteld.


En laten we nu eerst maar eens tonen hoe het niet moet. We duiden, zoals hierboven Doorgaan met de huidige selectie aan. Want we willen toch sorteren op familienaam, niet ?
En hier zie je dan het resultaat.


Oei, toch precies niet wat we willen. Alleen de kolom met de familienamen is gesorteerd en al de rest is gewoon blijven staan. En we willen toch niet iedereen een andere voornaam geven. En nog iets : mijn titel is ook mee gesorteerd. Die moet natuurlijk bovenaan blijven staan.
Opnieuw dus. We drukken weer op Sorteren en kiezen nu voor de eerste optie De selectie uitbreiden. Dit wil namelijk zeggen dat we alle gegevens op dezelfde lijn mee verhuizen. En dat is toch wat we willen. We krijgen nu normaal eerst nog een ander scherm, dat er zo uit ziet.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster


Waar moet je op letten : bij sorteren op moet je kiezen voor Familienaam. Wil je nog verder sorteren binnen familienaam (een lijst van je eigen familie b.v.) dan klik je op Niveau toevoegen en dan kun je als tweede op Voornaam sorteren binnen dezelfde Familienamen. Let er ook even op dat ik een vinkje heb gezet voor De gegevens bevatten kopteksten. Dit is krakkemikkig Nederlands om aan te geven dat je een titellijn hebt. Die zal nu niet mee gesorteerd worden en bovenaan blijven staan. En hier heb je dan het uiteindelijk resultaat.



Naam, voornaam, taal en jaartal blijven nu mooi bij elkaar ! En de titel staat nog altijd bovenaan ! Mission Accomplished !

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Depeche Mode - The Best of - Volume 1. Ik ben - of was - geen al te grote fan, maar toen hoorde ik per ongeluk eens een live versie van 'Walking in my shoes' en ik was eigenlijk wel verkocht. Het is die versie die je in 'Muziek van de week' kan beluisteren.


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 3 april 2009

Tip 10 : Venster sluiten a.u.b. !

Ik kan niet zeggen dat mijn kwisvraag een overdonderend succes was. Ik vrees dat ik de fles (hik!) zelf heb leeg gedronken. En toch zal je zien dat ik de vraag ook weer niet zomaar stelde. Voor een stuk is het natuurlijk een spelletje, waar we ons hier eens goed mee geamuseerd hebben. Hier gaan we.
  1. Sluiten met het kruisje
  2. Links bovenaan klikken op Bestand en daarna op Afsluiten
  3. Helemaal bovenaan links (boven Bestand) op het icoontje van de toepassing klikken en dan op Sluiten
  4. Bovenaan links dubbelklikken op het icoontje van de toepassing
  5. Onderaan rechts klikken op het balkje van de toepassing en dan op Sluiten
  6. Sneltoets : ALT+F4
  7. Sneltoets ALT+SPATIE opent ook het bovenstje menuutje en dan met de pijltjestoets naar beneden tot je op Afsluiten staat +Enter
  8. Via Taakbeheer (maar daar vertel ik een volgende keer meer over)
Nu kan je je inderdaad afvragen wat het nut hiervan is ? Wel, nummertje 6 met ALT+F4 kan in sommige gevallen je leven redden. Je bent b.v. aan het surfen en plots springt er een schermpje naar voren : een pop-up scherm of om het even welk schermpje dat er eigenlijk niet hoort te komen. Of toch weer wel ? Het schermpje meldt dat je een virus op je pc hebt en of je je pc nu wil scannen. Natuurlijk wil je dat, want je wil toch geen virussen. En je klikt op OK.

Ho, ho, wacht eens even, maar dit was helemaal geen schermpje van mijn eigen virusscanner. Heb ik niet te vlug op OK gedrukt ? Ja, eigenlijk wel want dit is nu een typische manier waarop je juist wel virussen binnen haalt. Ja, maar, je kan zo'n schermpje vaak ook niet wegklikken : geen kruisje rechts bovenaan. Op zo'n schermen gebruik ik nu altijd ALT+F4 zie. Om het even waar je klikt (ook op OK), kan je altijd een achterliggend programmaatje (lees virus) activeren. Met ALT+F4 sluit je dit venstertje toch nog af en . . . gevaar geweken !

En je kan rustig verder surfen en volgende week een nieuwe tip lezen.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Bruce Springsteen - The River. In jaren niet meer naar geluisterd, maar hier staan echt klasse songs op. Een (niet voor de hand liggend) voorbeeldje vind je bij 'Muziek van de Week' : Point Blank. Wat een jong manneke was dat daar nog, hé !


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen