vrijdag 27 februari 2009

Tip 5 : Tabbladen

Nee, geen tabaksbladen maar TAB-bladen. Dat wil eigenlijk zeggen dat je binnen één scherm verschillende 'bladen' hebt. Ik gebruik dit vooral in mijn browser. Dat kan Internet Explorer, Firefox of nog een andere zijn. Hier zie je een voorbeeldje :

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw venster

Ik bekijk de PC Tip van de week site, maar als ik op een andere tab klik, b.v. 'graanwijk', dan bekijk ik binnen hetzelfde venster de site van onze graanwijk.
Je opent een nieuw tabblad door bovenaan via Bestand naar 'nieuw tabblad' te gaan. Of je kan op 'CTRL+T' drukken als je een sneltoets wil gebruiken.

Wat is nu het nut van die tabbladen ?
Je kan op die manier in plaats van één beginpagina, direct meerdere beginpagina's openen. Stel dat ik iedere morgen die vier sites wil overlopen, dan doe ik het volgende : ik ga bovenaan naar 'Extra' en klik daarna op 'Internetopties'. Dan opent zich in Internet Explorer volgend venster :


Bij Startpagina klik je op 'Huidige gebruiken' en je ziet dat alle sites toegevoegd worden. Als je nu de volgende keer je browser opent, heb je direct je vier favoriete tabs. Je kan switchen tussen de verschillende tabs door telkens op de gewenste tab te klikken of je kan er doorheen lopen (scrollen) door eerst de CTRL toets in te drukken en dan telkens de TAB toets, terwijl je de CTRL toets blijft indrukken. De TAB toets is de toets met twee lange pijltjes links op het toetsenbord.

Ik gebruik de tabbladen echter nog meer voor iets anders wat ik heel handig vind. Maar dat zal ik dan maar een volgende keer vertellen, want anders wordt mijn verhaal vandaag net ietske te lang. Blijven terugkomen dus als je het vervolg van dit spannende verhaal wil lezen !

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Warren Zevon - Stand in the fire. Eén van de beste live platen (nu eindelijk ook uit op cd) met als motto : The Dog ate the part we didn't like.


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 20 februari 2009

Tip 4 : De Windows Toets

Eigenlijk gaat het hier over 'sneltoetsen' of in het Engels Shortkeys genoemd. Je komt op een computer over het algemeen nogal wat Engels tegen. Zoals b.v. het befaamde 'Press Any Key'. Ga dan maar niet op zoek naar de 'ANY' key. Want ondanks de afbeelding hieronder, zal je hem op geen enkel toetsenbord ('keyboard') tegenkomen.


Het wil gewoon zeggen dat je om het even welke toets kan indrukken.
Helaas bestaan ook de volgende niet :


Maar terug naar de 'sneltoetsen'. Hiermee wordt bedoeld dat je een toets of combinatie van toetsen indrukt om tijd te besparen. Sommige mensen (zoals ik) gebruiken ze de hele tijd. Anderen gebruiken altijd mooi de muis om b.v. alle schermen via het min-tekentje te minimaliseren als ze het bureaublad willen zien. Deze hoeven niet verder te lezen, maar ze mogen natuurlijk wel.

Vandaag heb ik het over de Windows Toets. Je weet wel, de toets met het Windows tekentje, onderaan links op je toetsenbord.
Wil je b.v. 10 vensters minimaliseren in één keer, dan druk je op de Windows-toets + 'D'.
Probeer het maar eens terwijl er een aantal vensters open staan : allemaal weg.
Het eenvoudigste gebruik van de Windows toets is hem gewoon indrukken, dan gaat automatisch het start menu open.
En bij mij zijn de Windows toets en de letter 'E' ook al afgesleten, omdat dat de enige manier is waarop ik verkenner altijd open.
Een laatste ? Windows Toets + F opent het zoekvenster.

Zo, wat hebben we geleerd vandaag
Eén : De 'Any key' bestaat niet en helaas bestaat de 'Beer Key' ook niet
Twee : Sneltoetsen besparen je tijd en zoekwerk
Drie :
  • Windows + F = Zoeken
  • Windows + E = Verkenner
  • Windows + D = Alle vensters minimaliseren.
Vier : Er komen nog posts over 'Sneltoetsen'

- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Einstuerzende Neubauten - Silence is Sexy.


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 13 februari 2009

Tip 3 : Google Toolbar


Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw scherm

Hierboven zie je een paar afbeeldingen van de Google Toolbar. De mogelijkheden verschillen een beetje voor Internet Explorer en Firefox en ze zien er ook wat anders uit. De voorbeelden hieronder komen uit Internet Explorer.

Zowat iedereen heeft tegenwoordig de Google Toolbar staan. Ze wordt automatisch mee geïnstalleerd met bepaalde softwares en je hebt ze voor je het weet. Ik geef het toe : ik ben zelf een zware gebruiker en ik denk dat ik nog wel een paar posts aan de Toolbar zal wijden.

Veel mensen hebben Google als hun beginpagina staan. Als je dan iets wil opzoeken ga je terug naar de beginpagina en je tikt de zoekwoorden in. Dat kan ook eenvoudiger : je typt dezelfde zoekwoorden in in de Google Toolbar, je drukt Enter of je klikt op 'Zoeken' et voilà, de resultaten staan er. Alleen al voor deze tijdwinst vind ik de Toolbar de moeite waard.

Maar er is meer, zoals je ziet staan er naast de knop om te 'Zoeken' nog een aantal andere knoppen. En nu wordt het pas echt interessant. Hier volgen de drie die ik het meest gebruik.

Afbeeldingen zoeken


Dit is echt de gemakkelijkste manier om ergens een afbeelding van te vinden. Peter Gabriel verjaart vandaag, maar hoe ziet hij er alweer uit. Peter Gabriel intikken in de Toolbar en op de knop drukken zoals je hierboven ziet en daar zijn de foto's al. Uit nostalgie afbeeldingen van je geboortedorp opzoeken : je tikt het in, druk op de knop en je hebt ze. . .

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw scherm

Binnen één site zoeken


Niet alle sites zijn even overzichtelijk. Vandaar deze handige tip : als je niet direct je weg vindt, kan je ook zoeken binnen één site. Ik sta b.v. op ImmoWeb en zoek alle huizen die in Wielsbeke te koop zijn. Wielsbeke intikken in de Google Toolbar en op de knop drukken om binnen de site te zoeken. Met het eerste resultaat heb ik al direct alle huizen voor Wielsbeke te pakken.

Een adres op de kaart zoeken


Hier heb je natuurlijk tal van sites : mappy, google maps, noem maar op. De kortste weg : tik het adres in in de Google Toolbar, druk op de juiste knop en je kaartje staat al op het scherm.

Klik op afbeelding voor grotere versie in nieuw scherm

Laat me gerust weten of ik je bekeerd heb. Als je nu nog niet overtuigd bent, dan probeer ik het een volgende keer nog eens met meer tips. En als je de Google Toolbar daarna toch niet wil gebruiken, dan toon ik je ook hoe je ze weer weg doet.
- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Van Morrison - The Philosopher's Stone. In 'De bende van Wim' ging het zondag over Van the Man en dan grijp je daar natuurlijk eens naar terug. Magistraal tot en met de backing vocals.


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen

vrijdag 6 februari 2009

Tip 2 : Kolom op maat in Excel

Je maakt het wel eens mee in Excel. Je bent wat tekst aan het ingeven en die ene kolom is eigenlijk wat te klein zodat de tekst overloopt in de andere. Zoals je hieronder ziet met kolom C.


Nu wil je die op maat van de tekst. Hoe doe je dat ?
Je gaat met je cursor op het einde van kolom C staan en je zal zien dat je cursor verandert in een kruisje.


Op dat moment kan je de linker muisknop indrukken, blijven vasthouden en slepen op de gewenste grootte. Als je het tenminste een beetje kan passen.
De gemakkelijke weg : op dat moment gewoon dubbelklikken en de kolom past zich automatisch aan. Resultaat :


Wil je alle kolommen in één keer op de juiste grootte. Selecteer ze allemaal bovenaan en dubbelklik op het einde van om het even welke geslecteerde kolom. Resultaat :


- - - - - - - - - - - - - - -
Muziek tijdens schrijven : Prince - Musicology


- - - - - - - - - - - - - - -
Klik hier als je de .pdf van de tip wil printen